Takaisin

Mykofenolaattimofetiili aikuisten atooppisen ekseeman hoidossa

Näytönastekatsaukset
Laura Korhonen
30.5.2023

Näytön aste: D

Mykonefolaattimofetiili saattaa vähentää atooppisen ekseeman aktiivisuutta yhtä paljon kuin siklosporiini, mutta luotettava näyttö puuttuu ja kliinistä merkitystä on vaikea arvioida ilman lumevertailua.

Vuonna 2011 julkaistussa yksöissokkoutetussa (tutkijat sokkoutettu) hollantilaisessa tutkimuksessa «Haeck IM, Knol MJ, Ten Berge O ym. Enteric-coated ...»1 verrattiin siklosporiinin ja mykofenolaattinatriumin tehoa atooppisen ekseeman hoidossa aikuisilla, joiden vaste paikallishoitoon oli ollut riittämättömän. Aloitusvaiheessa 55 potilasta sai siklosporiinia 5 mg/kg/vrk 6 viikon ajan. Tutkimuksen keskeytti 5 potilasta, joista 4 haittavaikutusten vuoksi. Seuraavaksi potilaat satunnaistettiin joko jatkamaan siklosporiinia 3 mg/kg/vrk (n = 26) tai vaihtamaan lääkkeeksi mykofenolaattinatriumenterotabletin 1 440 mg/vrk (n = 24), joka vastaa mykofenolaattimofetiilia 2 g/vrk. Lääkehoitoa jatkettiin 30 viikkoa, minkä jälkeen oli 12 viikon seuranta-aika. Hoidon keskeytti kummassakin ryhmässä 4 potilasta, suurin osa haittavaikutusten vuoksi. Ihottuman pahenemisvaiheissa kortikosteroidivoiteiden käyttö ja korkeintaan 2 p.o. kortikosteroidikuuria oli sallittu. Mykofenolaattinatriumryhmässä 7 potilasta tarvitsi 1–2 p.o. kortikosteroidikuuria, siklosporiiniryhmässä ei kukaan.

Tehon mittarina käytetty objektiivinen SCORAD-arvo ei eronnut tilastollisesti merkitsevästi ensimmäisten 10 tutkimusviikon jälkeen valmisteryhmien välillä. Viikolla 30 absoluuttinen ero ryhmien välillä objektiivisessa SCORAD-arvossa oli 0,8 (95 % luottamusväli -4,4–6,0). Kaikki havaitut haittavaikutukset olivat ohimeneviä, vakavia haittavaikutuksia ei todettu. Yleisimpiä haittavaikutuksia olivat siklosporiiniryhmässä hypertrikoosi (62 %), infektiot (31 %) ja varpaiden ja sormien parestesiat (27 %) ja mykofenolaattinatriumryhmässä infektiot (55 %), väsymys (46 %) ja päänsärky (25 %). Siklosporiiniryhmässä 4 potilaalla (15 %) todettiin lääkitystä vaativa verenpaineen nousu.

  • Tutkimuksen laatu: kelvollinen
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: kelvollinen

Kommentti: Puutteet tutkimuksen sokkoutuksessa (potilaita ei sokkoutettu ja tutkijat sokkoutettiin vain osin) ja tutkimuksen aloitusvaiheessa pois jääneet potilaat vaikeuttavat tulosten luotettavaa arviointia. Tutkittu mykofenolaattinatriumvalmiste ei ole yleisesti käytössä atooppisen ekseeman hoidossa Suomessa. Tutkimus oli lääkeyrityksen rahoittama. Hoitoryhmät olivat erittäin pienet. Tutkimusasetelma oli epätavallinen (siklosporiinialoitusvaihe).

Koko näytönastekatsausta koskeva kommentti: tiedonhaussa ei löytynyt yhtään tutkimusta, jossa mykofenolaatin tehoa atooppisen ekseeman hoidossa olisi verrattu lumeeseen.

Kirjallisuutta

  1. Haeck IM, Knol MJ, Ten Berge O ym. Enteric-coated mycophenolate sodium versus cyclosporin A as long-term treatment in adult patients with severe atopic dermatitis: a randomized controlled trial. J Am Acad Dermatol 2011;64:1074-84 «PMID: 21458107»PubMed