Yleistä
Tällä hetkellä millään muistisairauslääkkeillä (AKE-lääkkeet, memantiini) ei ole virallista indikaatiota puhtaassa aivoverenkiertosairauden (AVH) muistisairaudessa ja kognitiivisessa heikentymisessä. Lääkkeiden vaikutus perustuu kuitenkin mekanismeihin, joilla on merkitystä myös näissä tiloissa. Koska lääkkeet ovat vanhoja ja ilman patenttisuojaa, virallisten indikaatioiden hakemiseen ei ole enää taloudellisia yllykkeitä. Niistä voi silti olla hoidollista hyötyä.
Tutkimukset AKE-lääkkeillä
Uusimpaan Cochrane-katsaukseen ja verkostometa-analyysiin «Battle CE, Abdul-Rahim AH, Shenkin SD ym. Cholines...»1 kerättiin satunnaistettuja, kontrolloituja tutkimuksia VD-potilailla; CADASIL-potilailla tehtyjä tutkimuksia ei otettu mukaan. Tutkijoiden kriteerit täyttyivät 8 tutkimuksessa (4 373 potilasta), joista 3 tutkimuksessa käytössä oli donepetsiili 5–10 mg/vrk, n = 2 193), 2 tutkimuksessa rivastigmiini (tablettimuotoinen 3–12 mg, n = 800) ja 2 tutkimuksessa galantamiini (16–24 mg, n = 1 380). Potilaiden keski-ikä oli 72–74 vuotta. Tutkimukset arvioitiin pääosin tasokkaiksi, mutta saatu näyttö vaihteli.
Sekä donepetsiililla ja galantamiinilla oli vaikutusta kognitioon, ja galantamiinilla 16–24 mg:n annoksella tai donepetsiilin annoksella 10 mg vaikutuskoko katsottiin mahdollisesti kliinisesti merkittäväksi. Sen sijaan rivastigmiinilla ei ollut vaikutusta, mutta tutkimuksissa ei käytetty laastarimuotoista lääkettä, joten annostelu saattoi jäädä vajavaiseksi.
Haittavaikutuksina raportoitiin gastrointestinaalivaikutuksia, pyörrytystä, päänsärkyä ja verenpaineen kohoamista. Donepetsiili 5 mg tai rivastigmiini ei eronnut lumeesta, sen sijaan donepetsiililla 10 mg:n annoksella (vetosuhde 1,95, 95 % luottamusväli 1,20–3,15) ja galantamiinilla (vetosuhde 1,57, 95 % luottamusväli 1,02–2,43) haittavaikutuksia oli lumetta enemmän.
Verkostometa-analyysissa kaikki lääkkeet olivat lumetta parempia sekä kognition että haittojen suhteen.
Tutkimukset memantiinilla
Memantiinia on käsitelty aiemmassa meta-analyysissa aivoverenkiertosairauden muistisairauden ja kognitiivisen heikentymisen hoitona perustuen 2 satunnaistettuun ja kontrolloituun tutkimukseen «McShane R, Areosa Sastre A, Minakaran N. Memantine...»2. Memantiinilla oli vähäinen kognitiota kohentava vaikutus ilman vaikutusta yleisvaikutelmaan lievässä ja keskivaikeassa sairaudessa. Useimmiten haittatapahtumat olivat lyhytkestoisia ja väistyivät lääkkeen käytön lopetuksen jälkeen.
Kommentit
Muistisairauslääkkeistä on ilmeisesti hyötyä aivoverenkiertosairauden (AVH) muistisairaudessa ja kognitiivisessa heikentymisessä (vascular cognitive impairment, VCI).
Vaikka virallista indikaatiota ei olekaan, AKE-lääkkeitä ja myös memantiinia voidaan siis kokeilla puhtaasti vaskulaarisessa muistisairaudessa haittavaikutukset huomioiden. Donepetsiili ja galantamiini ovat ensisijaisia vaihtoehtoja. Rivastigmiinista on syytä käyttää laastarimuotoista valmistetta, joskaan tutkimusnäyttöä tästä ei ole. Memantiinin vaikutus kognitioon näyttää vähäiseltä ilman kliinistä merkittävyyttä näillä potilailla.
Vaskulaarisessa muistisairaudessa ja kognitiivisessa heikentymisessä on tärkeää hoitaa asianmukaisesti kardiovaskulaariset riskitekijät ja kiinnittää huomiota etenkin kohonneeseen verenpaineeseen sekä potilaan tilaan ja ennusteeseen.