Hannahin ja kumppaneiden (2022) «Hannah L, Cross M, Baily H, ym. A systematic revie...»1 systemaattisessa katsauksessa fokuksessa olivat potilaiden huoltajille toteutettujen interventioiden vaikutukset potilaan hoitotuloksiin. Katsaukseen valikoitui 28 tutkimusta, joista 17 oli RCT-tutkimuksia, 3 satunnaistamattomia tutkimuksia, 2 laadullisia tutkimuksia, 4 toteutettavuustutkimuksia, 1 verrokkiryhmätutkimus ja 1 tapausraportti. Tutkimuksista 19 oli arvioitu korkealaatuisiksi ja muut kelvollisiksi.
Tutkimuksiin osallistui yhteensä 1 687 potilaan perhettä tai huoltajaa, 6–268 tutkimusryhmää kohden. Vain 16 tutkimusryhmää raportoi huoltajien lukumäärän, muut raportoivat potilasmäärän. Tutkimuksista 15 käsitteli alaikäisten potilaiden hoitoa, 6:ssa oli mukana sekä aikuisia että nuoria ja 1:ssä vain aikuisia. 1 tutkimuksessa ei raportoitu potilaiden ikää. 16 tutkimuksessa mukana olivat anoreksiaa sairastavien huoltajat, ja muissa potilailla oli jokin diagnosoitu syömishäiriö. 6 tutkimuksessa osallistujat olivat osastohoidossa (niistä 3:ssa mukana olivat myös päiväosastopotilaat) ja 22 tutkimuksessa avohoidossa.
Tutkimuksista 11 oli toteutettu Isossa-Britanniassa, 6 Australiassa, 3 Yhdysvalloissa, 2 Espanjassa, 1 Kanadassa, Belgiassa, Italiassa, Islannissa ja Itävallassa kussakin ja 1 oli Ison-Britannian ja Australian yhteinen.
9 tutkimuksessa verrattiin koko perheelle annettua perheterapiaa (CFT) joko erikseen potilaalle ja huoltajille annettuun perheterapiaan (SFT), vanhemmille kohdistettuun hoitoon (PFT) tai intensiiviseen vanhempien valmennukseen (IPC). 1 tutkimuksessa verrattiin perhepohjaisen hoidon ja IPC:n yhdistelmää perhepohjaiseen hoitoon. 7 tutkimuksessa tarkasteltiin Carer Skills Workshops -työpajoja, joista 2:ssa työpaja yhdistettiin perhepohjaiseen hoitoon. 6 tutki Experienced Carers Helping Others (ECHO) -interventiota ja 1 tutki kutakin seuraavista: Supporting Carers of Children and Adolescents with Eating Disorders (SUCCEAT), Adlerian Parent Consulting (APC) Intervention (online), Overcoming Anorexia Online, Acceptance Based Separated Family Treatment.
Interventiot olivat strukturoituja, ne pohjautuivat eri psykoterapiateorioihin tai niiden yhdistelmiin (mm. perheterapia, interpersonaalinen, psykodynaaminen, kognitiivinen), ja ne toteutuivat joko yhden perheen interventioina tai ryhmäinterventioina, kasvokkain tapaamisina tai verkossa, vaihtoehtoina myös videot, kirjallinen materiaali ja puhelinohjaus. Interventiot sisälsivät huoltajien voimaannuttamista ottamaan vastuutta ruokailuista perhepohjaisen hoidon hengessä, perheiden vuorovaikutusmallien läpikäyntiä, psykoedukaatiota, taitovalmennusta muun muassa tunteiden ja käyttäytymisen hallintaan sekä vertaistukea ja kokemusasiantuntijoiden tukea.
Tulokset: SFT:n todettiin olevan vähintään yhtä tehokas kuin CFT ja 1 tutkimuksessa tehokkaampi kuin CFT, ja tämä vaikutus pysyi 5 vuoden seurannassa. Efektikoko oli suuri painonnousun (z = 1,2), BMI:n (z = 1,2), syömiskäyttäytymisen (z = 1), psyykkisen voinnin (z = 1), mielialan (z = 0,9) ja kognition (z = 1,3) eron suhteen. Nämä tutkimukset oli luokiteltu korkealaatuisiksi. 2 tutkimuksessa havaittiin suurempi remissio SFT-hoidon lopussa verrattuna CFT:hen, mutta ero ei kuitenkaan säilynyt 6 tai 12 kuukauden seurannassa. 3 tutkimuksessa tarkasteltiin huoltajien käyntien lisäämistä perheterapiaan. Näillä ei todettu olevan vaikutusta hoitotuloksiin.
ECHO-interventio näytti tehokkaalta tavanomaiseen hoitoon verrattuna, jos aineistossa oli pelkästään anoreksiapotilaiden huoltajat (parempi BMI, vähemmän osastohoitotarvetta, efekti vähintään keskikokoinen, tulos pysynyt 12 kuukauden seurannassa), muttei ollut tavanomaista hoitoa tehokkaampaa aineistossa, jossa mukana olivat bulimiaa sairastavien huoltajat. 2 korkealaatuisessa tutkimusraportissa 1 suuresta RCT:stä todettiin ECHO-intervention myönteiset vaikutukset potilaiden hoitotuloksiin, mukaan lukien syömishäiriöoireet, ahdistus ja elämänlaatu, ja vaikutukset olivat pysyneet 24 kuukautta intervention jälkeen. Tukipuheluiden lisääminen ECHO-struktuuriin ei tuonut lisäarvoa.
2 RCT-tutkimuksessa taitovalmennustyöpaja huoltajille osoittautui yhtä tehokkaaksi kuin psykoedukatiivinen työpaja potilaan ahdistus- ja masennusoireiden lievittämisessä. Efektikoko oli keskisuuri. Osastohoitopotilaiden moniperheinen ryhmähoito (MFT) pelkästään huoltajille toteutettuna oli yhtä tehokas vähentämään potilaan syömishäiriöoireita kuin sellainen MFT, jossa potilaat olivat mukana.
Katsauksen lopputulemana todettiin, että useat huoltajille annetut strukturoidut interventiot vaikuttavat positiivisesti syömishäiriöpotilaan hoitotuloksiin. Eniten näyttöä tehokkuudesta on pienelle ryhmälle anoreksiapotilaiden huoltajia toteutetuista interventioista, jotka sisälsivät konkreettista taitovalmennusta ja vertaistukea.