Hibbsin ja kumppanien (2015) «Hibbs R, Rhind C, Leppanen J, ym. Interventions fo...»1 tekemä systemaattinen katsaus ja meta-analyysi syömishäiriöpotilaan läheisille kehitetyistä hoitointerventioista.
Katsaukseen valikoitui 13 laadullista tutkimusta, joista 5:ssä RCT-asetelma oli yhdistetty laadullisten tuloksien arvioon. Kuitenkin katsauksen tekijöiden mielestä satunnaistetuissa tutkimuksissa verrokkiryhmä oli heikosti verrattavissa interventioryhmään, mikä teki meta-analyysin haasteelliseksi.
Tutkimuksissa oli yhteensä 851 huoltajaa (13–268/tutkimusryhmä), sekä naisia että miehiä. Tutkimuksista 9 oli toteutettu Isossa-Britanniassa, 2 Australiassa, 1 Yhdysvalloissa ja 1 Japanissa. Hoitointerventiona oli omahoito (kirjan pohjalta tai verkossa), opastettu omahoito (kirjan pohjalta tai verkossa) ja työpajat, joiden rakenne vaihteli ja jotka sisälsivät psykoedukaatiota, taitovalmennusta muun muassa tunteiden ja käyttäytymisen hallintaan sekä vertaistukea. Analyysissa hoitointerventioiden tuloksia verrattiin seuraavilla osa-alueilla: huoltajan psyykkinen ahdistus, huoltajan kuormittuneisuus, huoltajan tyytyväisyys ja huoltajan tunteiden hallinta (expressed emotions). Kaikki tulosparametrit arvioitiin strukturoiduilla menetelmillä.
Tulokset: Huoltajien ahdistus (9 tutkimusta) väheni merkittävästi kaikkien interventioiden jälkeen. Vaikutuskoko oli keskimäärin pieni (ES = 0,32), mutta efektikoko vaihteli suuresti tutkimusten välillä ja interventiot, joissa oli enemmän terapeutin antamaa tukea, olivat vaikuttavampia. Vanhempien kokema kuormittuneisuus (9 tutkimusta) helpottui intervention aikana ja väheni yhä seurannassa, efektikoko ES = 0,56 keskimäärin. Huoltajien tyytyväisyydessä ihmissuhteisiin ei tapahtunut muutosta seurannassa. Tunteiden hallintaa arvioitiin 6 tutkimuksessa, ja kaikissa havaittiin voimakkaiden tunneilmaisujen heikkenemistä hoitointervention aikana ja seurannassa. Efektikoko oli pieni (ES = 0,37). Tuloksissa ei todettu olevan harhan riskiä.
Tulokset viittaavat siihen, että syömishäiriöpotilaan läheisten ahdistusta, kuormittuneisuuden tunnetta ja tunteiden hallinnan vaikeuksia voidaan lievittää tuki-interventiolla, johon sisältyy omahoitoa eri muodossa laajalti saatavilla olevan materiaalin pohjalta. Intervention tehokkuutta lisää ammattilaisen tarjoama ohjaus.