Tupakoijasta tupakoimattomaksi, sauhuttelijasta savuttomaksi – otatko haasteen vastaan?
Käyvän hoidon potilasversiot |  Julkaistu: 30.01.2012   Aihepiiri(t): Hammaslääketiede, Keuhkosairaudet, Päihdelääketiede, Työterveyshuolto, Yleislääketiede
Mikä on Käypä hoito -suositus?
Kirsi Tarnanen ja Klas Winell
PDF Tulosta

Tupakoijasta tupakoimattomaksi, sauhuttelijasta savuttomaksi – otatko haasteen vastaan?

Käyvän hoidon potilasversiot
30.1.2012
Kirsi Tarnanen ja Klas Winell

Tupakoinnin haluaisi lopettaa jopa kuusi kymmenestä tupakoijasta, ja viimeisen vuoden aikana peräti neljä kymmenestä on yrittänyt lopettaa. Joko sinä olet harkinnut lopettamista?

Tupakointiin liittyy kahdenlaista riippuvuutta

Tupakkariippuvuudella tarkoitetaan sitä hyvää oloa, joka tupakoinnista seuraa: mielihyvän tunne, keskittymiskyvyn paraneminen, stressin sieto ja rauhoittuminen. Tupakoinnista tulee myös totuttu tapa: ”pistänpä tupakaksi ruoan jälkeen”.

Nikotiiniriippuvuudella taas tarkoitetaan niitä nikotiinin käytön elimistölle aiheuttamia muutoksia, jotka johtavat vieroitusoireisiin, kun tupakoinnin lopettaa. Testaapa oma nikotiiniriippuvuutesi Fagerströmin kahden kysymyksen nikotiiniriippuvuustestillä «»1; mitä suuremman pistemäärän testissä saat, sitä vahvempi nikotiiniriippuvuus sinulla on. Testi on tarkoitettu aikuisille ja nuorille, jotka tupakoivat päivittäin.

Määrä Pisteet
0–1 = vähäinen, 2 = kohtalainen, 3 = vahva, 4–6 = hyvin vahva nikotiiniriippuvuus
Kuinka pian herättyäsi poltat ensimmäisen tupakan (minuuteissa)?
alle 6 3
6–30 2
31–60 1
yli 60 0
Kuinka monta tupakkaa poltat päivittäin?
alle 10 0
11–20 1
21–30 2
yli 30 3
Pisteet yhteensä

Miksi lopettaisin?

Kun päätät stumpata, tulet itse huomaamaan, millaisia myönteisiä vaikutuksia sillä on:

  • Haistat ja maistat paremmin jo muutamassa päivässä.
  • Nukut paremmin ja pidempään.
  • Yskä ja limaisuus alkavat helpottaa (1–2 kk), ja hengitys kulkee paremmin (2–3 kk).
  • Ns. hyvän eli HDL-kolesterolin taso nousee nopeasti, eikä painon nousukaan poista myönteisiä vaikutuksia.
  • Miehillä erektiohäiriö paranee (joka neljännellä tupakoinnin lopettaneella).
  • Tiesitkö, että tupakointi heikentää sekä naisen että miehen hedelmällisyyttä?

Tupakoinnin lopettaminen aiheuttaa vieroitusoireita

Valtaosalle tupakoijista tupakoinnin lopettaminen aiheuttaa vieroitusoireita. Niistä suurin osa johtuu siitä, että nikotiinin määrä elimistössä vähenee.

Yleisimpiä vieroitusoireita ovat ärtyisyys, kärsimättömyys, tupakanhimo, levottomuus, keskittymis- ja univaikeudet, päänsärky sekä makean himo ja lisääntynyt ruokahalu. Joillakin kahvin juonti saattaa pahentaa oireita. Suurimmalla osalla myös paino nousee noin 3.0–5.5 kg seuraavan puolen vuoden – vuoden aikana. Naiset lihovat yleensä enemmän kuin miehet.

Yleensä vieroitusoireet alkavat 2–12 tunnin kuluttua tupakoinnin lopettamisesta, ovat huipussaan 1–3 vuorokauden kuluttua ja kestävät keskimäärin 3–4 viikkoa. Oireiden kestossa on kuitenkin suuria eroja.

Onneksi tupakasta eroon haluavia voidaan myös tukea ja auttaa; nikotiinikorvaushoitoa on saatavissa lukemattomissa eri muodoissa, ja vieroitukseen voi hakea tukea ja kannustusta eri tahoilta. Lisäksi vieroitusoireiden hoitoon on olemassa myös tehokkaita reseptilääkkeitä.

Vieroitusoireiden hoito

Nikotiinikorvaushoidolla pyritään lievittämään tupakoinnin lopettamiseen liittyviä vieroitusoireita. Nykyään nikotiinikorvaustuotteita on myynnissä niin apteekeissa, kaupoissa, kioskeissa kuin huoltoasemillakin, ja sitä on saatavissa monissa eri muodoissa, joten valinnanvaraa riittää: purukumeja, suihkeita, laastareita, imeskelytabletteja jne. Valikoimista löytyy varmasti se itselle parhaiten sopiva muoto.

Kun käytetään nikotiinikorvaushoitoa, veren nikotiinipitoisuus jää pienemmäksi kuin jos henkilö tupakoisi. Tarkoituksena onkin vähentää pikkuhiljaa nikotiinin määrää elimistössä niin, että vieroitusoireet olisivat hallittavissa, mutta riippuvuus hellittäisi.

Nikotiinikorvaushoitoa suositellaan käytettäväksi silloin, kun tupakoija polttaa yli 10 tupakkaa päivässä. Se sopii myös niille, jotka yrittävät päästä eroon nuuskasta.

Tupakasta vieroitukseen on olemassa myös reseptilääkkeitä, joista Suomessa ovat käytössä varenikliini, bupropioni ja nortriptyliini. Ne ovat kaikki tehokkaita. Käänny lääkärin puoleen, jos tupakasta vieroittuminen on epäonnistunut itsehoidolla.

Yksin, yhdessä vai ryhmässä?

Meistä itse kullekin sopii erilainen toimintatapa; yksi haluaa stumpata eli lopettaa tupakoinnin itsekseen, toinen tarvitsee siihen kaverin, puolison, työpaikan tai ryhmän apua. Kaikki keinot ovat sallittuja – sillä onhan päämäärä todella hyvä!

Tukea ja kannustusta itsekseen toteutettavaan tupakasta vieroitukseen voi saada oppaista, neuvontapuhelimesta, tekstiviestein tai Internetissä toteutetusta tuesta tai erilaisista kilpailuista. Monissa apteekeissa on tupakasta vieroitukseen koulutettuja henkilöitä, joilta saa ohjausta ja neuvontaa.

Ja Internethän on tunnetusti tulvillaan tietoa ja tukea: www.stumppi.fi «http://www.stumppi.fi/portal/etusivu»1, www.fressis.fi «http://www.fressis.fi»2, Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta (Lopettajan opas) «http://www.smokefree.fi/binary/file/-/id/5/fid/28»3, Lopeta ja voita «http://www.stumppi.fi/portal/stumppi/kilpailut/»4, www.smokefree.fi «http://www.smokefree.fi»5 vain muutaman mainitakseni.

Joillakin työpaikoilla on tupakoinnin lopettamiseen pyritty joukolla ja perustettu vieroitusryhmiä, jolloin sieltä saa myös vertaistukea, kannustusta ja tukea.

Tupakointi, sairaudet ja lääkkeet

Tupakointi ja nuuska vaikuttavat koko elimistöön: ne aiheuttavat useita sairauksia, vaikeuttavat monien sairauksien hoitoa ja hidastavat paranemista ja toipumista. Kun lopetat tupakoinnin, myös riski sairastua tai kuolla pienenee; parinkymmenen vuoden tupakoimattomuus pienentää sairastumisriskin lähes tupakoimattomien tasolle. Jos lopetat tupakoinnin 30-vuotiaana, vähenee kuolemanriski lähes tupakoimattoman tasolle ja vielä 50-vuotiaanakin puolittaa sen.

Tupakointi vaikuttaa myös tiettyjen lääkkeiden tehoon, koska tupakansavun sisältämät ainesosat heikentävät näiden lääkkeiden vaikutusta. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi insuliini ja varfariini sekä tietyt psyykelääkkeet, joten lääkkeen annostus on hyvä tarkistuttaa lääkärissä tupakoinnin lopettamisen yhteydessä.

Erityisryhmät

Tupakointi raskauden aikana saattaa altistaa ennenaikaiselle synnytykselle tai lapsi saattaa syntyä pienipainoisena. Imetysaikana nikotiinikorvaushoitokin on vauvalle turvallisempaa kuin äidin tupakointi. Pienet lapset eivät altistu kotonaan tupakansavulle, jos vanhemmat ovat savuttomia.

Suomessa tupakkakokeilut alkavat yleensä teini-iässä. Eritoten kavereiden ja vanhempien tupakointi vaikuttavat suuresti siihen, kokeileeko nuori tupakointia, aloittaako hän sen, ja jatkaako hän sitä. Ohjaus, neuvonta, tuki, tiedotus ja mahdollinen vieroitus ovat erittäin otollisia jo tässä vaiheessa, jotta nuoren tupakointi jäisikin vain ehkä pelkkään kokeiluun.

Tietyt psykiatriset sairaudet, kuten masennus ja skitsofrenia, ovat vahvasti yhteydessä tupakointiin; skitsofreniapotilaista jopa 70–90 prosenttia polttaa.

Tupakoinnin lopettamisesta on hyötyä myös ikääntyville. Diabeetikoilla tupakoinnin lopettamisen jälkeen insuliinin vaikutus tehostuu, joten tiivis verensokerin seuranta ja insuliiniannoksen tarkistus on tarpeen. Astmaa sairastavilla on vähemmän oireita ja taudin pahenemisvaiheita, he tarvitsevat vähemmän lääkkeitä ja heidän keuhkonsa toimivat paremmin kuin tupakoivien astmaatikkojen. Keuhkoahtaumataudissa tupakoinnin lopettaminen hidastaa taudin etenemistä, vähentää taudin oireita, pahenemisvaiheita, sairaalahoidon tarvetta ja kuolleisuutta. Tupakoimattomuus vähentää myös leikkauksiin liittyviä komplikaatioita.

Entä jos repsahdan?

Repsahdus tai relapsi – eli tupakoinnin uudelleen aloittaminen – ei osoita lopullista epäonnistumista. Toisaalta on hyvä tietää ja tiedostaa jo ennalta, että uudelleen aloittaminen saattaa tapahtua määrätietoisesta yrittämisestä huolimatta yleensä muutaman kuukauden sisällä tupakoinnin lopettamisesta. Lopullinen tupakasta eroon pääseminen vaatii useimmilta 3–4 yritystä!

Tupakointi lukujen valossa

Tupakointi aiheuttaa maailmassa vuosittain noin 5 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa.

Suomessa tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin kuolee joka vuosi 4 000–6 000 ihmistä. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Suomessa kuoli tieliikenteessä Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2010 yhteensä 272 ihmistä!

Vuonna 2010 suomalaisista miehistä 23 ja naisista 16 prosenttia tupakoi joka päivä. Teini-ikäisistä pojista tupakoi 18 ja tytöistä 16 prosenttia.

Tupakoinnin haluaisi lopettaa kuusi kymmenestä tupakoijasta, ja neljä kymmenestä on yrittänyt lopettamista viimeisen vuoden aikana. 16 prosenttia tupakoijista ilmoitti käyttäneensä nikotiinikorvaushoitoa viimeisen vuoden aikana.

Potilasversion tekstin on Lääkäriseura Duodecimin Käypä hoito -suosituksen pohjalta päivittänyt potilasversioista vastaava toimittaja Kirsi Tarnanen ja sen on tarkistanut suosituksen laatineen työryhmän puheenjohtaja, laatukouluttaja Klas Winell Commedic Oy:stä Espoosta.

Vastuun rajaus

Käypä hoito -suositukset ja Vältä viisaasti -suositukset ovat asiantuntijoiden laatimia yhteenvetoja yksittäisten sairauksien diagnostiikan ja hoidon vaikuttavuudesta. Ne eivät korvaa lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen omaa arviota yksittäisen potilaan parhaasta mahdollisesta diagnostiikasta, hoidosta ja kuntoutuksesta hoitopäätöksiä tehtäessä.

Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Lue lisää
KÄYPÄ HOITO -SUOSITUS
LINKKIEN TYYPIT JA VÄRIKOODIT
Kirjallisuusviite
Kuva
Linkki toiselle sivustolle
Lisätietoa
Näytönastekatsaus
PDF-tiedosto
PubMed-abstrakti
Taulukko