Tulosta

Ektooppinen (kohdunulkoinen) raskaus

Käyvän hoidon tiivistelmät
23.10.2014
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Gynekologiyhdistyksen asettama työryhmä

Käypä hoito -suositus «Ektooppinen (kohdunulkoinen) raskaus»1 ja lyhyt abstrakti englanniksi «Ectopic pregnancy»2

Mitä uutta päivityksessä?

  • Työryhmä suosittaa, että kohdunulkoinen raskaus -termin asemasta aletaan vastedes käyttää ektooppinen raskaus -termiä, sillä kohdunulkoinen raskaus ei sisällä tapauksia, joissa raskausmuodostuma sijaitsee kohdunkaulassa, -sarvessa tai sektioarvessa.
  • Raskaustesti tulee tehdä seerumista kvantitatiivisesti heti, kun se on mahdollista. Virtsan kvalitatiivinen testi voi antaa väärän negatiivisen tuloksen, jos virtsa on laimeaa.
  • Hoidon painopiste on siirtynyt kirurgiasta metotreksaatin käyttöön.
  • Ektooppisen raskauden harvinaisemmat paikat tulee muistaa. Etenkin keisarileikkausten määrän lisääntyessä lisääntyy myös niiden leikkausarpiin kiinnittyvien arpiraskauksien määrä.
  • Uudistetut vuokaaviot: Ektooppisen (kohdunulkoisen) raskauden vuokaavio avohoidossa «Ektooppisen raskauden vuokaavio avohoidossa»1 ja Ektooppisen (kohdunulkoisen) raskauden vuokaavio «Ektooppisen raskauden vuokaavio sairaalahoidossa»2 sairaalahoidossa.

Yleistä

Ektooppinen raskaus on tila, jossa raskausmuodostuma sijaitsee muualla kuin kohtuontelossa. Noin 95–97 %:ssa näistä tapauksista raskausmuodostuma sijaitsee munanjohtimessa. Ektooppiseen raskauteen sairastuu hieman alle 1:1000 fertiili-ikäistä (15–44-vuotiasta) suomalaisnaista vuodessa (noin 1–2 % kaikista raskauksista). Aktiivinen epäily, varhainen taudinmääritys ja nopea hoitoonohjaus vähentävät ektooppisesta raskaudesta aiheutuvia komplikaatioita ja tukevat hedelmällisyyden säilymistä.

Oireet

Ektooppista raskautta on syytä epäillä, kun fertiili-ikäisellä naisella on alavatsakipua ja ylimääräistä veristä vuotoa. Oirekirjo vaihtelee lähes oireettomasta sokkiin. Yleisiä oireita ovat alavatsakivut ja verinen emätinvuoto (raskausviikoilla 7–9). Vakavia oireita ovat hartiakipu ja pyörtyminen. Jos oirekuva on akuutti vatsa, potilas tarvitsee päivystyslähetteen erikoissairaanhoitoon. Lieväoireisia voidaan seurata ja lähettää myöhemmin, elleivät oireet pahene.

Diagnoosi

Raskaustesti on ensisijainen tutkimus, ja se tulee tehdä seerumista kvantitatiivisesti heti, kun se on mahdollista. Virtsan kvalitatiivinen testi voi antaa väärän negatiivisen tuloksen, jos virtsa on laimeaa. Jos raskaustestin tulos on positiivinen, vatsakipuisen naisen raskausmuodostuman paikka tulee selvittää gynekologisella kaikututkimuksella (kaavio «Ektooppisen raskauden vuokaavio avohoidossa»1

). Erotusdiagnostiikkaan kuuluvat poissulkututkimuksina CRP-pitoisuuden määritys, perusverenkuva, virtsan kemiallinen seulonta ja klamydiatesti.

Hoito

Akuutti tilanne (epävakaa hemodynamiikka) vaatii päivystysleikkauksen (kaavio «Ektooppisen raskauden vuokaavio sairaalahoidossa»2

), joka nykyään toteutetaan ensisijaisesti laparoskooppisesti. Vähäoireisella potilaalla pyritään polikliiniseen seurantaan tai metotreksaattihoitoon. Metotreksaattihoito annetaan kerta-annoksena lihakseen (1 mg/kg). Foolihapposuojaa ei tarvita. Kirurgisessa hoidossa munanjohdin joko avataan tai poistetaan sen mukaan, millaisessa kunnossa vastakkainen munanjohdin on ja millaisia toiveita potilaalla on tulevista raskauksista.

Jatkoehkäisy ja myöhemmät raskaudet

Jatkoehkäisyyn sopivat kaikki menetelmät. Naisilla, jotka ovat aiemmin sairastaneet ektooppisen raskauden, raskausmuodostuman oikea sijainti on uuden raskauden yhteydessä varmistettava viimeistään raskausviikolla 7. Ektooppisen raskauden uusiutumisriski on 10–15 %. Metotreksaattihoidon jälkeen uutta raskautta ei suositella seuraavien 12 viikon aikana. Tällöin tulee huolehtia raskauden ehkäisystä.

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Gynekologiyhdistyksen asettama työryhmä

Juha Mäkinen (pj.)

Mira Töyli

Marko Niemimaa

Pekka Kulju

Tarja Sokka

Piia Vuorela (KH-toimittaja)

Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Lue lisää
KÄYPÄ HOITO -SUOSITUS
LINKKIEN TYYPIT JA VÄRIKOODIT
Kirjallisuusviite
Kuva
Linkki toiselle sivustolle
Lisätietoa
Näytönastekatsaus
PDF-tiedosto
PubMed-abstrakti
Taulukko