Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu
Käypä hoito -suositus «Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu»1 ja lyhyt abstrakti englanniksi «Benign prostatic hyperplasia»2
- Useimmat eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua sairastavat voidaan hoitaa perusterveydenhuollossa.
- Tavallisimmat hoitomuodot ovat seuranta tai lääkehoito alfasalpaajilla, 5-alfareduktaasin estäjillä tai näiden yhdistelmällä.
- Jos lääkehoito ei auta tai tapaus komplisoituu, potilas lähetetään erikoissairaanhoitoon.
- Tavanmukainen höyläysleikkaus on vaikeiden tapausten hoidossa säilyttänyt tärkeän asemansa, mutta sen rinnalle ovat tulleet myös laserhoidot
Diagnostiikka
- Oireet jaetaan kerääntymisoireisiin (tiheä virtsaamistarve, yövirtsaaminen, virtsauspakko ja pakkoinkontinenssi) ja tyhjennysoireisiin (virtsantulon viipyminen, heikentynyt virtsasuihku, ponnistuksen tarve virtsatessa, virtsauksen keskeytyminen, vajaan tyhjentymisen tunne ja virtsaumpi).
- Oireita selvitetään kyselylomakkeilla, jotka mittaavat oireiden vaikeusastetta (IPSS) ja niiden potilaalle aiheuttamaa haittaa (DAN-PSS-1) «IPSS- ja DAN-PSS-1-oirekyselyt näyttävät soveltuvan eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua potevien miesten tunnistamiseen ja hoidon tehon mittaukseen.»B. Kokonaispisteiden lisäksi on hyvä tarkastella erikseen tyhjennysoireita (kysymykset 1–4 ja kerääntymisoireiden (kysymykset 5–12) pisteitä. Perustutkimuksia ovat oirekyselylomakkeen ja virtsauslistan täyttö ja kliininen tutkimus, johon kuuluvat alavatsan palpointi ja eturauhasen tunnustelu peräaukon kautta sekä virtsaputken suun tutkiminen.
- Laboratoriokokeista keskeisiä ovat virtsan tutkiminen ja seerumin kreatiniinin ja prostataspesifisen antigeenin määrittäminen (PSA).
- Perusterveydenhuollossa suositellaan kaikututkimusta vatsanpeitteiden läpi hydronefroosin sulkemiseksi pois ja jäännösvirtsan mittaamiseksi. Sillä saadaan myös riittävän tarkka käsitys eturauhasen koosta «Eturauhasen koko ja anatomia voidaan hoitopäätösten kannalta määrittää riittävällä tarkkuudella vatsanpeitteiden läpi tehtävän kaikututkimuksen avulla.»A.
- Tarvittaessa urologi ohjelmoi potilaskohtaisesti täydentävät tutkimukset.
Hoito
- Lieväoireisille «Leikkauksen jälkeisen inkontinenssin riski kasvaa iän myötä.»B ja keskivaikeista oireista kärsiville «Kolmen vuoden seurannassa oireet lievittyvät yli kolmasosalla vaikeaoireisistakin potilaista. Lieväoireisista päätyy leikkaukseen alle 20 % tässä ajassa.»B soveltuu seuranta, jos oireet eivät huononna oleellisesti elämänlaatua eikä komplikaatioita ole.
- Yleislääkäri aloittaa lääkehoidon, kun hän on vakuuttunut siitä, että potilaan kohtalaisten oireiden syynä on komplisoitumaton eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu (ks. kaavio «»1).
- Lääkehoito on usein riittävä saamaan oireinen potilas vähäoireiseksi tai oireettomaksi.
- 5-alfareduktaasin estäjät pienentävät eturauhasen kokoa keskimäärin 20 % puolen vuoden kuluessa «5-alfareduktaasin estäjä on tehokas lääke hyvänlaatuisen eturauhassuurentuman hoidossa.»A. Oireet lievittyvät, ja virtsasuihkun huippuvirtaama paranee. Merkittävät haittavaikutukset liittyvät seksuaalitoimintoihin.
- Alfasalpaajat lievittävät oireita, lisäävät virtsasuihkun huippuvirtaamaa ja vähentävät jäännösvirtsan tilavuutta «Alfasalpaajat vähentävät alavirtsatieoireita, parantavat virtausta sekä pienentävät jäännösvirtsan tilavuutta.»A. Haittavaikutuksina voi ilmetä huimausta, heikotusta ja ejakulaatiohäiriöitä.
- Koska 5-alfareduktaasin estäjän vaikutus alkaa hitaasti, hoitoon voidaan liittää alfasalpaaja ensimmäisten 6 kuukauden ajaksi. Yhdistelmähoito 5-alfareduktaasin estäjällä ja alfasalpaajalla on tehokkaampi kuin kumpikaan lääke yksin käytettynä «Yhdistelmähoito 5-alfareduktaasin estäjällä ja alfasalpaajalla on tehokkaampi kuin kumpikaan lääke käytettynä yksin.»A
- Kajoavia hoitoja ovat laser- ja leikkaushoidot ja endoskooppinen höyrystäminen. Laserhoidot ovat turvallisia ja tehokkaita. Viherlaser on eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoidossa höyläyksen tai avoleikkauksen vaihtoehto «Viherlaserhoidolla saavutetaan ilmeisesti höyläysleikkauksen veroisia tuloksia eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoidossa.»B. Laserhoitojen etuna on vähäinen verenvuoto.
- Höyläysleikkaus (TURP) on hoitomuotojen kultainen standardi. Sen avulla virtsasuihku paranee 54–125 %, jäännösvirtsa vähenee yli 50 % ja oireet lievittyvät tehokkaasti «TUIP on yhtä tehokas kuin TURP potilailla, joiden eturauhasen koko on alle 30 g ja joilla ei ole suurta keskilohkoa.»A.
- Komplikaatioita ovat verenvuoto, virtsarakon kaulan tai virtsaputken arpikurouma ja ponnistusinkontinenssi.
- Tavanmukaisen monopolaaritekniikan on syrjäyttänyt eturauhasen höyläys bipolaaritekniikalla keittosuolahuuhtelulla (transurethral resection in saline)
- Bipolaari-TURP sallii pidemmän työskentelyajan ja aiheuttaa vähemmän verenvuotoa, ja sillä on turvallisempi hoitaa kookkaita eturauhasia «Bipolaari-TURP:ssa varhaisvaiheen tulokset ovat yhtä hyvät kuin monopolaari-TURP:ssa.»A.
- Avoin eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun poistoleikkaus (enukleaatio) on tavanmukainen suurten (> 100 ml) eturauhasten leikkaushoito ja tehokas parantamaan virtsantuloa, lievittämään virtsaamisoireita ja vähentämään uusintahoitojen tarvetta «Avoin prostatektomia on ilmeisesti ensisijainen hoitovaihtoehto voimakkaasti suurentuneen eturauhasen hoidossa ( gt; 80–100 g).»C.
- Eturauhasen halkaisuleikkaus (TUIP) sopii potilaille, joiden eturauhasen tilavuus on alle 30 ml ja joilla ei ole suurta keskilohkoa.
- Virtsaputken kautta asetettu kestokatetri soveltuu tilapäiseen käyttöön kroonisessa virtsaummessa ennen kuin potilas hoidetaan leikkauksella. Toistokatetrointi on hyvä kroonisen virtsaummen hoitomuoto soveltuvissa tapauksissa.
Hoidon valinta
- On tärkeätä pyrkiä valitsemaan hoito, jolla saadaan kestävä vaste.
- Leikkaushoito on ensisijainen vaihtoehto, jos jäännösvirtsaa on toistuvasti yli 300 ml, potilaalla on rakossa suuri divertikkeli, uusiutuva makrohematuria tai virtsatieinfektio, potilaan oireet ovat vaikeat 6 kuukauden lääkehoitokokeilun jälkeen tai potilas haluaa leikkaukseen.
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Urologiyhdistyksen asettama työryhmä
Teuvo Tammela (pj)
Pekka Kinnala
Anssi Pétas
Hanna Ronkainen
Raija Sipilä
Kimmo Taari