Tulosta

Vehnäallergisen ruokavalio

Lisätietoa aiheesta
1.9.2014
Helena Voutilainen

Ohjeita vehnän välttämiseen

Vehnäallerginen ei siedä ravinnossaan vehnän proteiineja, muun muassa gluteenia. Osa vehnäallergikoista on ristireaktioiden vuoksi allergisia myös rukiille ja ohralle. Ruokavaliosta jätetään pois oireita aiheuttavat viljat. Lääkäri antaa yksilöllisesti ohjeet välttämisen tarkkuudesta.

Vehnää käytetään monien elintarvikkeiden ja ruokien valmistuksessa. Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ilmoitetaan, jos valmistukseen on käytetty pienikin määrä vehnää, ruista tai ohraa. Jos elintarvikkeen valmistuksessa ei ole mahdollista estää täysin tuotteen kontaminoitumista esimerkiksi vehnällä, tuotteeseen tehdään erillinen merkintä, esimerkiksi ”Valmistettu linjalla tai tehtaassa, jossa käsitellään vehnää” tai ”Saattaa sisältää vehnää”.

Ruuan valmistuksessa, annostelussa ja tarjollepanossa on otettava huomioon, ettei kontaminaatiota tapahdu ruuanvalmistus- ja tarjoiluastioiden tai ottimien kautta (noutopöydät, tarjoilulinjastot).

Taulukko 1. Ainesosia, jotka eivät sovellu vehnälle, rukiille ja ohralle allergisen ruokavalioon.
Vehnä, ruis, ohra
Vehnä-, ohra- ja ruisjauhot
Vehnä- ja ruisleseet
Vehnänalkiot
Vehnä-, ruis-, ohra- ja neljänviljanhiutaleet
Vehnätärkkelys, ohratärkkelys
Attajauho
Bulgur
Durum
Gluteeni
Korppujauho
Mannasuurimo
Couscous (kuskus)
Grahamjauho
Kamut
Seitan
Semolina
Speltti
Matsa
Triticale
Taulukko 2. Elintarvikkeita ja ruokia, jotka sisältävät usein vehnää, ruista tai ohraa.
Leipomotuotteet
Leivät, sämpylät
Kakut, pullat, kääretortut, muffinssit, munkit, donitsit, leivokset
Keksit, pikkuleivät
Korput, krutongit
Makaroni, spagetti, lasagne, pastat, nuudelit
Lihapullat, murekeruuat
Leivitetyt ruoat
Letut, pannukakut, vohvelit
Jäätelön vohvelit
Lakritsi
Murot
Myslit
Mallas
Mallasjuomat: kotikalja, olut
Mämmi
Mallasuute
Taulukko 3. Elintarvikkeita, ruokia ja ainesosia, jotka sisältävät joskus vehnää, ruista tai ohraa.
Kastikkeet, kastikeainekset, keitot, pussikeitot.
Liemivalmisteet, liha-, kala-, kasvisliemikuutiot.
Maustekastikkeet, soijakastike, sinappi.
Lihankorvikkeet, surimi (äyriäis-, kala- tai lihajäljitelmä)
Makeiset, suolaiset naposteltavat
Pikajuomajauheet, kahvinkorvikkeet
Hydrolysoidut kasviproteiinit
Luontaiset aromit

Vehnäallergiselle sopivat seuraavat vehnästä valmistetut ainesosat:

Dekstroosi Glukoosisiirappi Gluteeniton vehnätärkkelys
Glukoosi Glukoosi-fruktoosisiirappi Maltodekstriini

Ohjeita vehnän korvaamiseen

Viljat kuuluvat ruokavalioon 6 kuukauden iästä alkaen. Viljoista saadaan energiaa, proteiinia, kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Useimmille vehnäallergisille sopii kaura. Kaura on ravitsevaa ja miedonmakuista. Tarjolla on gluteenittomia kauratuotteita, joissa ei ole viljelyn ja tuotannonaikaisen kontaminoitumisen riskiä. Taulukkoon 4 on koottu ruoka-aineita, jotka soveltuvat korvaamaan vehnää, ruista tai ohraa. Tarvittaessa lääkäri ohjaa ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

Taulukko 5. Taulukon ruoka-aineet ovat raaka-aineina gluteenittomissa elintarvikkeissa, muun muassa hiutaleissa, jauhoissa, jauhoseoksissa, pastatuotteissa, leivonnaisissa, kekseissä ja muroissa.
Viljat Tärkkelykset Muut
Gluteeniton kaura Gluteeniton vehnätärkkelys Kvinoa
Riisi Riisitärkkelys Amarantti
Maissi Maissitärkkelys Soija
Tattari Peruna Lupiini
Hirssi Tapioka Herne
Teff Arrowjuurijauho Kookos

Lisätietoa gluteenittomista elintarvikkeista ja reseptejä ruuanvalmistukseen ja leivontaan:

Keliakialiitto: www.keliakia.fi «http://www.keliakia.fi/»1

Allergia- ja astmaliitto: www.allergia.com «http://www.allergia.fi/»2, Erimenu - Apua ruokavalion hallintaan www.erimenu.fi «http://www.erimenu.fi/»3

Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Lue lisää
KÄYPÄ HOITO -SUOSITUS Ruoka-allergia (lapset)
LINKKIEN TYYPIT JA VÄRIKOODIT
Kirjallisuusviite
Kuva
Linkki toiselle sivustolle
Lisätietoa
Näytönastekatsaus
PDF-tiedosto
PubMed-abstrakti
Taulukko