KH2014 Suositus KH2014 Suositus

Tulosta

Kananmuna-allergisen ruokavalio

Lisätietoa aiheesta
1.9.2014
Helena Voutilainen

Ohjeita kananmunan välttämiseen

Kananmuna-allergikko ei siedä ravinnossaan kananmunan proteiineja. Ruokavaliosta on jätettävä pois kananmunan valkuainen, kananmunan keltuainen sekä kananmunaa sisältävät elintarvikkeet ja ruokalajit. Kananmuna-allergikko joutuu usein ristiallergian vuoksi välttämään myös muiden lintujen, esimerkiksi viiriäisen munia. Lääkäri antaa yksilöllisesti ohjeet välttämisen tarkkuudesta.

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ilmoitetaan, jos valmistukseen on käytetty pienikin määrä kananmunaa. Jos elintarvikkeen valmistuksessa ei ole mahdollista estää täysin tuotteen kontaminoitumista kananmunalla, tuotteeseen tehdään erillinen merkintä, esimerkiksi ”Valmistettu linjalla tai tehtaassa, jossa käsitellään kananmunaa” tai ”Saattaa sisältää kananmunaa”.

Ruuan valmistuksessa, annostelussa ja tarjollepanossa on otettava huomioon, ettei kontaminaatiota tapahdu ruuanvalmistus- ja tarjoiluastioiden tai ottimien kautta (noutopöydät, tarjoilulinjastot).

Taulukko 1. Ainesosia, jotka eivät sovellu kananmuna-allergikon ruokavalioon
Kananmunan valkuainen
Kananmunan keltuainen
Munajauheet
Lysotsyymi (E 1105)
Ovalbumiini
Ovomukoidi
Albumiini
Globuliini
Taulukko 2. Kananmunaa sisältäviä ruokalajeja ja leivonnaisia.
Omeletti, munakas
Pannukakut
Letut, vohvelit
Munanuudelit
Friteeratut ruoat
Marengit
Sokerikakkutaikinasta valmistetut täytekakkupohjat, kääretortut, leivokset
Taulukko 3. Elintarvikkeita ja ruokalajeja, jotka voivat sisältää kananmunaa.
Pulla
Keksit, pikkuleivät
Kakut, leivokset
Kakku- tai leivontajauhoseokset
Croissantit
Naan-leipä
Jäätelö
Jäädykkeet
Sorbetit
Vanukkaat
Mousset
Vaniljakastike
Laatikkoruoat
Murekeruoat, lihapullat
Pastat, lasagne
Leivitetyt ruoat
Majoneesi
Kastikkeet, salaatinkastikkeet

Kananmunan korvaaminen sidosaineena tai kuohkeuttajana

Laatikkoruoissa tai lettutaikinassa
2 rkl maitojauhetta tai soijajauhoja / 1 dl nestettä
Lihapyörykkä- ja mureketaikinoissa
½ dl perunasurvosta tai seoksella: 3 rkl vettä ja 1 rkl perunajauhoa tai maissitärkkelystä
Pullataikinassa
kananmunan voi jättää pois ja voidella pullat ennen paistamista sokerivedellä.
Kakku- ja piirakka-taikinoissa 1–2 kananmunaa voi korvata 2–4 ruokalusikallisella vettä tai noin 1 dl perunasurvosta tai hedelmäsosetta
Kananmunan korvikejauheet
  • sisältävät tärkkelyksiä ja nostatusaineita
  • sopivat kakkujen, keksien, lettujen ja laatikkoruokien valmistukseen.
Käyttöohjeet pakkauksessa.

Kananmunattomia reseptejä

Ks. Allergia- ja astmaliitto, Erimenu - Apua ruokavalion hallintaan www.erimenu.fi «http://www.erimenu.fi/»1

Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Lue lisää
KÄYPÄ HOITO -SUOSITUS Ruoka-allergia (lapset)
LINKKIEN TYYPIT JA VÄRIKOODIT
Kirjallisuusviite
Kuva
Linkki toiselle sivustolle
Lisätietoa
Näytönastekatsaus
PDF-tiedosto
PubMed-abstrakti
Taulukko