Ohjeita maidon välttämiseen
Maitoallerginen ei siedä ravinnossaan maitoproteiineja. Ruokavaliosta on jätettävä pois maito, maitovalmisteet ja kaikki maitoproteiineja sisältävät lastenruuat, elintarvikkeet ja ruokalajit. Lääkäri antaa yksilöllisesti ohjeet välttämisen tarkkuudesta.
Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ilmoitetaan, jos valmistukseen on käytetty pienikin määrä maitoproteiinia. Jos elintarvikkeen valmistuksessa ei ole mahdollista estää täysin tuotteen kontaminoitumista maidolla, tuotteeseen tehdään erillinen merkintä, esimerkiksi ”Valmistettu linjalla tai tehtaassa, jossa käsitellään maitoa” tai ”Saattaa sisältää maitoa”.
Ruuan valmistuksessa, annostelussa ja tarjollepanossa on otettava huomioon, ettei kontaminaatiota tapahdu ruuanvalmistus- ja tarjoiluastioiden tai ottimien kautta (noutopöydät, tarjoilulinjastot).
lehmänmaito | hera | kaseiini | laktalbumiini |
vuohenmaito | heraproteiini | kaseinaatti | laktoglobuliini |
Maitoproteiinipitoiset äidinmaidonkorvikkeet | Maitopitoiset valmiit lastenruuat |
---|---|
esimerkiksi Nan, Onni, Semper, Tutteli
esimerkiksi Nan HA, Nutrilon Hypo-Allergenic, Omneo |
vellit, puurot, velli- ja puurojauheet kasvis-liha- ja kasvis-kalasoseet rahka- ja jogurttisoseet |
Luomumaito | Piimä | Juusto, sulatejuusto |
Laktoositon maitojuoma
Hyla-, Into- ja muut vähälaktoosiest maitovalmisteet |
Jogurtti, viili, rahka, raejuusto | Voi, maitopitoiset margariinit |
Kerma, kermankaltaiset kasvirasvavalmisteet | Jäätelö, kasvirasvajäätelöt | Maitojauheet |
Elintarvikkeet, jotka sisältävät valmistusaineena maitoa, maitovalmisteita tai maitoproteiineja, kuten hera, kaseiini, kaseinaatti tai laktalbumiini. | Ruokalajit ja leivonnaiset, jotka sisältävät valmistusaineena maitoa, maitovalmisteita tai maitoproteiineja, kuten hera, kaseiini, kaseinaatti tai laktalbumiini. | Voi ja useat margariinit sisältävät valmistusaineena maitoa. |
Ohjeita maidon korvaamiseen
Normaalin kasvun ja kehityksen turvaamiseksi alle 1-vuotias lapsi tarvitsee päivittäin joko äidinmaitoa tai iänmukaisen määrän allergiselle lapselle suunniteltua imeväisen erityisvalmistetta (taulukko «Ohjeellinen erityisvalmisteen käyttömäärä....»5). Lääkäri antaa reseptin ja ohjeet erityisvalmisteesta ja ohjaa tarvittaessa ravitsemusterapeutin vastaanotolle.
Imeväisen erityisvalmisteet sisältävät D-vitamiinia ja kalsiumia saman verran kuin lehmänmaitoa sisältävät äidinmaidon korvikkeet. D-vitamiinin suositeltava päivittäinen saanti on 10 μg/päivä niin lapsille kuin aikuisille. Lapsille annetaan D-vitamiinitippoja normaalisti neuvolan ohjeiden mukaisesti «Suositus D-vitamiinivalmisteen käytöstä (Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2018)....»6. Yli vuoden ikäiset maitoallergiset lapset tarvitsevat usein D-vitamiinin lisäksi kalsiumvalmistetta «Suositukset päivittäisestä kalsiumin saannista (Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014)....»7.
Lapsen ikä | Erityisvalmisteen määrä/vrk |
---|---|
alle 6 kk | 600–1 200 ml |
6–12 kk | 600–800 ml |
1–2-vuotias | enintään 500 ml |
Ikä | Annos (μg) |
---|---|
alle 1 v, täysimetetty lapsi ja lapsi, joka saa vähemmän kuin 500 ml/vrk äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta* | 10 |
alle 1 v lapsi, joka saa päivittäin 500–800 ml äidinmaidonkorviketta/ vieroitusvalmistetta* | 6 |
alle 1 v lapsi, joka saa päivittäin enemmän kuin 800 ml äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta* | 2 |
1 v | 10 |
2–17 v | 7,5 |
* Äidinmaidonkorvikkeen/vieroitusvalmisteen määrään lasketaan mukaan D-vitaminoidut lastenvellit ja -puurot. |
*Suplementaatiomäärässä huomioidaan kalsiumilla täydennettyjen maitovalmisteiden tyyppisten valmisteiden, kuten kauramaidon ja soijajogurtin, käyttö. | ||
Ikä | Saantisuositus (mg) | Suplementaatio |
alle 6 kk | – | – |
6–11 kk | 540 | 250 mg, jos korviketta < 500 ml/vrk |
12–23 kk | 600 | 250 mg, jos korviketta 500–1 000 ml/vrk* 500 mg, jos korviketta < 500 ml/vrk* |
2–5 v | 600 | 500 mg* |
6–9 v | 700 | 500 mg* |
Maitoallergiselle lapselle aletaan tarjota kiinteää ruokaa normaalien neuvolasuositusten mukaan viimeistään 6 kuukauden iässä. Yli puolivuotiaan lapsen ruokavalio koostetaan kasvis- ja juuressoseista ja veteen tai erityiskorvikkeisiin valmistetuista puuroista. Sitä täydennetään proteiinia ja rautaa sisältävillä lihalla, kalalla ja kananmunalla sekä vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävillä marjoilla ja hedelmillä. Marjoja, hedelmiä ja kasviksia tarjotaan monipuolisesti myös tuoreina. Rakenne tehdään sopivaksi tarpeen mukaan raastamalla tai soseuttamalla. Tarvittaessa energiansaannin lisäämiseksi puuro- tai ruoka-annokseen lisätään 1–2 teelusikallista rypsiöljyä.
Yhden vuoden iässä maitoallergisen lapsen ruokavalioon voidaan ottaa mukaan kaupan soijajuomia ja muita soijatuotteita, kuten soijajogurttia tai -juustoa. Myös kaurasta valmistetut juomat sekä kerman, jogurtin ja jäätelön kaltaiset valmisteet sopivat maitopitoisten tilalle. Riisijuomia ei suositella käytettäväksi alle 6-vuotiaden lasten ravinnossa, ks. lisätietoa Eviran sivuilta (www «http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/ajankohtaista/?bid=3291»1). Jos ruokavaliossa ei ole lainkaan maitotuotteita tai niiden kaltaisia kasvipohjaisia jodioituja tuotteita, tarvitaan yleensä jodilisä. Ravitsemusterapeutti arvioi jodilisän tarpeen dietaarisen jodin saannin perusteella.