Takaisin Tulosta

Maitoallergisen ruokavalio

Lisätietoa aiheesta
Helena Voutilainen
17.6.2019

Ohjeita maidon välttämiseen

Maitoallerginen ei siedä ravinnossaan maitoproteiineja. Ruokavaliosta on jätettävä pois maito, maitovalmisteet ja kaikki maitoproteiineja sisältävät lastenruuat, elintarvikkeet ja ruokalajit. Lääkäri antaa yksilöllisesti ohjeet välttämisen tarkkuudesta.

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ilmoitetaan, jos valmistukseen on käytetty pienikin määrä maitoproteiinia. Jos elintarvikkeen valmistuksessa ei ole mahdollista estää täysin tuotteen kontaminoitumista maidolla, tuotteeseen tehdään erillinen merkintä, esimerkiksi ”Valmistettu linjalla tai tehtaassa, jossa käsitellään maitoa” tai ”Saattaa sisältää maitoa”.

Ruuan valmistuksessa, annostelussa ja tarjollepanossa on otettava huomioon, ettei kontaminaatiota tapahdu ruuanvalmistus- ja tarjoiluastioiden tai ottimien kautta (noutopöydät, tarjoilulinjastot).

Taulukko 1. Ainesosia, jotka eivät sovellu maitoallergikon ruokavalioon.
lehmänmaito hera kaseiini laktalbumiini
vuohenmaito heraproteiini kaseinaatti laktoglobuliini
Taulukko 2. Maitopitoiset lastenruuat.
Maitoproteiinipitoiset äidinmaidonkorvikkeet Maitopitoiset valmiit lastenruuat
esimerkiksi Nan, Onni, Semper, Tutteli
esimerkiksi Nan HA, Nutrilon Hypo-Allergenic,
Omneo
vellit, puurot, velli- ja puurojauheet
kasvis-liha- ja kasvis-kalasoseet
rahka- ja jogurttisoseet
Taulukko 3. Maitovalmisteet.
Luomumaito Piimä Juusto, sulatejuusto
Laktoositon maitojuoma
Hyla-, Into- ja muut vähälaktoosiest maitovalmisteet
Jogurtti, viili, rahka, raejuusto Voi, maitopitoiset margariinit
Kerma, kermankaltaiset kasvirasvavalmisteet Jäätelö, kasvirasvajäätelöt Maitojauheet
Taulukko 4. Maitopitoiset elintarvikkeet ja ruokalajit.
Elintarvikkeet, jotka sisältävät valmistusaineena maitoa, maitovalmisteita tai maitoproteiineja, kuten hera, kaseiini, kaseinaatti tai laktalbumiini. Ruokalajit ja leivonnaiset, jotka sisältävät valmistusaineena maitoa, maitovalmisteita tai maitoproteiineja, kuten hera, kaseiini, kaseinaatti tai laktalbumiini. Voi ja useat margariinit sisältävät valmistusaineena maitoa.

Ohjeita maidon korvaamiseen

Normaalin kasvun ja kehityksen turvaamiseksi alle 1-vuotias lapsi tarvitsee päivittäin joko äidinmaitoa tai iänmukaisen määrän allergiselle lapselle suunniteltua imeväisen erityisvalmistetta (taulukko «Ohjeellinen erityisvalmisteen käyttömäärä....»5). Lääkäri antaa reseptin ja ohjeet erityisvalmisteesta ja ohjaa tarvittaessa ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

Imeväisen erityisvalmisteet sisältävät D-vitamiinia ja kalsiumia saman verran kuin lehmänmaitoa sisältävät äidinmaidon korvikkeet. D-vitamiinin suositeltava päivittäinen saanti on 10 μg/päivä niin lapsille kuin aikuisille. Lapsille annetaan D-vitamiinitippoja normaalisti neuvolan ohjeiden mukaisesti «Suositus D-vitamiinivalmisteen käytöstä (Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2018)....»6. Yli vuoden ikäiset maitoallergiset lapset tarvitsevat usein D-vitamiinin lisäksi kalsiumvalmistetta «Suositukset päivittäisestä kalsiumin saannista (Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014)....»7.

Taulukko 5. Ohjeellinen erityisvalmisteen käyttömäärä.
Lapsen ikä Erityisvalmisteen määrä/vrk
alle 6 kk 600–1 200 ml
6–12 kk 600–800 ml
1–2-vuotias enintään 500 ml
Taulukko 6. Suositus D-vitamiinivalmisteen käytöstä (Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2018).
Ikä Annos (μg)
alle 1 v, täysimetetty lapsi ja lapsi, joka saa vähemmän kuin 500 ml/vrk äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta* 10
alle 1 v lapsi, joka saa päivittäin 500–800 ml äidinmaidonkorviketta/ vieroitusvalmistetta* 6
alle 1 v lapsi, joka saa päivittäin enemmän kuin 800 ml äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta* 2
1 v 10
2–17 v 7,5
* Äidinmaidonkorvikkeen/vieroitusvalmisteen määrään lasketaan mukaan D-vitaminoidut lastenvellit ja -puurot.
Taulukko 7. Suositukset päivittäisestä kalsiumin saannista (Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014).
*Suplementaatiomäärässä huomioidaan kalsiumilla täydennettyjen maitovalmisteiden tyyppisten valmisteiden, kuten kauramaidon ja soijajogurtin, käyttö.
Ikä Saantisuositus (mg) Suplementaatio
alle 6 kk
6–11 kk 540 250 mg, jos korviketta < 500 ml/vrk
12–23 kk 600 250 mg, jos korviketta 500–1 000 ml/vrk*
500 mg, jos korviketta < 500 ml/vrk*
2–5 v 600 500 mg*
6–9 v 700 500 mg*

Maitoallergiselle lapselle aletaan tarjota kiinteää ruokaa normaalien neuvolasuositusten mukaan viimeistään 6 kuukauden iässä. Yli puolivuotiaan lapsen ruokavalio koostetaan kasvis- ja juuressoseista ja veteen tai erityiskorvikkeisiin valmistetuista puuroista. Sitä täydennetään proteiinia ja rautaa sisältävillä lihalla, kalalla ja kananmunalla sekä vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävillä marjoilla ja hedelmillä. Marjoja, hedelmiä ja kasviksia tarjotaan monipuolisesti myös tuoreina. Rakenne tehdään sopivaksi tarpeen mukaan raastamalla tai soseuttamalla. Tarvittaessa energiansaannin lisäämiseksi puuro- tai ruoka-annokseen lisätään 1–2 teelusikallista rypsiöljyä.

Yhden vuoden iässä maitoallergisen lapsen ruokavalioon voidaan ottaa mukaan kaupan soijajuomia ja muita soijatuotteita, kuten soijajogurttia tai -juustoa. Myös kaurasta valmistetut juomat sekä kerman, jogurtin ja jäätelön kaltaiset valmisteet sopivat maitopitoisten tilalle. Riisijuomia ei suositella käytettäväksi alle 6-vuotiaden lasten ravinnossa, ks. lisätietoa Eviran sivuilta (www «http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/ajankohtaista/?bid=3291»1). Jos ruokavaliossa ei ole lainkaan maitotuotteita tai niiden kaltaisia kasvipohjaisia jodioituja tuotteita, tarvitaan yleensä jodilisä. Ravitsemusterapeutti arvioi jodilisän tarpeen dietaarisen jodin saannin perusteella.