
Insuliininpuutosdiabeteksen Käypä hoito -suositukseen on lisätty kannanottoja kudosglukoosin seurannasta, siihen liittyvien arvojen tulkinnasta, ”älypumpuista” ja SGLT2-estäjistä. Myös lipidemiatavoitteita ja insuliinianalogeja koskevat osiot on saatettu ajanmukaisiksi.
Tyypin 1 diabeetikkoja on 10–15 % kaikista Suomen diabeetikoista. Diabetes on nopeimmin yleistyviä sairauksia Suomessa ja maailmassa: sitä sairastaa arviolta yli 500 000 suomalaista, ja sen hoitokustannusten osuus Suomen terveydenhuollon kokonaismenoista on noin 15 %.
Insuliininpuutosdiabeteksen osuus lisättiin diabeteksen Käypä hoito -suositukseen vuonna 2018. Nyt päivitetty insuliininpuutosdiabeteksen suositus sisältää muun muassa seuraavat uudet näytönastekatsaukset. Näytön aste mainitaan suluissa: A tarkoittaa vahvaa tutkimusnäyttöä ja B kohtalaista tutkimusnäyttöä.
- Jatkuva jaksottainen glukoosiseuranta vähentää hypoglykemioiden kestoa ja ketoasidooseja, parantaa glukoositasapainoa sekä tyytyväisyyttä hoitoon, vaikkakaan mitattu elämänlaatu ei poikkea verrattuna kapillaariglukoosimittaukseen tyypin 1 diabeteksessa. (A)
- Jatkuva glukoosisensorointi ilmeisesti vähentää vuorokautisen hypoglykemia-ajan osuutta tyypin 1 diabetespotilailla lähes jatkuvasti käytettynä. Vakavien hypoglykemioiden osalta näyttö on ristiriitaista. (B)
- Jatkuva glukoosisensorointi parantaa diabeteksen hoitotasapainoa lähes jatkuvasti käytettynä. Myös hyvässä hoitotasapainossa olevilla tyypin 1 diabeetikoilla tavoitetasolla olevan glukoosipitoisuuden osuus vuorokaudessa lisääntyy. (A)
- Matalan pysäytyksen ja ennakoivan matalan pysäytyksen toiminnot vähentävät hypoglykemioiden määrää ja kestoa vuorokaudessa 1 diabetesta sairastavilla potilailla, jotka käyttävät jatkuvan glukoosisensoroinnin ja insuliinipumppuhoidon yhdistelmää (sensoroiva pumppu). (A)
- Tyypin 1 diabeteksessa SGLT2-estäjien käyttö insuliinihoidon lisänä parantaa glukoositasapainoa sekä alentaa painoa ja insuliiniannosta, mutta suurentaa ketoasidoosin riskiä. (A)
Tyypin 2 diabeteksen ja diabeettisen retinopatian suositukset ovat paraikaa päivitettävinä. Ne julkaistaan vuoden 2023 aikana.
Tutustu insuliininpuutosdiabeteksen Käypä hoito -suositukseen täällä.