Takaisin Tulosta

Seerumin ruokaspesifiset vasta-ainemääritykset ruoka-allergian diagnostiikassa

Vältä viisaasti
Raija Sipilä ja Mika Mäkelä
2.1.2018

Älä käytä seerumin ruokaspesifisiä IgA- ja IgG-vasta-ainemäärityksiä ruoka-allergioiden diagnostiikassa.

Seerumin ruokaspesifiset IgA- ja IgG-vasta-ainemääritykset eivät korreloi ruoka-allergian oireisiin. Sen sijaan spesifiset IgG4-vasta-ainetasot osoittavat, että atooppinen lapsi on toistuvasti altistunut kyseiselle ruoalle, minkä vuoksi immuunijärjestelmä tunnistaa nämä ruokakomponentit.

Ruoka-allergioiden diagnostiikassa käytetään välttämis-altistuskoetta sekä epäselvissä tapauksissa tarvittaessa ihopistokokeita ja allergeenispesifisten IgE-vasta-aineiden osoitusta seerumista. Spesifisten IgE-määritysten tulos maitoallergiassa korreloi yleensä kohtalaisen hyvin ihopistokokeen tuloksiin, minkä vuoksi päällekkäinen käyttö ei ole aiheellista. Lievien, perusterveydenhuollossa hoituvien oireiden tutkimiseen ihopistokokeita tai allergeenispesifisten IgE-vasta-aineiden osoitusta seerumista ei kuitenkaan tarvita. Allergeenin komponenttidiagnostiikalla voidaan IgE-välitteisessä allergiassa arvioida reaktion vakavuutta.

Lähteet: Ruoka-allergiat (lapset) Käypä hoito -suositus «Ruoka-allergia (lapset)»1
Antico A, Pagani M, Vescovi PP ym. Food-specific IgG4 lack diagnostic value in adult patients with chronic urticaria and other suspected allergy skin symptoms. Int Arch Allergy Immunol 2011;155:52-6 «PMID: 21109748»PubMed
Stapel SO, Asero R, Ballmer-Weber BK ym. Testing for IgG4 against foods is not recommended as a diagnostic tool: EAACI Task Force Report. Allergy 2008;63:793-6 «PMID: 18489614»PubMed
Lisätietoartikkeli: Allergista herkistymistä mittaavat testit ruoka-allergian diagnostiikassa «Allergista herkistymistä mittaavat testit ruoka-allergian diagnostiikassa»1