Takaisin Tulosta

Avarrusleikkaus olkalisäkkeen alaisen kivun hoidossa

Vältä viisaasti
Marjukka Mäkelä, Jari Rautiainen, Ville Mattila ja Vesa Lepola
12.1.2018

Älä hoida olkalisäkkeen alaista kipua (pinneoiretta) avarrusleikkauksella.

Pitkittyneen (yli 3 kk) olkalisäkkeen alaisen kivun (pinneoireen) hoidossa ei olkalisäkkeen avarrusleikkaus tuota lisähyötyä fysioterapeutin ohjaamaan harjoitteluun. Suomalaisessa tutkimuksessa sekä leikkaus että ohjattu kotiharjoittelu vähensivät kipua kahdella potilaalla kolmesta, eikä eroja syntynyt keskipitkän (3 ja 6 kk) tai pitkän ajan (1,2 ja 5 vuotta) seurannassa. Samankaltaiset tulokset saatiin tanskalaistutkimuksessa (4–8 vuoden seuranta).

Norjalaistutkimuksessa oli mukana myös lumehoito ja tuloksia mitattiin Neerin pisteytyksellä, joka yhdistää toimintakyky- ja kiputiedot. Siinä artroskooppinen dekompressio ja ohjattu terapeuttinen harjoittelu antoivat keskenään yhtä hyvät, lumetta paremmat hoitotulokset.

 

Lähde: Olkapään jännevaivat Käypä hoito -suositus «Olkapään jännevaivat»1
Näytönastekatsaus: Olkalisäkkeen avarrusleikkaus ei tuota lisähyötyä fysioterapeutin ohjaamaan harjoitteluun olkalisäkkeen alaisen kivun hoidossa «Olkalisäkkeen avarrusleikkaus ei tuota lisähyötyä fysioterapeutin ohjaamaan harjoitteluun olkalisäkkeen alaisen kivun hoidossa.»A
Implementoinnin esteet ja edistäjät: Hoitoperinne
Harjoittelun hidas vaste
Potilaan toivomus saada aktiivihoitoa
Leikkaushoidolla yksikölle mahdollisesti enemmän tuloja