Takaisin Tulosta

Mirabegroni eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoidossa

Vältä viisaasti
Raija Sipilä ja Hanna Ronkainen
7.11.2018

Älä aloita perusterveydenhuollossa mirabegronihoitoa potilaalle, jolla on eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu, koska luotettava tutkimusnäyttö sen tehosta puuttuu.

Mirabegroni on beeta-3-adrenoseptorin agonisti, jota on tutkittu erityisesti yliaktiivisen virtsarakon hoidossa. Se parantaa virtsarakon varastoimiskykyä rentouttamalla virtsarakkolihasta.

Mirabegronia on tutkittu vasta muutamissa tutkimuksissa eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua sairastavilla. Seuranta-ajat ovat olleet lyhyitä ja tutkimuspopulaatiot pienehköjä. Lumekontrolloituja kaksoissokkoutettuja satunnaistettuja tutkimuksia ei ole tehty. Suurten mirabegronin tehon osoittaneiden tutkimusten tutkimuspopulaatiossa on ollut vain vähemmistö miehiä. Niissä havaittiin miehillä suuri lumevaikutus naisiin verrattuna.

Mirabegroni saattaa vähentää virtsarakon yliaktiivisuusoireita myös eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta kärsivillä potilailla. Luotettava tutkimusnäyttö kuitenkin puuttuu. Tämän vuoksi mirabegronin käyttö potilailla, joilla on eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvu, tulee jättää erikoislääkärin harkintaan.

 

Lähde: Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu Käypä hoito -suositus «Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu»1
Näytönastekatsaus: Mirabegroni saattaa vähentää yliaktiivisen virtsarakon oireita eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvussa, mutta luotettava näyttö puuttuu «Mirabegroni saattaa vähentää yliaktiivisen virtsarakon oireita eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvussa, mutta luotettava näyttö puuttuu.»C
Implementoinnin esteet ja edistäjät: Voimakas markkinointi