Itselääkitys

Käyvän hoidon potilasversiot
Outi Salminen, Raija Sipilä, Tiina Tala, Kirsi Tarnanen ja Tuula Teinilä
19.4.2016

Käypä hoito -suositus «Itselääkitys»1

Itselääkityksellä voidaan hoitaa monia sairauksia tai oireita, kuten erilaisia kiputiloja, siitepölyallergiaa, flunssaa, närästystä, ummetusta, ripulia, emättimen hiivatulehdusta ja varvasvälisilsaa. Itselääkityksen tulee olla lyhytaikaista.

Itselääkitys on yleensä oikein käytettynä turvallista. Koska kaikilla lääkkeillä voi kuitenkin olla haitta- ja yhteisvaikutuksia, ne tulee ottaa huomioon, jos käytät itselääkitystä yhtä aikaa muiden lääkkeiden kanssa.

Itselääkitystä koskevat potilasmateriaalit, jotka perustuvat vuonna 2016 julkaistuun Käypä hoito -suositukseen Itselääkitys, PDF-muodossa:

Työryhmä

Outi Salminen, farmasian tohtori, dosentti; Helsingin yliopiston farmasian tiedekunta, farmakologian ja lääkehoidon osasto

Raija Sipilä, Käypä hoito -toimituspäällikkö; Suomalainen Lääkäriseura Duodecim

Tiina Tala, Käypä hoito -oppimateriaalitoimittaja; Suomalainen Lääkäriseura Duodecim

Kirsi Tarnanen, Käypä hoito -potilasversioista vastaava, tekninen toimittaja; Suomalainen Lääkäriseura Duodecim

Tuula Teinilä, proviisori, apteekkari; Viialan apteekki

Vastuun rajaus

Käypä hoito -suositukset ja Vältä viisaasti -suositukset ovat asiantuntijoiden laatimia yhteenvetoja yksittäisten sairauksien diagnostiikan ja hoidon vaikuttavuudesta. Ne eivät korvaa lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen omaa arviota yksittäisen potilaan parhaasta mahdollisesta diagnostiikasta, hoidosta ja kuntoutuksesta hoitopäätöksiä tehtäessä.