Takaisin

Endometriumin tuhoamisen ja lääkehoidon vertailu menorragian hoidossa

Näytönastekatsaukset
Riikka Aaltonen
3.5.2018

Näytön aste: A

Runsaiden säännöllisten kuukautisvuotojen hoidossa kohdun limakalvon tuhoaminen kirurgisesti on lääkitystä (hormonikierukka, syklinen progesteroni, yhdistelmäehkäisypillerit, traneksaamihappo, NSAID-lääkitys) tehokkaampaa 2 vuoden seurannassa, mutta pidemmässä seurannassa erot tasoittuvat erityisesti hormonikierukkaryhmässä. Elämänlaadussa ei ole eroja.

Kohdun limakalvon tuhoamisen tehoa lyhyellä aikavälillä on selvitetty Cochrane-katsauksessa «Marjoribanks J, Lethaby A, Farquhar C. Surgery ver...»1. 13 tutkimuksessa verrattiin kohdun limakalvon tuhoamista lääkitykseen (progestiini, yhdistelmäehkäisypilleri, danatsoli, hormonikorvaushoito, traneksaamihappo tai NSAI-lääke, levonorgestreeli-IUS).

Kohdun limakalvon tuhoaminen vähensi vuotoa tehokkaammin kuin suun kautta otettava lääkitys sekä 4 kuukauden seurannassa (RR 2,66; 95 % luottamusväli 1,94–3,64) että 2 vuoden seurannassa (RR 1,29; 95 % luottamusväli 1,06–1,57). 5 vuoden seurannassa ryhmien välillä ei enää ollut eroa (RR 1,14; 95 % luottamusväli 0,97–1,34), mutta on huomattava, että 59 % peroraalista lääkettä käyttävistä oli hoidettu kirurgisesti 2 vuoden seurannan aikana ja 5 vuoden seurannassa kirurgisesti hoidettuja oli jopa 77 %. Potilastyytyväisyys oli parempi kirurgisesti hoidetuilla.

Runsaiden kuukautisten hoidossa kohdun limakalvon tuhoaminen vähensi selvästi enemmän vuotoja 1 vuoden seurannassa kuin kohdunsisäinen hormoniehkäisin (LNS-IUS), mutta 2 vuoden seurannassa ryhmien välillä ei ollut eroja. Elämänlaadussa tai potilastyytyväisyydessä ryhmien välillä ei ollut eroa. Tiputteluvuotoja oli kierukkaryhmässä enemmän 1. vuoden aikana, mutta ei tämän jälkeen.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Kommentti: Tutkimuspopulaatio ja hoitointerventiot ovat samat tai riittävän samankaltaiset kuin Suomessa hoidettavat naiset ja käytettävät hoitokeinot.

Kirjallisuutta

  1. Marjoribanks J, Lethaby A, Farquhar C. Surgery versus medical therapy for heavy menstrual bleeding. Cochrane Database Syst Rev 2016;1:CD003855 «PMID: 26820670»PubMed