Takaisin

Suonensisäinen G-penisilliini keuhkokuumeen hoidossa

Näytönastekatsaukset
Reetta Huttunen
17.1.2024

Näytön aste: D

Riittävän tiuhaan, vähintään neljästi vuorokaudessa annostellulla G-penisilliinillä voidaan edelleen hoitaa pneumokokin aiheuttamaa keuhkokuumetta.

Suonensisäisestä G-penisilliinihoidosta ei ole löydettävissä kontrolloituja kliinisiä tutkimuksia keuhkokuumeen hoidossa, vaikka lääke onkin katsottu 1940-luvun lopulta asti keuhkokuumeen standardihoidoksi.

Vaikka kliinistä kokemusta penisilliinin käytöstä keuhkokuumeen hoidossa on runsaasti, tieteellinen näyttö puuttuu tai sitä on erittäin vähän.

Pneumokokit ovat Suomessa vielä varsin herkkiä penisilliinille, ja invasiivisten näytteiden penisilliniresistenssissä ei ole tapahtunut suuria muutoksia viimeisten kymmenen vuoden tarkasteluvälillä (ks. «https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/145508/URN_ISBN_978-952-343-920-7.pdf?sequence=1&isAllowed=y»1). Riittävän tiuhaan, vähintään neljästi vuorokaudessa annostellulla G-penisilliinillä voidaan edelleenkin hoitaa pneumokokin aiheuttamaa keuhkokuumetta. Penisilliini ei tehoa atyyppisen keuhkokuumeen aiheuttajabakteereihin, keuhkoklamydiaan, Mycoplasma pneumoniaan tai Legionella pneumophilaan.

Suonensisäistä bentsyylipenisilliinihoitoa verrattiin avoimessa, satunnaistetussa hollantilaisessa tutkimuksessa «Bohte R, van't Wout JW, Lobatto S ym. Efficacy and...»1 oraaliseen atsitromysiinihoitoon pneumokokin aiheuttamaksi oletetun keuhkokuumeen hoidossa. Keuhkokuumeen tuli olla radiologisesti varmennettu, ja pneumokokin aiheuttamaksi oletettiin tautia, joka oli alkanut äkillisesti, jossa oli vilunväreitä, märkäisiä ysköksiä tai yskösten bakteerivärjäyksessä havaittiin diplokokkeja. Yksikin edellä mainituista tekijöistä oli riittävä pneumokokin aiheuttaman taudin oletukseksi.

Bentsyylipenisilliiniä annettiin 1 miljoona yksikköä neljä kertaa vuorokaudessa. Suonensisäistä annostelua jatkettiin, kunnes potilas oli ollut vähintään 5 vuorokautta kuumeeton. Vertailuryhmän potilaat saivat suun kautta atsitromysiiniä 500 mg kahdesti vuorokaudessa 4 vuorokauden ajan ja sen jälkeen kerran vuorokaudessa 4 vuorokauden ajan.

Bentsyylipenisilliinillä hoidetuista 29 potilaasta 66 % parantui ja atsitromysiinillä hoidetuista 35 potilaasta 83 % (p = 0,13). Kaikki viisi penisilliiniryhmän potilasta, joilla todettiin pneumokokkibakteremia, paranivat lääkitystä vaihtamatta, kun taas kolmella potilaalla atsitromysiinihoito vaihdettiin toiseen kaikkiaan kahdeksasta veriviljelypositiivisesta potilaasta atsitromysiiniryhmässä. Pneumokokin aiheuttamiksi arvelluista taudeista pneumokokki todettiin vain 55 %:lla potilaista, joilta todennäköinen aiheuttajamikrobi kyettiin selvittämään.

  • Tutkimuksen laatu: kelvollinen
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Kahdenlaista G-penisilliinin annosta on verrattu keuhkokuumeen hoidossa kalifornialaisessa 1970-luvun alun tutkimuksessa «Brewin A, Arango L, Hadley WK ym. High-dose penici...»2, jossa pyrittiin selvittämään, onko penisilliiniannoksen suurentamisesta hyötyä vaikean keuhkokuumeen hoidossa. Keuhkokuumeen tuli olla vaikea, ja se arvioitiin nykyisin käytössä olevan keuhkokuumeen vaikeusasteen arviointia läheisesti muistuttavan pisteytyksen perusteella. Kaikilta potilailta tuli olla löydetty diplokokki ysköksen bakteerivärjäyksessä. Potilaat satunnaistettiin saamaan joko 600 000 yksikköä G-penisilliiniä lihaksensisäisesti 12 tunnin välein tai 20 miljoonaa yksikköä jatkuvana 24 tunnin infuusiona.

Pienemmän penisilliiniannoksen saaneista 64 potilaasta kuoli viisi ja suuremmalla annoksella hoidetuista potilaista kuusi. Kuolleiden määrän perusteella pääteltiin, ettei penisilliiniannoksen suurentamisella ole saavutettavissa hyötyä vaikean keuhkokuumeen hoidossa. Myöskään kuumeettomuuden saavuttamisessa tai parantumisessa hoidon aikana ei hoitoryhmien välillä ollut eroa. Kummassakin ryhmässä kuolleiden lisäksi vain yksi potilas katsottiin heikosti parantuneeksi.

  • Tutkimuksen laatu: heikko
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: heikko

Kommentit

«Bohte R, van't Wout JW, Lobatto S ym. Efficacy and...»1: Tutkimus on aivan liian pieni hoitojen vertailuun. Vain noin kolmasosa potilaista, joilla oli keuhkokuume, täytti tutkimuksen sisäänottokriteerit. Keuhkokuumeen aiheuttajamikrobin aavistaminen kliinisten oireiden ja löydösten pohjalta onnistui vain noin puolessa tapauksista, mikä osoittaa aiheuttajamikrobin ennakoimisen vaikeuden.

«Brewin A, Arango L, Hadley WK ym. High-dose penici...»2: Kaikkiaan 41 %:lta potilaista eristettiin bakteeri, johon penisilliini ei tehoa, mutta näistä vain kymmenesosa katsottiin merkityksellisiksi. Pienemmän penisilliiniannoksen annostelutiheys on nykykäsityksen mukaan liian harva. Pneumokokin penisilliiniherkkyys on tutkimuksen tekemisen ajankohdasta heikentynyt, joten tutkimus ei välttämättä kuvasta nykyisin tarvittavaa penisilliinin annosta. Potilaiden parantumista ei ole dokumentoitu nykyisin mikrobilääkkeiden tutkimuksissa yleisesti käytetyllä tavalla.

Kirjallisuutta

  1. Bohte R, van't Wout JW, Lobatto S ym. Efficacy and safety of azithromycin versus benzylpenicillin or erythromycin in community-acquired pneumonia. Eur J Clin Microbiol Infect Dis 1995;14:182-7 «PMID: 7614957»PubMed
  2. Brewin A, Arango L, Hadley WK ym. High-dose penicillin therapy and pneumococcal pneumonia. JAMA 1974;230:409-13 «PMID: 4153372»PubMed