Cochrane-katsauksessa «Chalumeau M, Duijvestijn YC. Acetylcysteine and ca...»1, arvioitiin mukolyyttisten asetyylikysteiinin ja karbosisteiinin tehoa ja turvallisuutta. Kirjallisuushaut tehtiin tietokannoista CENTRAL, MEDLINE, EMBASE, Micromedex, Pascal, Science citation index 2013 vuoden alkuun saakka. Sisäänottokriteerit täytti 6 satunnaistettua, kontrolloitua tutkimusta (n = 497 potilasta) tehokkuuden selvittämiseksi. Näistä 3 tutkimusta (n = 74) käsitteli asetyylikysteiinin ja karbosisteiinin tehoa yskäoireeseen seitsemän päivän kohdalla. Kaikissa 3 tutkimuksessa ainakin osa molempien ryhmien potilaista sai myös antibioottia. Yskän 7 päivän seurannassa riskiero RD oli -0,1; 95 % luottamusväli -0,19 – -0,01. NNTB (number needed to treat to benefit) 10 (6–101).
Turvallisuuden selvittämiseksi mukaan otettiin näiden lisäksi myös vertailututkimuksia ja tapausselostuksia, yhteensä 34 tutkimusta (2 062 potilasta). Alle 2-vuotiailla lapsilla turvallisuustutkimuksia oli vähän; näissä havaittiin kuitenkin paradoksaalisesti lisääntynyttä liman eritystä 59 tapauksella. Isommilla lapsilla haittavaikutuksia oli vähän ja ne olivat lieviä. Tavallisimpia olivat vatsavaivat, joita sai 2 %. Harvinaisia vakavia haittavaikutuksia näiden tutkimusten perusteella ei pystytä sulkemaan pois.
Abroksolin käyttöä lasten yskän itselääkityksenä käsiteltiin ei-systemaattisessa katsauksessa «Kantar A, Klimek L, Cazan D, ym. An overview of ef...»2. Sen mukaan ambroksoli näyttää 3. hoitopäivästä lähtien lievittävän yskää lumeeseen verrattuna lapsilla, joilla on antibioottihoito (p < 0,05; 1 RCT-tutkimus, 120 lasta). Kolmessa RCT-tutkimuksessa (130 lasta) ambroksolia verrattiin asetyylikysteiiniin. Osalla lapsista oli antibioottihoito. Kaikissa tutkimuksissa yskän oireet lievittyivät 3.–5. hoitopäivästä lähtien tilastollisesti merkitsevästi nopeammin ambroksoliryhmässä verrattuna asetyylikysteiiniryhmään. Ambroksolin ja sobrerolin vertailussa (2 tutkimusta, 80 lasta) tilastollisesti merkitsevää eroa ambroksolin ja sobrerolin välillä ei ollut. Ambroksolin haittavaikutukset (iho- ja suolisto-oireet) olivat lieviä ja verrattain harvinaisia.
Yksittäisissä tutkimuksissa harhan mahdollisuus oli arvioitu kohtalaiseksi tai suureksi. Asetyylikysteiini ja karbosisteiini ovat itsehoitolääkkeenä Suomessa vain yli 12-vuotiaille. Alle 2-vuotiaiden osalta tutkimuksia oli hyvin vähän eikä johtopäätöksiä tehosta pystytty tekemään.