Takaisin

Juuripinnan kariesvaurioiden ehkäisy ja pysäytys 1- tai 10-prosenttisella klooriheksidiinilakalla

Näytönastekatsaukset
Eero Kerosuo
25.5.2023

Näytön aste: B

Ammattimainen käsittely klooriheksidiiniä (1- tai 10-prosenttinen) sisältävällä lakalla ilmeisesti vähentää uusien vaurioiden syntyä ja pysäyttää alkavia vaurioita juuripinnoilla verrattuna lumelakkaan.

Laajassa systemaattisessa katsauksessa ja meta-analyysissä «Meyer-Lueckel H, Machiulskiene V, Giacaman RA. How...»1 pyrittiin selvittämään kliinisten kokeiden perusteella eri interventioiden tehoa juuripinnan kariesvaurioiden ehkäisyssä ja pysäytyshoidossa. Artikkelihaut tehtiin tietokantoihin PubMed, EMBASE ja CENTRAL vuosilta 1947–2019. Klooriheksidiiniä sisältäviä lakkoja (varnish) tutkivia artikkeleja valikoitui mukaan 3, joista 2 oli tasoltaan kelvollisia, 1 heikko.

Potilaiksi oli valittu joko aikuisia (45–75 vuotta) tai hoivakotien asukkaita (vähintään 65 vuotta), joilla oli todettu juurikariesvaurioita, tai joilla oli vähintään 5 hampaassa juuripintaa näkyvissä. Potilaiden tuli itse pystyä huolehtimaan omahoidostaan.

Koeryhmässä (N = 146) hammaslääkäri tai suuhygienisti käsitteli hampaat 10-prosenttisella klooriheksidiinilakalla 4 kertaa viikon välein ja vielä kerran 6 kuukauden kuluttua, tai 1-prosenttisella lakalla joko kertakäsittelynä tai 2 kertaa ensimmäisen viikon aikana ja sen jälkeen 1 kuukauden kuluttua, jonka jälkeen 3 kuukauden välein.

Kontrolliryhmässä käytettiin joko lumelakkaa tai vettä.

Tulosmuuttujana oli uusien juuripinnan kariesvaurioiden (DMFRS) määrä. Seuranta-ajat olivat 12–36 kuukautta. Koeryhmissä DMFRS-keskiarvot vaihtelivat välillä 0,67–1,1 ja verrokkiryhmissä välillä 1,1–2,5.

Meta-analyysissä «Meyer-Lueckel H, Machiulskiene V, Giacaman RA. How...»1 näiden 3 tutkimuksen perusteella saatu standardoitu ero uusien juurikariesvaurioiden keskiarvoissa CHX-käsittelyllä verrattuna lumekäsittelyyn oli 0,67 (95 % luottamusväli -1,01 – -0,32).

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: Soveltuu hyvin ikääntyneisiin, joilla on alentunut syljeneritys ja juurikariekselle alttiita juuripintoja tai jo juurikariesvaurioita, ja jotka pystyvät itse huolehtimaan suuhygieniastaan ja ovat hammashuollon tavoitettavissa. Mutta vaatii ammattihenkilön resurssin, joka rajoittaa käyttöä hoitolaitoksissa.

Kommentti: Menetelmän soveltuvuutta lisää työssä «Baca P, Clavero J, Baca AP ym. Effect of chlorhexi...»2 tehty havainto, että 1-prosenttinen CHX-lakka (ja 1-prosenttinen thymol) myös pysäytti jo olemassa olleita juurikariesvauriota. Tulosmuuttujina käytetyissä parametreissä (vaurion koko, kovuus, ja väri) todettiin kaikissa vuoden seurannassa tilastollisesti merkitsevät (p < 0,05) muutokset verrattuna lumelakkaan. Tässä työssä myös ryhmien parodontaalinen status oli kontrolloitu (eikä ryhmien välillä ollut merkittävää eroa). Töissä «Banting DW, Papas A, Clark DC ym. The effectivenes...»3 ja «Tan HP, Lo EC, Dyson JE ym. A randomized trial on ...»4 lakan tehoa pysäytyksessä ei tutkittu.

Kommentti: Tulosten luotettavuutta heikentää alkuperäisjulkaisujen pieni lukumäärä ja niihin liittyvä harhan riski. Puutteita ilmeni satunnaistamisen ja ryhmäjaon salaamisen raportoinnissa. Suuret erot eri tutkimusyksiköiden välillä, merkittävä kato ja mahdollinen eturistiriita heikentävät edelleen tuloksen luotettavuutta. Kaikkien potilaiden fluorin käytöstä ei ollut tietoa, jolloin klooriheksidiinin antamaa lisähyötyä ei voitu tutkia.

Kirjallisuutta

  1. Meyer-Lueckel H, Machiulskiene V, Giacaman RA. How to Intervene in the Root Caries Process? Systematic Review and Meta-Analyses. Caries Res 2019;53:599-608 «PMID: 31412343»PubMed
  2. Baca P, Clavero J, Baca AP ym. Effect of chlorhexidine-thymol varnish on root caries in a geriatric population: a randomized double-blind clinical trial. J Dent 2009;37:679-85 «PMID: 19497653»PubMed
  3. Banting DW, Papas A, Clark DC ym. The effectiveness of 10% chlorhexidine varnish treatment on dental caries incidence in adults with dry mouth. Gerodontology 2000;17:67-76 «PMID: 11808057»PubMed
  4. Tan HP, Lo EC, Dyson JE ym. A randomized trial on root caries prevention in elders. J Dent Res 2010;89:1086-90 «PMID: 20671206»PubMed