Takaisin

Koira-allergian pistossiedätyksen vaikutus keuhkoputkien supistumisherkkyyteen

Näytönastekatsaukset
Paula Pallasaho
14.8.2019

Näytön aste: C

Koira-allergian pistossiedätyshoito ei näytä vähentävän keuhkoputkien supistumisherkkyyttä.

Suomalaiseen tutkimukseen «Valovirta E, Koivikko A, Vanto T ym. Immunotherapy...»1 rekrytoitiin 27 koiralle allergista astmaa sairastavaa lasta ja nuorta (ikä 5–18 vuotta), joiden elämää haittasi koira-allergia, vaikka kotona ei ollut koiraa. 1 vuoden kestävä tutkimus oli satunnaistettu, lumekontrolloitu ja kaksoissokkoutettu. Koira-Alutard-ryhmään kuului 15 ja lumeryhmään 12.

1 vuoden hoidon jälkeen silmäaltistuksessa arvioitu herkkyys koiralle oli merkitsevästi vähentynyt koirasiedätystä saaneilla lumeryhmään verrattuna. Keuhkoputkien allergeenispesifissä altistuskokeessa herkkyys koiralle väheni aktiiviryhmässä 6:lla 15:stä ja lumeryhmässä 2:lla 12:sta. Ero ei ollut merkitsevä.

  • Tutkimuksen laatu: kelvollinen
  • Sovellettavuus: hyvä

Ruotsalaisia eläinallergisia astmaatikkoja, lapsia ja aikuisia, rekrytoitiin tutkimukseen «Sundin B, Lilja G, Graff-Lonnevig V ym. Immunother...»2, jossa selvitettiin pistossiedätyksen tehoa. Tutkimus oli kaksoissokkoutettu, satunnaistettu ja lumekontrolloitu. Lumeryhmään kuului 17 tutkittavaa, kissa-siedätystä sai 15 ja koira-siedätystä Alutardilla 7.

Keuhkoputkien allergeenispesifissä altistuskokeessa ja epäspesifissä altistuskokeessa histamiinilla ei tapahtunut merkittävää muutosta 1 vuoden seurannassa koirasiedätystä saaneiden ryhmässä.

  • Tutkimuksen laatu: kelvollinen
  • Sovellettavuus: hyvä

Edellisen tutkimuksen «Sundin B, Lilja G, Graff-Lonnevig V ym. Immunother...»2 seurannassa «Hedlin G, Graff-Lonnevig V, Heilborn H ym. Immunot...»3, jossa sokkoutus purettiin 1. vuoden jälkeen, lumeryhmälle aloitettiin siedätyshoito, ja kussakin ryhmässä siedätystä jatkettiin 3 vuotta täyteen. Yhteensä 11 tutkittavaa sai koirasiedätystä 3 vuoden ajan.

Allergeenispesifissä keuhkoputkien altistuskokeessa herkkyys koira-allergeenille väheni merkitsevästi (p < 0,05), mutta histamiinialtistuksella mitatussa keuhkoputkien epäspesifissä altistuskokeessa ei tapahtunut merkitsevää muutosta.

  • Tutkimuksen laatu: kelvollinen
  • Sovellettavuus: hyvä

24 tanskalaista lapsi- ja aikuisastmaatikkoa, jotka olivat herkistyneet joko kissalle tai koiralle, hoidettiin: 10 sekä kissa- että koiravalmisteella, 12 kissavalmisteella ja 2 koiravalmisteella «Haugaard L, Dahl R. Immunotherapy in patients alle...»4. Näistä 15 potilasta sai kaksoissokkoisesti aktiiviuutetta ja 9 lumetta. Jos hoidettiin 2 valmisteella, olivat valmisteet joko molemmat aktiiveja tai molemmat lumetta. Herkistyminen oli varmistettu ihotestein ja keuhkoputkialtistuskokein.

Keuhkoputkialtistuskokein mitattu herkkyys eläinallergeenille väheni merkitsevästi kissavalmisteella hoidetuilla sekä 9 että 12 kuukauden kuluttua hoidon aloituksesta, mutta ei koiravalmisteella tai lumeella hoidetuilla.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus: hyvä

Kirjallisuutta

  1. Valovirta E, Koivikko A, Vanto T ym. Immunotherapy in allergy to dog: a double-blind clinical study. Ann Allergy 1984;53:85-8 «PMID: 6742528»PubMed
  2. Sundin B, Lilja G, Graff-Lonnevig V ym. Immunotherapy with partially purified and standardized animal dander extracts. I. Clinical results from a double-blind study on patients with animal dander asthma. J Allergy Clin Immunol 1986;77:478-87 «PMID: 3950252»PubMed
  3. Hedlin G, Graff-Lonnevig V, Heilborn H ym. Immunotherapy with cat- and dog-dander extracts. V. Effects of 3 years of treatment. J Allergy Clin Immunol 1991;87:955-64 «PMID: 2026846»PubMed
  4. Haugaard L, Dahl R. Immunotherapy in patients allergic to cat and dog dander. I. Clinical results. Allergy 1992;47:249-54 «PMID: 1510237»PubMed