Takaisin

Rasekadotriili aikuisen akuutin ripulin hoidossa

Näytönastekatsaukset
Outi Salminen
15.6.2023

Näytön aste: C

Rasekadotriili saattaa lyhentää aikuisen akuutin ripulin kestoa ja vähentää ripuliulosteiden määrää enemmän kuin lumelääke, mutta saman verran kuin loperamidi. Kuitenkin rasekadotriili saattaa aiheuttaa vähemmän ummetusta ja vatsakipua kuin loperamidi.

Vuonna 2011 julkaistussa järjestelmällisessä katsauksessa «Gottlieb T, Heather CS Diarrhoea in adults (acute)...»1 selvitettiin aikuisten akuutin ripulin hoitoon käytettävän rasekadotriilin (aikaisemmalta nimeltä asetorfaani) tehoa ja turvallisuutta. Katsaukseen haettiin MEDLINE-, EMBASE- ja Cochrane-tietokannoista (järjestelmälliset katsaukset DARE- ja HTA-tietokannoista) julkaistut, aikuisilla (yli 18-vuotiailla) tehdyt satunnaistetut kontrolloidut akuutin ripulin hoitoa käsittelevät tutkimukset, joissa rasekadotriilia verrattiin joko lumelääkkeeseen tai loperamidiin.

Katsaukseen kelpuutettiin 5 satunnaistettua kontrolloitua tutkimusta (RCT). Näistä 2 oli lumekontrolloituja (n = 263, joista 127 sai rasekadotriilia ja 136 lumetta) ja 3 oli vertailuja loperamidiin (n = 278, joista 145 sai rasekadotriilia ja 133 loperamidia).

Teho verrattuna lumeeseen: Ranskassa tehdyssä satunnaistetussa kontrolloidussa tutkimuksessa (n = 193 akuuttia ripulia sairastavaa potilasta, joista 95 sai rasekadotriilia ja 98 lumelääkettä) rasekadotriili (200 mg:n aloitusannos, 100 mg jokaisen ripuliulosteen jälkeen) vähensi ripulin kestoa merkitsevästi verrattuna lumeeseen (keskiarvo 3,4 päivää rasekadotriililla vs. 4,4 päivää lumeella). On huomattava, että 30:tä henkilöä ei sisällytetty analyysiin, sillä heillä oli vielä ripuliulosteita 24 tuntiaennen seuranta-ajankohtaa (n = 7 rasekadotriiliryhmässä ja n = 23 lumeryhmässä). Toisessa Tunisiassa tehdyssä RCT:ssä (n = 70 akuuttia ripulia sairastavaa, joista 32 sai rasekadotriilia ja 38 lumelääkettä) rasekadotriili (100 mg 3 x vrk ennen aterioita) vähensi merkitsevästi ulosteen määrää hoidon ensimmäisten 24 tunnin aikana verrattuna lumeeseen (keskiarvo 355 g rasekadotriiliryhmässä vs. 499 g lumeryhmässä). Myös ulostuskertojen lukumäärä oli pienempi (keskiarvo 4,3 ulostuskertaa rasekadotriiliryhmässä vs. 5,4 lumeryhmässä).

Teho verrattuna loperamidiin: RCT:ssä (n = 69 akuuttia ripulia sairastavaa) verrattiin rasekadotriilia (n = 37; 200 mg:n aloitusannos, joka toistettiin 12 tunnin kuluttua, sen jälkeen 300 mg/vrk, kunnes terve) loperamidiin (n = 32; 2 x 1,33 mg:n aloitusannos, joka toistettiin 12 tunnin kuluttua, sen jälkeen 3 x 1,33 mg, kunnes terve). Tutkimuksessa ei havaittu merkitsevää eroa rasekadotriilin ja loperamidin välillä, kun verrattiin ripulin kestoa (2,2 vrk rasekadotriililla vs. 2,3 vrk loperamidilla, ei tilastollista merkitsevyyttä). Toisessa RCT:ssä (n = 62 akuuttia ripulia sairastavaa, joista 31 sai rasekadotriilia ja 31 loperamidia) ei havaittu merkitsevää eroa rasekadotriilin (100 mg 3 x vrk) ja loperamidin (2,0 mg 2 x vrk) vaikutuksessa ripulin kestoon (19,5 tuntia rasekadotriiliryhmässä vs. 13 tuntia loperamidiryhmässä, p = 0,23). Kolmannessa RCT:ssä (n = 157 akuuttia ripulia sairastavaa, joista 77 sai rasekadotriilia ja 70 loperamidia, 10 ei täyttänyt tutkimukseen kuuluvia lomakkeita) ei havaittu merkitsevää eroa rasekadotriilin (100 mg:n aloitusannos ja 100 mg 3 x vrk ennen aterioita) ja loperamidin välillä (4 mg:n aloitusannos ja 2 mg jokaisen ripuliulosteen jälkeen), kun verrattiin ripuliulosteiden lukumäärää ennen toipumista (keskiarvo 3,5 ripuliulostetta rasekadotriiliryhmässä vs. 2,9 loperamidiryhmässä, p-arvoa ei raportoitu). Ripulin kokonaiskesto hoidon aloittamisen jälkeen oli samanlainen molemmissa hoitoryhmissä (keskiarvo 14,9 tuntia rasekadotriiliryhmässä vs. 13,7 tuntia loperamidiryhmässä, p-arvoa ei raportoitu).

Haitat: Lumekontrolloiduissa RCT-tutkimuksissa rasekadotriilin haitat eivät eronneet lumeesta merkitsevästi. Havaittuja haittoja olivat muun muassa ummetus, päänsärky, huimaus, pahoinvointi ja selkäsärky. Rasekadotriilin haitat loperamidiin verrattuna olivat joko samankaltaiset (1 RCT) tai loperamidin aiheuttama ummetus ja vatsakipu (19 %) oli yleisempää kuin rasekadotriilin (10 %) (2 RCT:tä)

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Kommentit

Katsauksessa käsitellyissä tutkimuksissa potilasjoukot olivat pieniä ja tutkimusasetelmat heterogeenisiä. Yksittäisten tutkimusten tulosten yhdistäminen on tämän vuoksi ongelmallista, koska harhan mahdollisuus on suuri.

Yleiskommentti: Muutamien satojen ihmisten potilasmäärillä suoritetuilla RCT-tutkimuksilla ei ole mahdollista sulkea pois harvinaisten, vakavien haittavaikutusten esiintymistä.

Kirjallisuutta

  1. Gottlieb T, Heather CS Diarrhoea in adults (acute). BMJ Clin Evid 2011;2011 «PMID: 21718555»PubMed