Takaisin

Synteettisen levotyroksiinin (T4) ja liotyroniinin (T3) yhdistelmähoidon vaikuttavuus

Näytönastekatsaukset
Saara Metso
1.11.2023

Näytön aste: B

Synteettisen levotyroksiinin (T4) ja liotyroniinin (T3) yhdistelmähoidolla ei ilmeisesti ole vaikutusta kliinistä kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien potilaiden elämänlaatuun, väsymykseen, masennukseen, ahdistuneisuuteen tai kipuun.

Tiivistelmä alkuperäistutkimuksista ja niistä kootuista meta-analyyseistä:

Näytönastekatsauksessa on huomioitu 10 systemaattista katsausta ja meta-analyysiä (taulukko «Systemaattiset katsaukset ja meta-analyysit, joissa verrataan tyroksiinimonoterapian ja T4 + T3 -yhdistelmähoidon tehoa ja turvallisuutta satunnaistettujen kontrolloitujen tutkimusten perusteella. Meta-analyyseissa on analysoitu osin samoja kontrolloituja tutkimuksia....»1) sekä 19 satunnaistettua, kontrolloitua tutkimusta, joissa tutkitaan T4 + T3 -yhdistelmähoidon (n = 18) tai eläinperäisen kilpirauhasuutteen (n = 1) vaikutuksia potilaan elämänlaatuun, psyykkisiin oireisiin, kilpirauhasen toimintakokeisiin, painoon, lipidiarvoihin ja verenkiertoelimistön mittaustuloksiin (sydän- ja verisuonitautien oireet, syke, verenpaine, sydämen ultraääni) T4-monoterapiaan verrattuna.

Systemaattiset katsaukset ja meta-analyysit, joissa verrataan T4 + T3 -yhdistelmähoidon vaikutusta T4-monoterapiaan on lueteltu taulukossa «Systemaattiset katsaukset ja meta-analyysit, joissa verrataan tyroksiinimonoterapian ja T4 + T3 -yhdistelmähoidon tehoa ja turvallisuutta satunnaistettujen kontrolloitujen tutkimusten perusteella. Meta-analyyseissa on analysoitu osin samoja kontrolloituja tutkimuksia....»1. Aiheesta julkaistut etenevät, satunnaistetut, kontrolloidut tutkimukset on lueteltu taulukossa «Tutkimusasetelmat ja menetelmät satunnaistetuissa kontrolloiduissa tutkimuksissa, joissa tutkitaan T4 + T3 -yhdistelmähoidon (n = 18) tai eläinperäisen kilpirauhasuutteen (n = 2) vaikutusta tyroksiinimonoterapiaan verrattuna (mukailtu artikkeleista ja )....»2.

Kaikkien meta-analyysien mukaan T4 + T3 -yhdistelmähoidolla ei ole vaikutusta kliinistä kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien potilaiden elämänlaatuun, väsymykseen, masennukseen, ahdistuneisuuteen tai kipuun. Vaikka yksittäisissä tutkimuksissa on havaittu viitteitä tehosta joidenkin tutkittujen muuttujien osalta, tehoa ei ole pystytty systemaattisesti toistamaan muissa tutkimuksissa. Kombinaatiohoidolla ei ole vaikutusta TSH-pitoisuuteen, lipideihin, painoon tai sydän- ja verisuonielimistön mittaustuloksiin. T4-V-pitoisuudet ovat pienempiä ja T3-V-pitoisuudet suurempia T4 + T3 -yhdistelmähoidossa kuin T4-monoterapiahoidossa.

Seitsemässä kaksoissokkoutetussa tutkimuksessa potilailta kysyttiin, kumpaa hoitomuotoa he itse pitivät parempana. Potilaista 48 % piti yhdistelmähoitoa parempana, 25 % koki T4-monoterapian paremmaksi ja 27 % ei havainnut hoitojen välillä eroa «Lan H, Wen J, Mao Y ym. Combined T4 + T3 therapy v...»1.

Tutkimusasetelmissa on heterogeenisuutta elämänlaadun ja psykiatristen oireiden mittareissa, potilaiden sukupuolijakaumassa, T4 + T3 -yhdistelmähoidon toteutuksessa (T4/T3-suhde) ja T3-valmisteen annostelutiheydessä (taulukko «Tutkimusasetelmat ja menetelmät satunnaistetuissa kontrolloiduissa tutkimuksissa, joissa tutkitaan T4 + T3 -yhdistelmähoidon (n = 18) tai eläinperäisen kilpirauhasuutteen (n = 2) vaikutusta tyroksiinimonoterapiaan verrattuna (mukailtu artikkeleista ja )....»2). Tällä heterogeenisuudella ei tuoreimman meta-analyysin mukaan kuitenkaan ollut vaikutusta meta-analyysin tuloksiin «Lan H, Wen J, Mao Y ym. Combined T4 + T3 therapy v...»1.

Taulukko 1. Systemaattiset katsaukset ja meta-analyysit, joissa verrataan tyroksiinimonoterapian ja T4 + T3 -yhdistelmähoidon tehoa ja turvallisuutta satunnaistettujen kontrolloitujen tutkimusten perusteella. Meta-analyyseissa on analysoitu osin samoja kontrolloituja tutkimuksia.
Viite Tutkimukset Päätetapahtuma Päätelmä
«Escobar-Morreale HF, Botella-Carretero JI, Escobar...»2 9 satunnaistettua kontrolloitua tutkimusta Mieliala, elämänlaatu ja psykiatriset oireet T4 + T3 -yhdistelmähoidolla ei ole vaikutusta mielialaan, psykiatrisiin oireisiin eikä elämänlaatuun.
«Grozinsky-Glasberg S, Fraser A, Nahshoni E ym. Thy...»3 11 satunnaistettua kontrolloitua tutkimusta Psykiatriset oireet, elämänlaatu ja lipidit T4 + T3 -yhdistelmähoidolla ei ole vaikutusta kipuun, masennukseen, ahdistuneisuuteen, väsymykseen, elämänlaatuun, painoon, kokonais-, LDL- ja HDL-kolesteroliin, triglyserideihin eikä haittavaikutuksiin.
«Joffe RT, Brimacombe M, Levitt AJ ym. Treatment of...»4 9 satunnaistettua kontrolloitua tutkimusta Mieliala, ahdistuneisuus, masennus, elämänlaatu T4 + T3 -yhdistelmähoidolla ei ole vaikutusta psykiatrisiin oireisiin eikä elämänlaatuun.
«Ma C, Xie J, Huang X ym. Thyroxine alone or thyrox...»5 10 satunnaistettua kontrolloitua tutkimusta Seerumin kilpirauhashormonipitoisuudet, elämänlaatu, kognitio, mieliala T4 + T3 -yhdistelmähoidolla T3-V-pitoisuus suurenee ja T4-V-pitoisuus pienenee, mutta hoidolla ei ole vaikutusta yleiseen elämänlaatuun, psyykkisiin oireisiin, kipuun eikä kognitioon.
«Biondi B, Wartofsky L. Combination treatment with ...»6 15 satunnaistettua kontrolloitua tutkimusta Seerumin kilpirauhashormonipitoisuudet, elämänlaatu, kognitio, mieliala, oireet, kliiniset muuttujat T4 + T3 -yhdistelmähoidon ja tyroksiinimonoterapian välistä eroa tutkivissa tutkimuksissa on useita laadullisia puutteita, ja vaadittaisiin laadukkaampia tutkimuksia asian selvittämiseksi.
«Nygaard B. Hypothyroidism (primary). BMJ Clin Evid...»7 2 systemaattista katsausta ja
3 satunnaistettua kontrolloitua tutkimusta
Oireet, elämänlaatu, kognitio, sydämen toiminta (EKG, sydämen kaikukuvaus) T4 + T3 -yhdistelmähoidolla ei ole vaikutusta oireisiin, kognitioon, elämänlaatuun eikä sydämen toimintaan.
«Fischman A, Domínguez JM. Combined therapy with le...»8 12 satunnaistettua kontrolloitua tutkimusta Väsymys, elämänlaatu T4 + T3 -yhdistelmähoidolla ei ole vaikutusta väsymykseen, elämänlaatuun, mielialaan, kipuun, kognitioon tai painoon.
«Akirov A, Fazelzad R, Ezzat S ym. A Systematic Rev...»9 7 satunnaistettua kontrolloitua tutkimusta Potilaiden mieltymys T4 + T3 -yhdistelmähoitoon 46 % potilaista kokee T4 + T3 -yhdistelmähoidon paremmaksi kuin T4-monoterapian, mutta ero ei ole tilastollisesti merkitsevä.
«Millan-Alanis JM, González-González JG, Flores-Rod...»10 18 satunnaistettua kontrolloitua tutkimusta Elämänlaatu, ahdistus, masennus ja väsymys T4 + T3 -yhdistelmähoidolla ei ole vaikutusta elämänlaatuun, ahdistukseen, masennukseen tai väsymyksen. 43 % potilaista pitää yhdistelmähoitoa parempana ja 23 % T4-monoterapiaa parempana.
Sivuvaikutuksissa ei ole eroja ryhmien välillä.
«Lan H, Wen J, Mao Y ym. Combined T4 + T3 therapy v...»1 18 satunnaistettua kontrolloitua tutkimusta Masennus, väsymys, kipu, ahdistus, vihaisuus T4 + T3 -yhdistelmähoidolla ei ole vaikutusta masennukseen, väsymykseen, kipuun, ahdistukseen ja vihaisuuteen. Metodologinen heterogeenisuus ei vaikuta tuloksiin. Potilaat kokevat yhdistelmähoidon paremmaksi kuin monoterapian.
Taulukko 2. Tutkimusasetelmat ja menetelmät satunnaistetuissa kontrolloiduissa tutkimuksissa, joissa tutkitaan T4 + T3 -yhdistelmähoidon (n = 18) tai eläinperäisen kilpirauhasuutteen (n = 2) vaikutusta tyroksiinimonoterapiaan verrattuna (mukailtu artikkeleista «Jonklaas J, Bianco AC, Cappola AR ym. Evidence-Bas...»11 ja «Lan H, Wen J, Mao Y ym. Combined T4 + T3 therapy v...»1).
Tutkimus Potilasmäärä Kesto T4 + T3 -yhdistelmähoidon toteutus
«Bunevicius R, Prange AJ. Mental improvement after ...»12 26 5 viikkoa T4-annoksen vähentäminen 50 µg ja korvaus 12,5 µg:lla T3:a
«Bunevicius R, Jakuboniene N, Jurkevicius R ym. Thy...»13 12 5 viikkoa T4-annoksen vähentäminen 50 µg ja korvaus 10 µg:lla T3:a
«Clyde PW, Harari AE, Getka EJ ym. Combined levothy...»14 46 4 kuukautta T4-annoksen vähentäminen 50 µg ja korvaus 15 µg:lla T3:a
«Sawka AM, Gerstein HC, Marriott MJ ym. Does a comb...»15 40 15 viikkoa T4-annoksen vähentäminen 50 % ja korvaus 12,5 µg:lla T3:a kahdesti vrk:ssa
«Walsh JP, Shiels L, Lim EM ym. Combined thyroxine/...»16 110 10 viikkoa T4-annoksen vähentäminen 50 µg ja korvaus 10 µg:lla T3:a
«Siegmund W, Spieker K, Weike AI ym. Replacement th...»17 26 3 kuukautta T4:T3 = 14:1
«Appelhof BC, Fliers E, Wekking EM ym. Combined the...»18 141 15 viikkoa T4-annoksen vähentäminen 25 µg ja T3-annostelu suhteessa T4:T3 = 5:1 tai 10:1
«Escobar-Morreale HF, Botella-Carretero JI, Gómez-B...»19 28 8 viikkoa 75 μg T4 + 5 μg T3 tai 87,5 μg T4 + 7,5 μg T3
«Rodriguez T, Lavis VR, Meininger JC ym. Substituti...»20 30 6 viikkoa T4-annoksen vähentäminen 50 µg ja korvaus 10 µg:lla T3:a
«Saravanan P, Simmons DJ, Greenwood R ym. Partial s...»21 573 12 kuukautta T4-annoksen vähentäminen 50 µg ja korvaus 10 µg:lla T3:a
«Regalbuto C, Maiorana R, Alagona C ym. Effects of ...»22 20 6 kuukautta T4-annoksen vähentäminen 50 µg ja korvaus 20 µg:lla T3:a
«Valizadeh M, Seyyed-Majidi MR, Hajibeigloo H ym. E...»23 79 4 kuukautta T4-annoksen vähentäminen 50 µg ja korvaus 12,5 µg:lla T3:a
«Fadeyev VV, Morgunova TB, Melnichenko GA ym. Combi...»24 36 6 kuukautta T4-annoksen vähentäminen 25 µg ja korvaus 12,5 µg:lla T3:a
«Solter D, Solter M. Benefit of combined triiodothy...»25 15 9 kuukautta T3 10 µg ja yksilöllinen T4-annos
«Hoang TD, Olsen CH, Mai VQ ym. Desiccated thyroid ...»26 78 16 viikkoa Eläinperäinen kilpirauhashormoniuute
«Kaminski J, Miasaki FY, Paz-Filho G ym. Treatment ...»27 32 8 viikkoa T4 75 µg + T3 15 µg
«Krysiak R, Szkróbka W, Okopien B. Sexual function ...»28 39 6 kuukautta T4:T3 = 5:1
«Krysiak R, Marek B, Okopien B. Sexual function and...»29 21 6 kuukautta T4:T3 = 5:1
«Shakir MKM, Brooks DI, McAninch EA ym. Comparative...»30 75 22 viikkoa Eläinperäinen kilpirauhasuute 75 mg vs T4 + T3 82 + 7,5 µg vs T4 112 µg yhtenä annoksena
  • Tutkimuksen laatu:kelvollinen
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Kommentti:

Vaikka tutkimusasetelmien heterogeenisuudella ei tuoreen meta-analyysin «Lan H, Wen J, Mao Y ym. Combined T4 + T3 therapy v...»1 mukaan ole vaikutusta tuloksiin ja johtopäätöksiin, jättävät tähän asti tehdyt tutkimukset avoimia kysymyksiä. Tehtyjen tutkimusten puutteista ja tarvittavien jatkotutkimusten asetelmista on tehty konsensuslausuma vuonna 2021 «Jonklaas J, Bianco AC, Cappola AR ym. Evidence-Bas...»11.

Valtaosa tutkimuksista ei ole voimaltaan riittäviä erottamaan muutoksia elämänlaadussa ja psyykkisissä oireissa. Vain 6 tutkimuksessa potilasmäärä on suurempi kuin 50, ja esimerkiksi viimeisimmässä meta-analyysissä «Lan H, Wen J, Mao Y ym. Combined T4 + T3 therapy v...»1 potilaiden kokonaismäärä oli vain 883.

Tutkimukset olivat pääosin varsin lyhyitä, mikä vaikeuttaa hoito- tai lumevaikutuksen sulkemista pois ja sydän ja verisuonisairauksien-, syöpä- ja luustoturvallisuuden arvioimista. Tutkimusten kestossa oli huomattavaa vaihtelua (5 viikkoa – 12 kuukautta). Vain 8 tutkimusta oli pituudeltaan yli 4 kuukautta. Optimaalinen pituus lumevaikutuksen sulkemiseksi pois olisi yli 12 kuukautta «Jonklaas J, Bianco AC, Cappola AR ym. Evidence-Bas...»11.

Eri tutkimusten välillä oli eroja siinä, miten yhdistelmähoito toteutettiin eli mikä T4/T3-suhde oli ja kuinka monta kertaa päivässä liotyroniini annosteltiin. Tyypillisesti T4 + T3 -yhdistelmähoito toteutettiin siten, että T4-annosta vähennettiin 25–50 µg:lla ja korvattiin 10–15 µg:lla T3-valmistetta. T4/T3-suhde oli tutkimuksissa 4:1–15:1 ja yleisin tutkittu suhde oli 4:1–6:1. Valtaosassa tutkimuksia T3 annosteltiin vain kerran päivässä, vaikka T3:n lyhyen puoliintumisajan vuoksi optimaalinen annostelu olisi 2–3 kertaa päivässä.

Elämänlaadun ja psykiatristen oireiden mittaamisessa käytettiin vaihtelevia mittareita. Tyypillisesti käytettiin yleisesti hyväksyttyjä elämänlaadun ja mielialan mittareita, kuten Beck Depression Inventory (BDI), Profile of Mood States (POMS), Short Form 36-items (SF-36), Visual Analogue Scale (VAS), General Health Questionnaire-28 (GHQ-28) ja Symptom-Check-List-90 (SCL-90). Tyypillisesti tutkimukset toteutettiin länsimaissa, joissa on korkea elintaso, laadukas terveydenhuolto ja hyvä yleinen elämänlaatu, ja siksi geneeriset elämänlaatumittarit eivät todennäköisesti olleet tarpeeksi herkkiä mittaamaan hypotyreoosin hoitoon liittyviä vähäisiä psyykkisiä elämänlaatumuutoksia. T4-monoterapian ja T4 + T3 -yhdistelmähoidon erot saattaisivat tulla paremmin esiin herkemmällä ja kilpirauhassairauksien oireisiin painottuvalla kyselyllä, kuten ThyPRO (Thyroid specific patient-reported outcome) -mittarilla.

Potilaspopulaatiot olivat varsin heterogeenisia kilpirauhasen vajaatoiminnan syyn osalta. Meta-analyyseissä oli mukana vain kliinistä hypotyreoosia sairastavia potilaita, joilla oli krooninen autoimmuunityreoidiitti tai leikkauksen tai radiojodihoidon jälkeinen kilpirauhasen vajaatoiminta, eikä mukana ollut subkliinistä hypotyreoosia, kongenitaalista hypotyreoosia tai sentraalista hypotyreoosia sairastavia eikä raskaana olevia potilaita. Tutkimuksissa oli mukana myös potilaita, jotka olivat tyytyväisiä T4-monoterapiaan. Jatkossa olisi hyvä tutkia vain potilaita, jotka ovat tyytymättömiä T4-monoterapiaan viitealueella olevasta TSH-pitoisuudesta huolimatta. Samoin tulisi varmistaa, että T4-monoterapiassa ja T4 + T3 -yhdistelmähoidossa tavoitellaan samaa TSH-pitoisuutta eikä kummassakaan ryhmässä esiinny yli- tai alihoitoa. Geneettisten erojen vaikutusta T4-monoterapian tehoon ja T4 + T3 -yhdistelmähoidon tehoon T4-hoitoon tyytymättömillä potilailla tulisi tutkia riittävän isoilla ja vakioiduilla tutkimusasetelmilla.

Tutkimuksia on tehty useissa eri maissa, kuten Yhdysvalloissa, Australiassa, Saksassa, Puolassa, Kroatiassa, Liettuassa, Espanjassa, Italiassa, Tanskassa, Iranissa ja Venäjällä. Tyypillisesti tutkimukset on tehty korkean elintason maissa, ja niiden tulosten soveltuvuus suomalaiseen väestöön on hyvä.

Kommentti yhdistelmähoidon turvallisuudesta

Potentiaalisia T4 + T3 -yhdistelmähoidon haittoja ovat eteisvärinä, osteoporoosi sekä sydän- ja verisuonisairastavuus ja -kuolleisuus «Lillevang-Johansen M, Abrahamsen B, Jørgensen HL y...»31, «Thayakaran R, Adderley NJ, Sainsbury C ym. Thyroid...»32, «Brandt F, Green A, Hegedüs L ym. A critical review...»33, «Collet TH, Gussekloo J, Bauer DC ym. Subclinical h...»34, «Somwaru LL, Arnold AM, Joshi N ym. High frequency ...»35, «Perros P, Nirantharakumar K, Hegedüs L. Recent evi...»36, «Jonklaas J. Optimal Thyroid Hormone Replacement. E...»37. T4-monoterapiaa ja endogeenista hypertyreoosia selvittäneistä tutkimuksista tiedetään, että viitealueen alarajan alittava TSH assosioituu lisääntyneeseen sydän- ja verisuonisairastavuuteen ja -kuolleisuuteen sekä osteoporoottisiin murtumiin «Lillevang-Johansen M, Abrahamsen B, Jørgensen HL y...»31, «Thayakaran R, Adderley NJ, Sainsbury C ym. Thyroid...»32, «Brandt F, Green A, Hegedüs L ym. A critical review...»33. Mitä pidempään TSH on alle viitealueen alarajan kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavalla potilaalla, sitä suurempi kuoleman riski on. Kuolleisuusriski kasvaa 18 % jokaista 6 kuukautta kohti, kun TSH on alle 0,1mU/l T4-monoterapiahoidossa «Lillevang-Johansen M, Abrahamsen B, Jørgensen HL y...»31.

Yhdistelmähoitoa tutkineissa kontrolloiduissa tutkimuksissa «Somwaru LL, Arnold AM, Joshi N ym. High frequency ...»35, «Lan H, Wen J, Mao Y ym. Combined T4 + T3 therapy v...»1 T4-V-pitoisuuden pieneneminen, T3-pitoisuuden suureneminen ja lisääntynyt T3-pitoisuuden vaihtelu ovat olleet tyypillisiä löydöksiä, mutta TSH ei ole ollut pienempi yhdistelmähoidossa kuin T4-monoterapiassa. Kontrolloiduissa tutkimuksissa T3-annokset ovat tyypillisesti olleet pieniä 5–15 µg/vrk «Jonklaas J, Burman KD. Daily Administration of Sho...»38.

Koska yhdistelmähoitoon liittyvät mahdolliset haitat kehittyvät hitaasti, korostuvat iäkkäillä «Somwaru LL, Arnold AM, Joshi N ym. High frequency ...»35 ja ovat harvinaisia, ovat tähän mennessä julkaistut kontrolloidut tutkimukset potilasmäärältään liian pieniä ja kestoltaan liian lyhyitä osoittamaan T4 + T3 -hoidon haittoja tai turvallisuutta «Lan H, Wen J, Mao Y ym. Combined T4 + T3 therapy v...»1. Julkaistut kontrolloidut tutkimukset ovat olleet varsin lyhyitä (5 viikkoa – 12 kuukautta), ja vain 8 tutkimusta oli pituudeltaan yli 4 kuukautta. Tähän asti tehtyjen yhdistelmähoitoa tutkineiden kontrolloitujen tutkimusten voima ei myöskään riitä arvioimaan hoidon sydän- ja verisuoniturvallisuutta. Vain 6 tutkimuksessa potilasmäärä oli suurempi kuin 50, ja suurimman meta-analyysin potilasmäärä oli 883 «Lan H, Wen J, Mao Y ym. Combined T4 + T3 therapy v...»1.

Yhdessä skotlantilaisessa, vuosina 1997–2014 tehdyssä havainnoivassa takautuvassa tutkimuksessa potilaita seurattiin keskimäärin 9,3 vuoden ajan. Tutkimuksessa oli mukana 327 yhdistelmähoitoa ja 73 T3-monoterapiaa saavaa potilasta sekä 33 955 T4-monoterapiaa saavaa potilasta. Tutkimuksessa havaittiin lisääntynyt riski masennus- ja antipsykoottisten lääkkeiden käyttöön T3-valmisteita käyttävillä naisilla, mutta ei flimmerin tai osteoporoosin riskiä. Huomionarvoista oli, että potilaiden TSH-pitoisuus pysyi keskimäärin viitealueella. «Leese GP, Soto-Pedre E, Donnelly LA. Liothyronine ...»39

Toisessa USA:ssa tehdyssä 22 kuukautta kestäneessä havainnoivassa, takautuvassa tutkimuksessa verrattiin sataa yhdistelmähoitoa (T3 5 µg + T4 75 µg) tai eläinperäistä valmistetta saanutta potilasta T4-monoterapiaa saaneisiin potilaisiin. TSH-pitoisuuden pieneneminen alle viitealueen alarajan oli tässä tutkimuksessa yleisempää T4-monoterapiaryhmässä. Tutkimuksessa ei tullut esiin merkkejä lisääntyneestä eteisvärinän tai kuoleman riskistä. «Tariq A, Wert Y, Cheriyath P ym. Effects of Long-T...»40

Ruotsissa tehdyssä rekisteritutkimuksessa «Planck T, Hedberg F, Calissendorff J, ym. Liothyro...»41 havaittiin jopa vähäisempi kokonais- ja syöpäkuolleisuus 8 vuoden seurannassa yli kolme T3-valmistetta lunastaneilla potilailla kuin yli kolme tyroksiinireseptiä lunastaneilla henkilöillä (n = 564 314). Tutkimuksessa ei kuitenkaan ollut käytössä potilaiden laboratoriokokeita eikä tietoa muusta sairastavuudesta, ja ero johtui todennäköisesti valikoitumisharhasta.

Tähän mennessä saadun tutkimustiedon valossa yhdistelmähoito vaikuttaisi turvalliselta, jos T3-annos on pieni 5–15 µg ja TSH pysyy viitealueella yhdistelmähoidon aikana.

Kirjallisuutta

  1. Lan H, Wen J, Mao Y ym. Combined T4 + T3 therapy versus T4 monotherapy effect on psychological health in hypothyroidism: A systematic review and meta-analysis. Clin Endocrinol (Oxf) 2022;97:13-25 «PMID: 35445422»PubMed
  2. Escobar-Morreale HF, Botella-Carretero JI, Escobar del Rey F ym. REVIEW: Treatment of hypothyroidism with combinations of levothyroxine plus liothyronine. J Clin Endocrinol Metab 2005;90:4946-54 «PMID: 15928247»PubMed
  3. Grozinsky-Glasberg S, Fraser A, Nahshoni E ym. Thyroxine-triiodothyronine combination therapy versus thyroxine monotherapy for clinical hypothyroidism: meta-analysis of randomized controlled trials. J Clin Endocrinol Metab 2006;91:2592-9 «PMID: 16670166»PubMed
  4. Joffe RT, Brimacombe M, Levitt AJ ym. Treatment of clinical hypothyroidism with thyroxine and triiodothyronine: a literature review and metaanalysis. Psychosomatics 2007;48:379-84 «PMID: 17878495»PubMed
  5. Ma C, Xie J, Huang X ym. Thyroxine alone or thyroxine plus triiodothyronine replacement therapy for hypothyroidism. Nucl Med Commun 2009;30:586-93 «PMID: 19491714»PubMed
  6. Biondi B, Wartofsky L. Combination treatment with T4 and T3: toward personalized replacement therapy in hypothyroidism? J Clin Endocrinol Metab 2012;97:2256-71 «PMID: 22593590»PubMed
  7. Nygaard B. Hypothyroidism (primary). BMJ Clin Evid 2014;2014
  8. Fischman A, Domínguez JM. Combined therapy with levothyroxine and liothyronine for hypothyroidism. Medwave 2018;18:e7376 «PMID: 30550536»PubMed
  9. Akirov A, Fazelzad R, Ezzat S ym. A Systematic Review and Meta-Analysis of Patient Preferences for Combination Thyroid Hormone Treatment for Hypothyroidism. Front Endocrinol (Lausanne) 2019;10:477 «PMID: 31396154»PubMed
  10. Millan-Alanis JM, González-González JG, Flores-Rodríguez A ym. Benefits and Harms of Levothyroxine/L-Triiodothyronine Versus Levothyroxine Monotherapy for Adult Patients with Hypothyroidism: Systematic Review and Meta-Analysis. Thyroid 2021;31:1613-1625 «PMID: 34340589»PubMed
  11. Jonklaas J, Bianco AC, Cappola AR ym. Evidence-Based Use of Levothyroxine/Liothyronine Combinations in Treating Hypothyroidism: A Consensus Document. Thyroid 2021;31:156-182 «PMID: 33276704»PubMed
  12. Bunevicius R, Prange AJ. Mental improvement after replacement therapy with thyroxine plus triiodothyronine: relationship to cause of hypothyroidism. Int J Neuropsychopharmacol 2000;3:167-174 «PMID: 11343593»PubMed
  13. Bunevicius R, Jakuboniene N, Jurkevicius R ym. Thyroxine vs thyroxine plus triiodothyronine in treatment of hypothyroidism after thyroidectomy for Graves' disease. Endocrine 2002;18:129-33 «PMID: 12374459»PubMed
  14. Clyde PW, Harari AE, Getka EJ ym. Combined levothyroxine plus liothyronine compared with levothyroxine alone in primary hypothyroidism: a randomized controlled trial. JAMA 2003;290:2952-8 «PMID: 14665656»PubMed
  15. Sawka AM, Gerstein HC, Marriott MJ ym. Does a combination regimen of thyroxine (T4) and 3,5,3'-triiodothyronine improve depressive symptoms better than T4 alone in patients with hypothyroidism? Results of a double-blind, randomized, controlled trial. J Clin Endocrinol Metab 2003;88:4551-5 «PMID: 14557420»PubMed
  16. Walsh JP, Shiels L, Lim EM ym. Combined thyroxine/liothyronine treatment does not improve well-being, quality of life, or cognitive function compared to thyroxine alone: a randomized controlled trial in patients with primary hypothyroidism. J Clin Endocrinol Metab 2003;88:4543-50 «PMID: 14557419»PubMed
  17. Siegmund W, Spieker K, Weike AI ym. Replacement therapy with levothyroxine plus triiodothyronine (bioavailable molar ratio 14 : 1) is not superior to thyroxine alone to improve well-being and cognitive performance in hypothyroidism. Clin Endocrinol (Oxf) 2004;60:750-7 «PMID: 15163340»PubMed
  18. Appelhof BC, Fliers E, Wekking EM ym. Combined therapy with levothyroxine and liothyronine in two ratios, compared with levothyroxine monotherapy in primary hypothyroidism: a double-blind, randomized, controlled clinical trial. J Clin Endocrinol Metab 2005;90:2666-74 «PMID: 15705921»PubMed
  19. Escobar-Morreale HF, Botella-Carretero JI, Gómez-Bueno M ym. Thyroid hormone replacement therapy in primary hypothyroidism: a randomized trial comparing L-thyroxine plus liothyronine with L-thyroxine alone. Ann Intern Med 2005;142:412-24 «PMID: 15767619»PubMed
  20. Rodriguez T, Lavis VR, Meininger JC ym. Substitution of liothyronine at a 1:5 ratio for a portion of levothyroxine: effect on fatigue, symptoms of depression, and working memory versus treatment with levothyroxine alone. Endocr Pract 2005;11:223-33 «PMID: 16006298»PubMed
  21. Saravanan P, Simmons DJ, Greenwood R ym. Partial substitution of thyroxine (T4) with tri-iodothyronine in patients on T4 replacement therapy: results of a large community-based randomized controlled trial. J Clin Endocrinol Metab 2005;90:805-12 «PMID: 15585551»PubMed
  22. Regalbuto C, Maiorana R, Alagona C ym. Effects of either LT4 monotherapy or LT4/LT3 combined therapy in patients totally thyroidectomized for thyroid cancer. Thyroid 2007;17:323-31 «PMID: 17465862»PubMed
  23. Valizadeh M, Seyyed-Majidi MR, Hajibeigloo H ym. Efficacy of combined levothyroxine and liothyronine as compared with levothyroxine monotherapy in primary hypothyroidism: a randomized controlled trial. Endocr Res 2009;34:80-9 «PMID: 19701833»PubMed
  24. Fadeyev VV, Morgunova TB, Melnichenko GA ym. Combined therapy with L-thyroxine and L-triiodothyronine compared to L-thyroxine alone in the treatment of primary hypothyroidism. Hormones (Athens) 2010;9:245-52 «PMID: 20688622»PubMed
  25. Solter D, Solter M. Benefit of combined triiodothyronine (LT(3)) and thyroxine (LT(4)) treatment in athyreotic patients unresponsive to LT(4) alone. Exp Clin Endocrinol Diabetes 2012;120:121-3 «PMID: 22187290»PubMed
  26. Hoang TD, Olsen CH, Mai VQ ym. Desiccated thyroid extract compared with levothyroxine in the treatment of hypothyroidism: a randomized, double-blind, crossover study. J Clin Endocrinol Metab 2013;98:1982-90 «PMID: 23539727»PubMed
  27. Kaminski J, Miasaki FY, Paz-Filho G ym. Treatment of hypothyroidism with levothyroxine plus liothyronine: a randomized, double-blind, crossover study. Arch Endocrinol Metab 2016;60:562-572 «PMID: 27982198»PubMed
  28. Krysiak R, Szkróbka W, Okopien B. Sexual function and depressive symptoms in young women with hypothyroidism receiving levothyroxine/liothyronine combination therapy: a pilot study. Curr Med Res Opin 2018;34:1579-1586 «PMID: 29508635»PubMed
  29. Krysiak R, Marek B, Okopien B. Sexual function and depressive symptoms in young men with hypothyroidism receiving levothyroxine/liothyronine combination therapy. Endokrynol Pol 2018;69:16-22 «PMID: 29319127»PubMed
  30. Shakir MKM, Brooks DI, McAninch EA ym. Comparative Effectiveness of Levothyroxine, Desiccated Thyroid Extract, and Levothyroxine+Liothyronine in Hypothyroidism. J Clin Endocrinol Metab 2021;106:e4400-e4413 «PMID: 34185829»PubMed
  31. Lillevang-Johansen M, Abrahamsen B, Jørgensen HL ym. Duration of over- and under-treatment of hypothyroidism is associated with increased cardiovascular risk. Eur J Endocrinol 2019;180:407-416 «PMID: 31035256»PubMed
  32. Thayakaran R, Adderley NJ, Sainsbury C ym. Thyroid replacement therapy, thyroid stimulating hormone concentrations, and long term health outcomes in patients with hypothyroidism: longitudinal study. BMJ 2019;366:l4892 «PMID: 31481394»PubMed
  33. Brandt F, Green A, Hegedüs L ym. A critical review and meta-analysis of the association between overt hyperthyroidism and mortality. Eur J Endocrinol 2011;165:491-7 «PMID: 21724839»PubMed
  34. Collet TH, Gussekloo J, Bauer DC ym. Subclinical hyperthyroidism and the risk of coronary heart disease and mortality. Arch Intern Med 2012;172:799-809 «PMID: 22529182»PubMed
  35. Somwaru LL, Arnold AM, Joshi N ym. High frequency of and factors associated with thyroid hormone over-replacement and under-replacement in men and women aged 65 and over. J Clin Endocrinol Metab 2009;94:1342-5 «PMID: 19126628»PubMed
  36. Perros P, Nirantharakumar K, Hegedüs L. Recent evidence sets therapeutic targets for levothyroxine-treated patients with primary hypothyroidism based on risk of death. Eur J Endocrinol 2021;184:C1-C3 «PMID: 33306038»PubMed
  37. Jonklaas J. Optimal Thyroid Hormone Replacement. Endocr Rev 2022;43:366-404 «PMID: 34543420»PubMed
  38. Jonklaas J, Burman KD. Daily Administration of Short-Acting Liothyronine Is Associated with Significant Triiodothyronine Excursions and Fails to Alter Thyroid-Responsive Parameters. Thyroid 2016;26:770-8 «PMID: 27030088»PubMed
  39. Leese GP, Soto-Pedre E, Donnelly LA. Liothyronine use in a 17 year observational population-based study - the tears study. Clin Endocrinol (Oxf) 2016;85:918-925 «PMID: 26940864»PubMed
  40. Tariq A, Wert Y, Cheriyath P ym. Effects of Long-Term Combination LT4 and LT3 Therapy for Improving Hypothyroidism and Overall Quality of Life. South Med J 2018;111:363-369 «PMID: 29863229»PubMed
  41. Planck T, Hedberg F, Calissendorff J, ym. Liothyronine Use in Hypothyroidism and its Effects on Cancer and Mortality. Thyroid 2021;31:732-739 «PMID: 33040688»PubMed