Energian ja ravintoaineiden tarpeen sekä ravitsemustilan arviointi ja ravitsemushoito
potilaalla, jolla on krooninen alaraajahaava
Lisätietoa aiheesta
Tarja Kemppainen
9.4.2021
- Energian tarve muuten perus terveillä aikuisilla haavaa sairastavilla on fyysisestä
aktiivisuudesta riippuen 25–30 kcal/kg/vrk. Aliravituilla monisairailla ja
iäkkäillä kroonista haavaa sairastavilla potilailla energian tarve on 30–35
kcal/kg/vrk «Wild T, Sobotka LA, Mrozkova A. Nutrition and woun...»1. Lihavilla käytetään korjattua painoa "adjusted weight" (nykyinen paino-ihannepaino)
X 0,33 + ihannepaino. Laskennassa muilla käytetään ihannepainoa.
- Proteiinin tarve on aikuisilla haavaa sairastavilla potilailla 1,0–1,2 g/kg/vrk,
mutta aliravituilla, iäkkäillä potilailla, joilla on krooninen haava, tarve on 1,2–1,5
g/kg/vrk «Wild T, Sobotka LA, Mrozkova A. Nutrition and woun...»1.
- Muiden ravintoaineiden tarve on yleisten ravitsemussuositusten mukainen.
- Puutoksia ja vajetta ruokavaliossa korjataan tarvittaessa monivitamiinivalmisteilla.
- Energian ja ravintoaineiden saannin arvioinnissa tarvitaan tietoja potilaan ruoankäytöstä:
- Ruoankäytön ja ravinnonsaannin arviointi ovat tärkeä osa potilaan ravitsemushoitoa,
ravitsemusintervention suunnittelua ja seurantaa.
- Potilaan aliravitsemuksen riskin seulonta (NRS 2002, MNA-SF) ja kliininen arvio ravitsemustilasta,
GLIM on kartoitettava hoidon alussa ja hoidon seurannassa. Aliravituilla ja riskipotilailla
huomioitava suurempi tarve «Weimann A, Braga M, Carli F ym. ESPEN guideline: C...»3, «Cederholm T, Jensen GL, Correia MITD ym. GLIM crit...»4, «Wischmeyer PE, Carli F, Evans DC ym. American Soci...»5. Letkuravitsemusta ja suonensisäistä ravitsemusta käytetään, jos riittävä ravitsemus
(50–75 % energiantarpeesta) suun kautta ei ole mahdollista «Weimann A, Braga M, Carli F ym. ESPEN guideline: C...»3, «Cederholm T, Jensen GL, Correia MITD ym. GLIM crit...»4, «Wischmeyer PE, Carli F, Evans DC ym. American Soci...»5, «Bounoure L, Gomes F, Stanga Z ym. Detection and tr...»6.
- Kliinisten täydennysravintovalmisteiden avulla voidaan samanaikaisesti tehostaa energia,
proteiinin ja muiden ravintoaineiden saantia suun kautta. Haavaa sairastavilla potilailla
täydennysravintovalmisteina käytetään runsaasti proteiinia sisältäviä valmisteita
«Wischmeyer PE, Carli F, Evans DC ym. American Soci...»5, «Weimann A, Braga M, Carli F ym. ESPEN guideline: C...»3.
- Haavaa sairastavan potilaan ravitsemushoitoa tehostetaan käyttäen eri menetelmiä joustavasti.
- Ravitsemushoito on aina yksilöllistä, joten ravitsemustilan lisäksi hoidon perustana
ovat potilaan ruokatottumukset ja niihin räätälöidyt ravitsemushoidon tehostamiskeinot
(runsasproteiininen ruokavalio tai tehostettu ruokavalio, runsasproteiiniset elintarvikkeet,
täydennysravintovalmisteet)
Kirjallisuutta
- Wild T, Sobotka LA, Mrozkova A. Nutrition and wound healing. Basic in Clin Nutr 2019:519-25.
www.espenbluebook.org
- Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Ravitsemushoito. Suositus sairaaloihin, terveyskeskuksiin,
palvelu- ja hoitokoteihin sekä kuntoutuskeskuksiin. Valtion ravitsemusneuvottelukunta.
Edita. Helsinki 2010
- Weimann A, Braga M, Carli F ym. ESPEN guideline: Clinical nutrition in surgery. Clin
Nutr 2017;36:623-650 «PMID: 28385477»PubMed
- Cederholm T, Jensen GL, Correia MITD ym. GLIM criteria for the diagnosis of malnutrition
- A consensus report from the global clinical nutrition community. Clin Nutr 2019;38:1-9
«PMID: 30181091»PubMed
- Wischmeyer PE, Carli F, Evans DC ym. American Society for Enhanced Recovery and Perioperative
Quality Initiative Joint Consensus Statement on Nutrition Screening and Therapy Within
a Surgical Enhanced Recovery Pathway. Anesth Analg 2018;126:1883-1895 «PMID: 29369092»PubMed
- Bounoure L, Gomes F, Stanga Z ym. Detection and treatment of medical inpatients with
or at-risk of malnutrition: Suggested procedures based on validated guidelines. Nutrition
2016;32:790-8 «PMID: 27160498»PubMed
Artikkelin tunnus: nix02036 (050.058)
© 2022 Suomalainen Lääkäriseura Duodecim