Takaisin Tulosta

Kuukautiskierron fysiologia

Lisätietoa aiheesta
Ilkka Järvelä
22.5.2015
  • Gonadotropiinit (FSH, LH, hCG) stimuloivat munasarjojen munarakkuloita (follikkeleita) ja keltarauhasta (corpus luteum). Nämä erittävät steroideja (progesteroni ja estrogeeni tärkeimmät), jotka vaikuttavat kohdun limakalvoon ja takaisin aivolisäkkeeseen.
  • Kuukautisvuoto alkaa, kun keltarauhasen steroidituotanto loppuu, jolloin limakalvo ei pysy enää koossa. Kuukautisvuodon jälkeen kohdun limakalvo on ohut (kuva «Endometrium kuukautisvuodon jälkeen (kaikukuva)»1) ja munasarjoissa näkyy < 5–6 mm halkaisijaltaan olevia nesteen täyttämiä rakkuloita eli antraalivaiheen follikkeleita (kuva «Antraalifollikkelit (kaikukuva)»2). Vain antraalivaiheen follikkelit ovat herkkiä aivolisäkkeen erittämälle FSH:lle.
  • Alkukierrossa (limakalvon proliferaatiovaiheessa) FSH stimuloi antraalivaiheen follikkelien kasvua ja estrogeenituotantoa. Estrogeeni estää aivolisäkkeen FSH-eritystä (negatiivinen feedback), minkä seurauksena lopulta vain yksi ainoa, FSH:lle herkin follikkeli (dominantti follikkeli) kykenee kasvamaan ovuloituakseen. Estrogeeni kasvattaa kohdun limakalvoa ja saa aikaan kaikututkimuksessa näkyvän proliferaatiovaiheelle tyyppillisen 3-viivaisen rakenteen kohdun etu- ja takaseinämän limakalvokerrosten kasvaessa kohtuontelossa toisiaan kohden (kuva «Endometrium proliferaatiovaiheessa (kaikukuva)»3). Proliferaatiovaiheessa itse limakalvo on viivojen välistä tummempi (niukkakaikuisempi) kuin ympäröivä myometrium. Limakalvo kasvaa parissa viikossa n. 10 mm:n paksuiseksi.
  • Ovulaatio tapahtuu, kun dominantin follikkelin halkaisija on n. 20–25 mm (kuva «Dominantti follikkeli (kaikukuva)»4). Dominantista follikkelista muodostuu keltarauhanen, joka tuottaa edelleen estrogeenia, mutta huomattavasti enemmän progesteronia. Keltarauhasen toiminnalle on olennaista runsas uudisverisuonimuodostus, joka voidaan todeta ultraäänilaitteen dopplerilla (kuva «Keltarauhanen (kaikukuva)»5).
  • Sekreetiovaiheessa progesteroni muuttaa kohdun limakalvon kaikututkimuksessa vaaleammaksi ympäröivään myometriumiin verrattuna (runsaskaikuisempi), mutta ei enää lisää limakalvon paksuutta (kuva «Endometrium sekreetiovaiheessa (kaikukuva)»6). Samalla limakalvon 3-viivaisuus hämärtyy.
  • Hedelmöittynyt munasolu eli alkio kiinnittyy kohtuun 8–10 vrk ovulaation jälkeen. Alkion trofoblastisolukko erittää välittömästi hCG:a, joka stimuloi keltarauhasen hormonituotantoa n. 1 kk:n ajan. Keltarauhasen erittämistä steroideista ainoastaan progesteroni on raskauden kannalta välttämätön.
  • Ellei potilas tule kierrosta raskaaksi, keltarauhanen surkastuu gonadotropiinistimulaation puutteessa ja steroidituotanto loppuu, mistä seuraa kohdun limakalvorakenteen romahtaminen ja kuukautisvuoto n. 2 viikon kuluttua ovulaatiosta.
Kuva 1.

Endometrium kuukautisvuodon jälkeen (kaikukuva). Ohut endometrium kuukautisvuodon jälkeen.

Kuva: Ilkka Järvelä, teksti: Dimitrios Scordas

Kuva 2.

Antraalifollikkelit (kaikukuva). Antraalifollikkelit kaikukuvassa.

Kuva: Ilkka Järvelä, teksti: Dimitrios Scordas

Kuva 3.

Endometrium proliferaatiovaiheessa (kaikukuva). Estrogeeni kasvattaa kohdun limakalvoa ja aikaansaa proliferaatiovaiheelle tyyppillisen 3-viivaisen rakenteen kohdun etu- ja takaseinämän limakalvokerrosten kasvaessa kohtuontelossa toisiaan kohti.

Kuva: Ilkka Järvelä, teksti: Dimitrios Scordas

Kuva 4.

Dominantti follikkeli (kaikukuva). Dominantti follikkeli munasarjassa. Ovulaatio tapahtuu, kun dominantin follikkelin halkaisija on n. 20–25 mm.

Kuva: Ilkka Järvelä, teksti: Dimitrios Scordas

Kuva 5.

Keltarauhanen. Keltarauhanen muodostuu dominantista follikkelista (ks. kuva «Dominantti follikkeli (kaikukuva)»4).

Kuva 6.

Endometrium sekreetiovaiheessa (kaikukuva). Sekreetiovaiheessa keltarauhashormoni muuttaa kohdun limakalvon kaikukuvassa vaaleammaksi (runsaskaikuisemmaksi) ympäröivään myometriumiin verrattuna, mutta ei enää lisää limakalvon paksuutta.

Kuva: Ilkka Järvelä, teksti: Dimitrios Scordas