Takaisin Tulosta

TASS (Toxic Anterior Segment Syndrome)

Lisätietoa aiheesta
Reijo Linnola
27.2.2019

Toxic anterior segment syndrome (TASS) on steriili postoperatiivinen inflammatorinen reaktio, joka tyypillisesti alkaa 12–48 tuntia kaihioperaation jälkeen, ja jonka löydökset muistuttavat postoperatiivisen endophthalmiitin oireita «Cataract in the Adult Eye Preferred Practice Patte...»1. Löydöksenä todetaan diffuusi koko kornean käsittävä ödeema, voimakas etukammion solureaktio, valotie, etukammion fibriiniä ja hypopyon. Jälkiseurauksena voidaan todeta atoninen pupilli, sekundaarinen glaukooma ja kornean dekompensaatio. Negatiiviset bakteeriviljelynäytteet etukammiosta ja lasiaisesta sulkevat pois endophthalmiitin.

Työryhmä suosittelee hoidoksi paikallisen glukokortikoidin ja NSAID:n yhdistelmää. Ennen endoftalmiitin poissulkua hoitoon on syytä liittää antibiootti, jonka käyttö lopetetaan, jos bakteeriviljely on negatiivinen eikä kliininen kuva viittaa endoftalmiittiin.

TASS:in ilmaantuvuus oli 0,22/100 kaihileikkausta. 6 kuukauden seurannassa 40 % tapauksista todettiin erinomainen näkökyky.

TASS:in alkuperää on usein vaikeaa todeta, mutta se on yhdistetty muun muassa lämpöä kestäviin gram-negatiivisiin endotoksiineihin kunnallisessa vedessä, kemiallisiin liuottimiin ja entsyymeihin, joita käytetään instrumenttien pesemisessä, kirkkaan kornean viillon kautta etukammioon päässeen silmävoiteen aiheuttamaksi, injisoituun steriiliin veteen, IV-liuoksiin, denaturoituihin viskoainejäämiin instrumenteissa, silmän sisälle laitettuihin liuoksiin, joiden pH ja osmolariteeti oli epäfysiologinen, IOL:n metallikontaminaatioon, vitrektomiapakkausten etyleenioksidisterilisaatioon ja IOL:n valmistuksessa käytettyihin kiillotuskomponentteihin.

Kirjallisuutta

  1. Cataract in the Adult Eye Preferred Practice Pattern, P25 Toxic Anterior segment syndrome; 2016 by the American Academy of Ophthalmology, published by Elsevier Inc. ISSN 0161-6420/16. «http://dx.doi.org/10.1016/j.ophtha.2016.09.027»1