Takaisin Tulosta

Ultraääni (UÄ), magneettikuvaus (MK) ja tietokonekerroskuvaus (TT) soveltuvat maksakirroosin selvittämiseen

Lisätietoa aiheesta
Anne Juuti
8.1.2020
  • Kirroosin kuvantamislöydös perustuu maksan morfologisiin muutoksiin ja mahdolliseen porttalaskimopaineen nousun merkkeihin. Kirroottisen maksan löydöksiä ovat etenkin vasemman lohkon kyhmyisyys, oikean lohkon kutistuminen ja sentraalisten osien sekä ensimmäisen segmentin suureneminen. Porttilaskimopaineen nousun merkkejä ovat suonikollateraalit ja käänteinen porttilaskimovirtaus. Pernan suureneminen on porttapaineen nousun herkin, mutta epäspesifinen merkki.
  • Normaalipainoisella ultraääni on yleensä ensisijainen kuvantamismenetelmä epäiltäessä maksakirroosia, porttilaskimopaineen nousua ja sappikiviä. Ultraääni- eli kaikututkimuksella voidaan todeta maksan rasvoittumisen aste, jos se on yli 30 %, maksasolusyöpä, pernan koko ja askites. Doppler-ultraäänellä voidaan kvantitoida porttalaskimon virtaus ja todeta virtaussuunta. Ultraäänielastografialla voidaan erottaa normaali maksa kirroosista, mutta se erottaa huonosti alkavan fibroosin eri asteet. Obeesilla potilaalla osuvuus näissä kaikissa on huononontunut, ja tämän vuoksi esim. HUS:ssa ei ultraäänitutkimusta tehdä seulontatutkimuksena lihavuusleikkaukseen tuleville potilaille.
  • Varjoainetehosteinen MK ja TT näyttävät ultraäänitutkimusta paremmin kollateraalisuonet, sisäelinten koon ja maksasolusyövän. Myös mahdollinen askites nähdään. MK näyttää ultraääntä ja TT-tutkimusta paremmin obeesin potilaan röntgen-negatiiviset sappitiekivet.