The National Institute for Health and Care Excellence (NICE) julkaisi vuonna 2016 monisairaan hoitosuosituksen Multimorbidity: clinical assessment and management «NICE guideline: Multimorbidity: clinical assessmen...»1 (Internet «https://www.nice.org.uk/guidance/ng56/resources/multimorbidity-clinical-assessment-and-management-pdf-1837516654789»1), jossa se otti kantaa osteoporoosilääkityksen lopettamiseen monisairailla. Hoitosuosituksen pohjana oli 5 satunnaistettua tapaus-verrokkitutkimusta, joissa oli tutkittu bifosfonaattilääkityksen lopettamisen vaikutusta murtumariskiin ja lääkityksen haittavaikutuksia. Tutkimuksissa bisfosfonaatteja oli käytetty 1–3 vuotta ennen lääkityksen lopettamista. Suurimmassa osassa tutkimuksista ei ollut määritelty, oliko lääkitystä käytetty primaari- vai sekundaaripreventioon. 1 tutkimuksessa bisfosfonaattilääkitystä oli käytetty sekundääripreventioon, ja se yhdistettiin muihin tutkimuksiin.
Tutkimusten perusteella NICE totesi, että näyttö bisfosfonaattilääkityksen jatkamisen hyödystä suhteessa mihin tahansa murtumaan on hyvin huonolaatuista. Lisäksi on huonolaatuista näyttöä siitä, että bisfosfosnaattilääkityksen jatkamisesta on hyötyä suhteessa nikamamurtuman tai muun murtuman ilmaantumiseen. Kohtalaista näyttöä löytyi 1 tutkimuksen perusteella haitasta, että bisfosfonaattilääkityksen lopettaminen aiheuttaa nikamamurtumien lisääntymisen. Tutkimusten perusteella on heikkolaatuista näyttöä, että lääkityksen lopettaminen aiheuttaa morfometristen nikamamurtumien lisääntymisen.
NICEn julkaiseman hoitosuosituksen mukaan ei ole näyttöä siitä, että 3 vuoden bisfosfonaattilääkityksen jälkeen lääkityksen jatkaminen kannattaa tai lääkityksen lopettamisesta on haittaa.
Hoitosuosituksen mukaan lääkityksen jatkosta päätettäessä on huomioitava potilaan oma toive, murtumariski ja eliniän odote.