Takaisin Tulosta

Patologinen vaatimusten välttely (PDA) ja autismikirjon häiriö

Lisätietoa aiheesta
Käypä hoito -työryhmä Autismikirjon häiriö
23.1.2023
  • Termi "patologinen vaatimusten välttely" (pathological demand avoidance, PDA) on tullut tunnetuksi ensimmäisen kerran vuonna 1983. Se on Elizabeth Newsonin 1980-luvulla esittämä käsite, jonka mukaan joidenkin lasten käyttäytymiselle on ominaista äärimmäinen vastarinta tavallisia arkisia vaatimuksia kohtaan. Joissakin yhteyksissä PDA:n on katsottu olevan osa autisminkirjon häiriötä, ja käsitys sai vahvistusta, kun National Autistic Society määritteli PDA:n autismikirjon häiriöön kuuluvaksi käyttäytymisprofiiliksi «Newson E, Le Maréchal K, David C. Pathological dem...»1.
  • Tutkimusnäytön puutteellisuuden takia PDA:ta ei kuitenkaan ole sisällytetty kansainvälisiin tautiluokituksiin (ICD-10 ja ICD-11 tai DSM-5). Tällä hetkellä ei siis ole olemassa diagnostista algoritmia, jolla määritettäisiin PDA:n diagnostiset kriteerit, koska sen pätevyyttä itsenäisenä oireyhtymänä ei ole toistaiseksi voitu osoittaa tutkimustiedon avulla «Green J, Absoud M, Grahame V ym. Pathological Dema...»2, «Kildahl AN, Helverschou SB, Rysstad AL ym. Patholo...»3. Tällä hetkellä ei ole myöskään laadukasta tutkimusnäyttöä osoittamaan, onko PDA diagnostinen alaryhmä autismikirjon häiriössä vai joillakin lapsilla ilmenevä erityispiirre tai oireisto. Sen ajatellaan voivan näin ollen liittyä muihinkin neurokehityksellisiin häiriöihin kuin autismikirjoon. Vaatimusten välttely voi myös liittyä akuuttiin tai äärimmäiseen ahdistuneisuuteen «Kildahl AN, Helverschou SB, Rysstad AL ym. Patholo...»3.
  • Viime vuosina on pyritty kehittämään diagnostisia välineitä, joilla PDA-oireita voisi tunnistaa. EDA-Q-arviointiasteikkoa on käytetty näiden oireiden arvioimisessa 5–17-vuotiailla lapsilla «Egan V, Linenberg O, O'Nions E. The Measurement of...»4.
  • Kildahlin ja työtovereiden systemaattisessa katsauksessa vuodelta 2021 «Kildahl AN, Helverschou SB, Rysstad AL ym. Patholo...»3 PsycINFO-, PubMed-, MEDLINE- ja Embase-tietokannoista tehdyssä haussa löytyi 13 tutkimusta, jotka täyttivät tutkimuksen sisäänottokriteerit: kaikissa tutkimuksissa PDA:n tunnistaminen oli perustunut suoraan tai välillisesti Newsonin (2003) ja työtovereiden alkuperäisen tutkimuksen «Newson E, Le Maréchal K, David C. Pathological dem...»1 oirekuvauksiin. Useimmat tutkimukset perustuivat yksinomaan vanhempien kertomuksiin, ja niissä ei otettu huomioon vaihtoehtoisia selityksiä tutkittavalle käyttäytymiselle. Yhdessäkään tutkimuksessa ei tutkittu sellaisten henkilöiden näkemyksiä, joilla oli diagnosoitu PDA.
  • PDA-oireisten osallistujien kokonaismäärä systemaattisessa katsauksessa oli 650 (36 % naisia, 64 % miehiä), ja poikkileikkaus- ja laadullisissa tutkimuksissa PDA:n otoskoko vaihteli 9:stä 214:ään. Tapaustutkimuksissa oli mukana 1–4 osallistujaa. Tutkitut olivat iältään 4–47-vuotiaita, ja iän keskiarvo tutkimuksissa oli enintään 16 vuotta. Määrittelyyn ja mittaamiseen liittyvät ongelmat tarkastelluissa tutkimuksissa rajoittivat tutkijoiden johtopäätöksiä kuvatun käyttäytymisen yhdenmukaisuudesta, vakaudesta tai yksilöiden ominaisuuksista. Tutkimuksessa mukana olleiden henkilöiden autismikirjon häiriön diagnoosi oli vahvistettu "vanhempien raportoimana" tai käyttäen arvioinnin välineenä vaihtelevasti seulonta- tai diagnostisia välineitä: SCQ, SRS tai DISCO.
  • Systemaattisen katsauksen johtopäätelmä oli, että ei voida sanoa, onko PDA erillinen häiriö vai autismikirjon häiriöön liittyvä piirre. Se tiedetään, että vaatimusten välttelemiskäyttäytyminen on suuri ja vakava haaste perheille ja henkilölle itselleen. Se voi liittyä ahdistukseen, traumoihin tai vaatimusten kokemiseen uhkaavina tai epämielekkäinä. Perheet ovat kokeneet, ettei heitä ole palvelujärjestelmissä kohdattu oikein. Heitä on ohjattu olemaan jämäkän vaativia autismikirjon lastaan kohtaan, ja tämä on vanhempien mielestä nostanut lapsessa esiin vaatimusten välttämiskäyttäytymisen. Joustava toiminta on tuottanut huomattavasti parempia kasvatuksellisia tuloksia. Kun vanhemmat ovat saaneet niin sanotusti luvan tai ohjeet toimia toisin eli joustavasti lapsensa kanssa, on vanhempien stressi helpottanut ja lapsen haastava käyttäytyminen vähentynyt.
  • Systemaattisessa katsauksessa tuodaan esiin monia PDA:ta koskevia kysymyksiä, jotka ovat vielä ratkaisematta, ja siinä korostetaan tarvetta aiempaa systemaattisempaan ja metodologisesti luotettavampaan tutkimukseen. Jatkossa tulee tarkastella PDA:n yhteyttä ahdistuneisuuteen sekä muihin mielenterveysongelmiin niin autismikirjon häiriössä kuin muissakin neurokehityksellisissä häiriöissä.
  • Autismiin liittyvien ydinoireiden (vaikeudet sosiaalisessa kommunikaatiossa ja vuorovaikutuksessa ja rajoittuneet kiinnostuksen kohteet) lisäksi lapsilla, joilla on patologista vaatimusten välttämistä, on ahdistuneisuuden aiheuttamaa tarvetta kontrolloida ympäristöä ja muiden vaatimuksia ja odotuksia. Tämän ajatellaan johtavan mielialan epävakauteen, pakkomielteiseen käyttäytymiseen ja näennäiseen sosiaalisuuteen, josta puuttuu häpeän tunne, sekä sosiaaliseen manipulointiin. Näillä keinoin PDA-lapsi pyrkii selviämään ja hallitsemaan sosiaalisia tilanteita «Newson E, Le Maréchal K, David C. Pathological dem...»1.
  • Osa tutkijoista puhuu RDA:sta (rationaalinen vaatimusten välttely), eli käyttäytyminen nähdään rationaalisena mallina, vastauksena tai ratkaisuna toimia neurotyypillisessä maailmassa «Milton D. ‘Natures answer to over-conformit...»5, «Woods R. Rational (pathological) demand avoidance:...»6. Välttely voidaan ymmärtää autismikirjon henkilön rationaaliseksi reaktioksi olosuhteisiin, joissa vuorovaikutus on vaikeaa. Yksi patologisen vaatimusten välttämisen ominaispiirteistä on kyvyttömyys tunnistaa ja kunnioittaa sosiaalista hierarkiaa, johon liittyen henkilöiden käyttäytyminen saatetaan helposti diagnosoida uhmakkuudeksi.
  • Eräs näkemys on, että ammattilaisten on käytettävä tarkkaa harkintaa nimetessään lapsen oireilun PDA:ksi. On tärkeää tutkia ja ymmärtää syyt vaatimuksia vastustavalle käyttäytymiselle. Vastarinta tulee ymmärtää autismiin kuuluvana asiana, ei erillisenä "psykiatrisena" oireiluna tai oppositionaalisena uhmakkuutena «Green J, Absoud M, Grahame V ym. Pathological Dema...»2. Vaarana on, että PDA:sta tulee käyttäytymisen selitys (ei käyttäytymisen kuvaus), mikä voi johtaa siihen, ettei taustalla olevia tekijöitä (ahdistusta ja traumaa) riittävästi tutkita «Kildahl AN, Helverschou SB, Rysstad AL ym. Patholo...»3.

Kirjallisuutta

  1. Newson E, Le Maréchal K, David C. Pathological demand avoidance syndrome: a necessary distinction within the pervasive developmental disorders. Arch Dis Child 2003;88:595-600 «PMID: 12818906»PubMed
  2. Green J, Absoud M, Grahame V ym. Pathological Demand Avoidance: symptoms but not a syndrome. Lancet Child Adolesc Health 2018;2:455-464 «PMID: 30169286»PubMed
  3. Kildahl AN, Helverschou SB, Rysstad AL ym. Pathological demand avoidance in children and adolescents: A systematic review. Autism 2021;25:2162-2176 «PMID: 34320869»PubMed
  4. Egan V, Linenberg O, O'Nions E. The Measurement of Adult Pathological Demand Avoidance Traits. J Autism Dev Disord 2019;49:481-494 «PMID: 30140985»PubMed
  5. Milton D. ‘Natures answer to over-conformity': Deconstructing pathological demand avoidance. Autism Experts. 2013, Available at: https://kar.kent.ac.uk/62694/431/Natures%20answer%20to%20over%20 conformity.pdf «https://kar.kent.ac.uk/62694/431/Natures%20answer%20to%20over%20 conformity.pdf»1 (accessed 15 July 2019)
  6. Woods R. Rational (pathological) demand avoidance: What it is not, what it could be and what it does (Conference Paper). 2018, Available at: http://shura.shu.ac.uk/21414/ «http://shura.shu.ac.uk/21414/»2 (accessed 16 July 2019)