Takaisin Tulosta

DEPS-testi

Apuohjelmat
Artikkeli tarkastettu 21.6.2018Viimeisin muutos 1.8.2019

DEPS-testiä (depressioseula) tulkittaessa tulee huomioida, että tulos on aina yksilön kohdalla vain suuntaa antava ja pistemäärä voi vaihdella merkittävästi eri päivien välillä. Mikään depressioseulassa saatu pistemäärä ei välttämättä merkitse yksilön kohdalla, että hän kärsisi depressiosta. Diagnoosin tekemiseen tarvitaan aina lääkärin tutkimus. Diagnoosia ei voi tehdä pelkästään depressioseulan antaman tuloksen perusteella.

Tulostettava pdf-versio «DEPS.pdf»1. Lomakkeen voi myös ladata ja tallentaa omalle koneelleen, minkä jälkeen sen voi avata ja täyttää erillisessä Adobe Acrobat Reader -sovelluksessa. Tällöin on käytössä myös laskenta-automatiikka. Toiminto vaatii uusimman Reader-version käyttöä. Sen voit tarvittaessa ladata Adoben sivustolta, jonne pääset tästä linkistä «https://get.adobe.com/reader/»1.

DEPS-seulassa 9 pistettä tai enemmän saaneista noin kolmasosalla ja 12 pistettä tai enemmän saaneista lähes puolella on depressio.

Kirjallisuutta

  1. Salokangas RK, Poutanen O, Stengard E. Screening for depression in primary care. Development and validation of the Depression Scale,
a screening instrument for depression. Acta Psychiatrica Scandinavica 1995;92:10-16. «PMID: 7572242»PubMed