Psoriaasi (iho ja nivelet)
Käypä hoito -suositus «Psoriaasi (iho ja nivelet)»1 ja lyhyt yhteenveto englanniksi «Psoriasis (skin and joints)»2
Keskeinen sisältö
- Psoriaasi on ihon ja nivelten monimuotoinen, krooninen, usein suvuittain esiintyvä immunologinen tulehdustauti.
- Psoriaasiin liittyvä valtimotautien ja diabeteksen riski on huomioitava aina hoitoa suunniteltaessa.
- Hoito valitaan aina yksilöllisesti.
- Keskivaikeaan ja vaikeaan iho- tai nivelpsoriaasiin pitää ajoissa aloittaa yleistulehdusta vaimentava pitkäaikainen systeeminen lääkitys.
Diagnoosi
- Diagnoosi tehdään kliinisen kuvan perusteella.
- Taudinkuva on monimuotoinen ja kulultaan krooninen ja vaihteleva. Valtaosalla (80 %) potilaista oireet ovat lieviä.
- Ihopsoriaasi jaetaan kahteen vaikeusasteryhmään.
- Nivelpsoriaasia tulee epäillä aina, jos tulehduksellinen selkäkipu, niveltulehdus ja ihopsoriaasi esiintyvät samanaikaisesti.
- Nivelpsoriaasi jaetaan kolmeen vaikeusasteeseen: lievään, keskivaikeaan ja vaikeaan.
Hoito
- Hoidon tavoitteena ovat oireiden minimointi, elämänlaadun parantaminen ja työ- ja toimintakyvyn säilyttäminen. Nivelpsoriaasissa pyritään lisäksi reumaattisen tulehduksen sammuttamiseen.
- Psoriaasiin voi liittyä ahdistusta ja masennusta, mikä on huomioitava hoitopäätöksissä. Koska yleissairauksien (mm. valtimotaudit «Vaikeaa ihopsoriaasia sairastavilla on muuta väestöä useammin sydän- ja verisuonisairauksia.»A ja diabetes) riski on psoriaasipotilailla suurentunut, niitä pitää seuloa ja hoitaa ajoissa ja potilaita tulee kannustaa terveisiin elämäntapoihin.
Ihopsoriaasin hoito
- Ihopsoriaasia hoidetaan silloin, kun sen oireista on potilaalle haittaa.
- Suppea-alaista ja lievää tautia hoidetaan paikallishoidoilla, kuten vahvoilla kortikosteroidi- tai D-vitamiini-johdosvoiteilla «Kalsipotrioli-beetametasonidipropionaattiyhdistelmävoide on kuukauden hoitokuurina tehokkaampi kuin vaikuttavat aineet käytettynä erikseen.»A, «Kalsipotrioli-beetametasonidipropionaattivoiteen atrofogeeniset ominaisuudet vastannevat beetametasonidipropionaattia. Pitkäaikaiskäytön turvallisuutta ei ole pystytty osoittamaan.»C.
- Kasvoihin ja taipeisiin käytetään miedompia kortikosteroidivoiteita tai kalsineuriininestäjiä «Paikalliset kalsineuriinin estäjät näyttävät tehoavan kasvojen ja taivealueiden psoriaasiin.»B.
- Paikallishoidolla voidaan täydentää muita hoitoja.
- Laaja-alaisen tai hoitoresistentin taudin hoidossa käytetään UVB- tai PUVA-valohoitoja «Keskivaikea psoriaasi-ihottuma ilmeisesti paranee oireettomaksi kapeakaistaisella UVB-hoidolla noin 70 %:lla potilaista.»B tai sisäisiä lääkkeitä (asitretiini «Tutkimusnäyttö asitretiinin tehosta näyttää olevan vähäinen.»C, metotreksaatti «Metotreksaatti on tehokas hoito läiskäpsoriaasissa.»A, siklosporiini «Siklosporiini on tehokas hoito läiskäpsoriaasissa.»A).
- Näistä metotreksaatti sopii parhaiten pitkäaikaishoitoon. Se vaimentaa immunologista tulehdusta ja pienentää valtimotautiriskiä.
- Apremilastia voidaan käyttää keskivaikean ja vaikean psoriaasin hoidossa, kun tavanomaiset hoidot ovat olleet tehottomia, vasta-aiheisia tai sopimattomia «Apremilasti lienee turvallinen ja melko tehokas keskivaikean ja vaikean ihopsoriaasin induktiohoidossa.»B.
- Apremilastin teho ei merkittävästi eroa metotreksaatin tehosta, ja se vaikuttaa olevan merkittävästi huonompi kuin biologisten lääkkeiden teho.
- Biologisia lääkkeitä käytetään keskivaikeassa tai vaikeassa ihopsoriaasissa potilailla, joille ei ole saatu vastetta UV-valohoitoon tai tavanomaisiin sisäisiin lääkkeisiin tai joille niitä ei voida käyttää.
- Käytössä olevia tehokkaita biologisia lääkkeitä ovat adalimumabi «Adalimumabilla saavutetaan hyvä hoitoteho läiskäpsoriaasin induktiohoidossa lumehoitoon verrattuna.»A, «Adalimumabilla 16 viikon induktiohoidossa saavutettu hoitovaste säilyy kohtalaisen hyvin pitkäaikaishoidossa, mutta osa potilaista tarvitsee ajoittain hoitoannoksen nostoa tai annosvälin tihentämistä tai yhdistelmähoitoa.»B, etanersepti «Hyvän hoitovasteen etanerseptilla saavuttaa annoksesta riippuen 12 viikon hoidossa vähintään kolmannes ja 24 viikon hoidossa vähintään puolet potilaista.»A, «Etanerseptilla 24 viikon induktiohoidossa saavutettu hoitovaste säilyy kohtalaisen hyvin pitkäaikaishoidossa, mutta osa potilaista tarvitsee ajoittain tai jatkuvasti yhdistelmähoitoa tai hoitoannoksen nostoa.»B, infliksimabi «Infliksimabi on tehokas ja nopeavaikutteinen vaikean läiskäpsoriaasin induktiohoidossa.»A, «Infliksimabin hyvä hoitoteho säilyy hyvin puoleen vuoteen asti ja melko hyvin vuoteen asti.»A, ustekinumabi «Ustekinumabin vaste ihopsoriaasissa on hyvä ja pitkäkestoinen.»A, «Ustekinumabin vaste ihopsoriaasissa on hyvä ja pitkäkestoinen.»A, sekukinumabi «Sekukinumabi on tehokas läiskäpsoriaasin induktiohoidossa.»A, «Sekukinumabin hoitoteho läiskäpsoriaasiin näyttää säilyvän hyvin vähintään 1 vuoden seurannassa.»C ja iksekitsumabi «Iksekitsumabi on tehokas läiskäpsoriaasin induktiohoidossa.»A, «Iksekitsumabin hoitoteho läiskäpsoriaasiin näyttää säilyvän hyvin vähintään 1 vuoden seurannassa.»C.
- Biologisen hoidon tavoitteena on vähintään PASI-75-vaste (hyvä hoitovaste), mielellään PASI-90-vaste (erinomainen hoitovaste).
Nivelpsoriaasin hoito
- Tuoreessa nivelpsoriaasissa remissioon pyrkivä hoito saattaa parantaa merkittävästi nivelten tilannetta «Tuoreessa nivelpsoriaasissa remissioon pyrkivä hoito saattaa parantaa merkittävästi nivelten tilannetta.»C.
- Lievää nivelpsoriaasia hoidetaan tulehduskipulääkkeillä ja nivelten paikallisilla kortikosteroidiruiskeilla.
- Jos paikalliset kortikosteroidiruiskeet eivät rauhoita niveltulehdusta, ensisijainen lääke on metotreksaatti «Metotreksaatti saattaa olla tehokas nivelpsoriaasissa.»C.
- Jos oireilevia niveliä on useita tai tauti on etenevä, lääkkeenä käytetään jo alkuvaiheessa metotreksaattia tai vasta-aihetapauksissa sulfasalatsiinia «Sulfasalatsiini saattaa olla lumelääkettä tehokkaampi nivelpsoriaasin hoidossa, mutta tutkimusnäyttö siitä on vähäistä.»C.
- Jos metotreksaatilla ei saada riittävää vastetta tai niveloireiluun liittyy vaikea ihopsoriaasi, valitaan biologinen lääke «Infliksimabi, etanersepti ja adalimumabi saattavat olla yhtä tehokkaita ja turvallisia nivelpsoriaasipotilaiden hoidossa.»C, «Golimumabi saattaa olla tehokas nivelpsoriaasin hoidossa.»C, «Sekukinumabi näyttää olevan tehokas nivelpsoriaasin hoidossa.»C, «Ustekinumabi näyttää olevan tehokas nivelpsoriaasin hoidossa.»C, «Sertolitsumabipegoli ilmeisesti parantaa ACR-vasteita ja toimintakykyä nivelpsoriaasin lyhytkestoisessa hoidossa.»B, «Sertolitsumabi saattaa parantaa ACR-vastetta myös yli 1 vuoden kestävässä hoidossa.»C.
- Apremilastia voidaan harkita aikuisilla nivelpsoriaasissa silloin, kun ei voida käyttää toisentyyppistä, tautiprosessia hidastaviin reumalääkkeisiin kuuluvaa lääkettä tai ne eivät ole tehonneet «Apremilasti saattaa vähentää taudin oireita ja parantaa fyysistä kuntoa nivelpsoriaasin hoidossa ja se saattaa säilyttää tehonsa ainakin 1 vuoden hoidossa. Apremilasti lienee hyvin siedetty ja sillä lienee hyväksyttävä turvallisuusprofiili.»C.
Hoidon porrastus
- Potilaita, joiden ihosairaus on hallittavissa paikallishoidolla ja nivelsairaus on vakaa, seurataan yleensä perusterveydenhuollossa. Myös liitännäissairauksien seulonta ja hoito kuuluvat perusterveydenhuoltoon.
- Ihotautien erikoislääkärille lähetetään potilaat, joiden diagnoosi on epävarma, joilla on nopeasti laajeneva tai vaikea ihopsoriaasi tai joilla ihottuma aiheuttaa työkyvyttömyyttä (esim. kämmenpsoriaasi).
- Reumatologian erikoislääkärin arvioon lähetetään potilaat, joilla on tuore moniniveltulehdus (yli 4 nivelen tulehdus), selkärankareumaa muistuttava tautimuoto tai pitkittynyt muutaman (alle 4:n) nivelen tulehdus, johon tulehduskipulääkkeet ja paikalliset kortikosteroidiruiskeet tehoavat huonosti tai jonka röntgenkuvissa havaitaan eteneviä muutoksia.
- Iho- ja nivelpsoriaasia sairastavat lapsipotilaat ja raskaana olevat äidit kuuluvat erikoissairaanhoitoon.
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Ihotautilääkäriyhdistyksen asettama työryhmä
Päivityksen laati kirjoittajaryhmä, jonka jäsenet on merkitty listaan (*). Muut työryhmän jäsenet ovat lukeneet suosituksen, kommentoineet päivitettyjä osioita suosituksesta ja hyväksyneet lopullisen version.
Jorma Komulainen (pj.)
Tarja Mälkönen*
Paula Vähäsalo*
Kati Mykkänen*
Suvi Cajanus
Anna Hannuksela-Svahn
Johanna Höök-Nikanne
Leena Koulu
Tapio Rantanen*
Raija Sipilä (Käypä hoito -toimittaja)*
Erna Snellman
Riitta Luosujärvi*