Jorma Komulainen
Autismikirjoa käsittelevä Käypä hoito -suositus julkaistiin tammikuussa 2023. Autismikirjon häiriö on keskushermoston kehityksellinen häiriö, jonka ydinoireita ovat toimintakykyä haittaavat, laaja-alaiset ja pysyvät sosiaalisen vuorovaikutuksen ja kommunikaation erityispiirteet sekä rajoittuneet, toistavat ja joustamattomat käytösmallit, kiinnostuksen kohteet tai aktiviteetit. Työryhmä kokosi hoitosuositukseen 15 keskeistä suosituslausetta.
Suositus 1. Autismikirjon häiriön diagnostiikkaa suositellaan toteutettavan moniammatillisessa työryhmässä, jossa on perehdytty autismikirjon häiriöön tai jossa on riittävää osaamista ja mahdollisuus konsultoida autismikirjon häiriöön perehtynyttä työryhmää.
Suositus 2. Autismikirjon häiriön diagnostisten kriteerien täyttyminen varmistetaan havainnoimalla ydinoireiden ilmenemistä henkilön tavassa olla vuorovaikutuksessa ja kommunikoida sekä mahdollisia maneereita ja muuta kaavamaista toistavaa käyttäytymistä ja erityismielenkiinnon kohteita.
Suositus 3. Autismikirjon häiriön diagnostiikan osana kerätään tietoa aiemmista kehitysvaiheista sekä nykytilanteesta vanhemmilta, muilta lähipiirin henkilöiltä ja asiakirjoista sekä lasten osalta varhaiskasvatuksesta ja koulusta haastattelemalla tai käyttäytymiskuvausten avulla.
Suositus 4. Kliinisen arvioinnin osana on hyvä käyttää strukturoituja diagnostisia menetelmiä, mutta diagnoosia ei tulisi tehdä pelkästään yhden menetelmän tulosten tai katkaisupistemäärien perusteella.
Suositus 5. Diagnostiseen prosessiin liitetään tarvittaessa yksilötutkimuksia diagnostiikan täsmentämiseksi, samanaikaishäiriöiden arvioimiseksi ja kuntoutussuunnitelman laatimiseksi.
Suositus 6. Autismikirjon häiriön diagnostiikassa ja kuntoutuksen suunnittelussa tarvitaan usein laaja-alaisesti eri lääketieteen erikoisalojen erityisosaamista.
Suositus 7. Osana autismikirjon häiriön diagnostista prosessia tulee arvioida etiologisten tutkimusten tarve tapauskohtaisesti henkilön kehityshistoria, monihäiriöisyys, sukuanamneesi ja tutkimuslöydökset huomioiden.
Suositus 8. Ainakin seuraaviin ryhmiin kuuluvien diagnostiikassa suositellaan erityistä huolellisuutta:
- Tytöt ja naiset
- Henkilöt, joiden varhaislapsuudesta on puutteelliset tiedot
- Monikulttuuriset ja maahanmuuttajataustaiset henkilöt
- Monihäiriöiset henkilöt
- Henkilöt, joilla on aistivamma, motoriikan häiriö tai kehityksellinen kielihäiriö
- Henkilöt, joiden kehitysikä on alle 18 kuukautta
- Nuoruusikäiset
- Älyllisesti kehitysvammaiset
Suositus 9. Tukitoimet ja tarpeenmukainen ympäristön muokkaus tulee käynnistää heti, kun epäily tai huoli autismikirjon piirteistä herää, ja arvioida niiden tarvetta uudelleen diagnoosin varmistuttua tai tilanteen muuten muuttuessa.
Suositus 10. On tärkeää, että henkilö itse, hänen perheensä ja muut lähihenkilönsä saavat tietoa autismikirjon häiriöstä, erilaisista tukimuodoista ja arjen sujuvuutta lisäävistä keinoista.
Suositus 11. Lasten ja nuorten kuntoutus tulee suunnitella ja toteuttaa yhteistyössä vanhempien ja lapsen tai nuoren kanssa ikä ja kehitystaso huomioiden.
Suositus 12. Yleisestä hyvinvoinnista huolehtimiseksi on tärkeää huomioida muun muassa riittävä uni, säännöllinen syöminen ja monipuolinen ravinto, liikunnan myönteiset vaikutukset sekä ruutuaika.
Suositus 13. Kuntoutus tulee suunnitella yksilöllisesti ikä, kehitystaso, toimintakyky, monihäiriöisyys ja perheen sekä aikuisilla asumisympäristön kokonaistilanne huomioiden.
Suositus 14. Autismikirjon häiriön ydinoireisiin ei ensisijaisesti suositella lääkehoitoa missään ikävaiheessa.
Suositus 15. Jokaisella hyvinvointialueella laaditaan ja otetaan käyttöön selkeä autismikirjon diagnostiikkaa, hoitoa ja kuntoutusta koskeva ohjeistus ja alueellisen hoitoketjun kuvaus, jota ylläpidetään.