
Vakaa rahoitus takaa entistä laadukkaammat Käypä hoito -suositukset ammattilaisten, potilaiden ja hyvinvointialueiden käyttöön.
Uuden johtajan ohjeet neuvovat usein ottamaan 100 päivää aikaa perehtyä tehtävään, tutustua organisaatioon, ihmisiin ja linjata tavoitteet. Johtajan etsikkoaikana neuvotaan panostamaan ihmisten kuuntelemiseen ja toimivan vuorovaikutuksen luomiseen.
Oman päätoimittajuuteni alkumetreillä, Suomen kuumimman lomakauden aikaan pohdin, mitä tämä tarkoittaa minulle. Viisitoista vuotta Käypä hoito -toimituksen toimituspäällikkönä takaavat sen, että tunnen organisaation, Käypä hoito -toiminnan ja erityisesti lähimmät työkaverini hyvin. Silti nostin yhdeksi tärkeimmäksi ohjenuorakseni kuuntelemisen – niin osaavan toimituksemme jäsenien, työryhmissä toimivien, Duodecimin luottamushenkilöiden kuin sidosryhmienkin edustajien.
Viime vuosien rahoitus on jättänyt suosituksille päivitysvelkaa
Hahmottaakseni tulevaisuutta kurkistelin jokimaisemaa katsellessani menneeseen. Viime vuosien rahoituksemme on jättänyt suosituksille päivitysvelkaa. Samalla suositusten laatimisen menetelmiä ja suosituksia on kehitetty erillisrahoituksella.
Kukapa kissan häntää nostaisi, jollei kissa itse, joten tässä muutamia onnistuneita esimerkkejä. Vähähyötyisten hoitojen karsimisen tueksi laadimme Vältä viisaasti -suosituksia. Potilaiden näkökulmia huomioidaan suosituksissa ja he myös osallistuvat suositusten laadintaan. Edelleen meneillään olevassa Proshade-hankkeessa olemme kehittäneet tapoja esittää vaikuttavuustietoa yhdessä taloudellisen tiedon kanssa. Lisäksi valtaosa Käypä hoito -suosituksista käännettiin ruotsin kielelle kahden vuoden aikana.
Vuoden 2023 joulukuussa korviimme kantautui iloisia uutisia ja tieto varmistui tammikuussa 2024. Valtionapu lisääntyi merkittävästi tälle vuodelle. Ruotsinnokset sisältyivät rahoitukseen, joten tartuimme toimeen.
Pilotoimme jatkuvasti päivittyvän suosituksen mahdollisuuksia
Suunnitelmat olivat muutoinkin valmiina, siispä purjeet ylös ja kohti myötäisiä tuulia. Minne tuulet sitten kuljettivat meitä? Ainakin kansanvälisille vesille Australiaa myöden. Australialais-tanskalaisessa yhteistyössä pilotoimme jatkuvasti päivittyvän hoitosuosituksen (living guideline) mahdollisuuksia. Tämä pilotti liittyy kiinteästi tavoitteeseemme pitää Käypä hoito -suositukset ajantasaisina.
Suosituksen ajantasaisuutta olemme erityisesti edistäneet lisäämällä kohdennettujen, yhden tai muutaman kohdan, päivityksiä suosituksissa. Lisärahoitus on mahdollistanut myös toimituksellisen työn lisäämisen tutkimustiedon kriittisessä arvioinnissa. Kun työpaine siirtyy osittain työryhmiltä toimitukselle, suosituksen laatiminen jouhevoituu.
Kansainväliseen yhteistyöhön tähyämme myös soveltamalla systemaattisemmin laajalti käytettyjä tutkimustiedon luotettavuuden arvioinnin menetelmiä (GRADE). Samat menetelmät mahdollistavat arvioinnin johtopäätösten jakamisen kansainvälisesti, kuten teemme yllä mainitsemassani pilotissa, mutta ennen kaikkea tekevät arvioinnista läpinäkyvämpää. Saamme siis luotettavampia ja käytettävämpiä Käypä hoito -suosituksia. Käytettävyyttä kehitämme edelleen etsimällä mahdollisimman helposti ymmärrettäviä vaikuttavuustiedon esittämistapoja.
Käypä hoito -suosituksia käytetään laajalti suomalaisessa terveydenhuollossa. Olemmekin ajoittain saaneet palautetta, että muiden ammattilaisten ääni ei riittävällä tavalla kuulu suosituksissa. Niinpä keväällä toimituksemme vahvuuteen Käypä hoito -toimittajiksi liittyivät fysioterapeutti ja ravitsemusterapeutti.
Uusien tuulien haistelu kuuluu toimenkuvaan
Terveydenhuolto on muutoksessa. Myös hoitosuositusten tulee olla muutoksessa, jotta ne toimivat ohjauksen välineenä. Siksi uusien tuulien haistelu kuuluu toimenkuvaan. Muutaman viime vuoden ajan kansainvälisissä keskusteluissa vastuullisuuden, yhdenvertaisuuden ja oikeudenmukaisuuden teemat ovat nousseet toistuvasti esille. Miten näitä teemoja voisi käsitellä Käypä hoito -suosituksissa? Se selviää syksyn aikana.
Paljon on tapahtunut ja tapahtuu vuoden 2024 aikana. Toiminnan käynnistäminen vie kuitenkin aikaa – vaaditaan rekrytointeja, perehdytystä ja perehtymistä, kilpailutuksiakin. Merkittävän lisäpanostuksen hedelmät korjataan viiveellä.
Niinpä esitän toiveen, että myös sidosryhmät ja toiminnan rahoittajat kuuntelevat meitä. Vakaa, kehittämiseen tarvittavat resurssit huomioiva rahoitus takaa entistä laadukkaammat Käypä hoito -suositukset ammattilaisten, potilaiden ja hyvinvointialueiden käyttöön. Eli ehdottomasti, mutta harkitusti uusien tuulien matkaan!
LT Raija Sipilä on Käyvän hoidon päätoimittaja.