Takaisin Tulosta

Muut mikrobilääkkeet kuin V-penisilliini nielutulehduksessa

Vältä viisaasti
Marjukka Mäkelä, Hans Blomberg ja Raija Sipilä
11.6.2020

Älä käytä muita mikrobilääkkeitä kuin V-penisilliiniä akuuttiin nielutulehdukseen, jos potilaalla ei ole vasta-aihetta penisilliinille.

Streptokokki A on tavallisin nielutulehduksen bakteeriaiheuttaja ja penisilliini on StrA-nielutulehduksen ensisijainen mikrobilääke hyvän tehon ja edullisten käyttökustannusten vuoksi. Kliinisesti merkittäviä eroja oireiden häviämisessä ei ollut, kun verrattiin kefalosporiineja ja makrolideja penisilliiniin. Rajoitettu näyttö viittaa siihen, että kefalosporiinit ovat aikuisilla tehokkaampia kuin penisilliini estämään taudin uusiutumista, mutta NNTB (number needed to treat for benefit eli montako potilasta on hoidettava, jotta yksi hyötyisi) on 33, siis varsin korkea.

Nielurisatulehdus (tonsilliitti) on toistuva, kun potilaalla esiintyy vähintään neljä streptokokin aiheuttamaa nielurisatulehdusta vuodessa tai vähintään kolme tulehdusta puolessa vuodessa. Toistuvan infektion suositeltava lääkitys on ensimmäisen polven kefalosporiini.

 

Lähteet: Nielutulehdus Käypä hoito -suositus «Nielutulehdus»1
Näytönastekatsaus: Penisilliini on ilmeisesti yhtä tehokas StrA-nielutulehduksen hoidossa (oireiden häviäminen) kuin muut mikrobilääkkeet «Penisilliini saattaa olla yhtä tehokas StrA-nielutulehduksen hoidossa (oireiden häviäminen) kuin muut nielutulehduksen hoitoon käytetyt mikrobilääkkeet.»C
Implementoinnin esteet ja edistäjät: Koulutetuilla hoitajilla on oikeus kirjoittaa kapeakirjoisia mikrobilääkkeitä nielunäytteen perusteella.
Kapeakirjoiset lääkkeet ovat halvempia potilaalle.