Takaisin Tulosta

Monityydyttymättömät rasvahapot lasten ja nuorten ADHD:n hoidossa

Vältä viisaasti
Käypä hoito -työryhmä ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö)
19.5.2025

Älä ilman erityistä perustetta suosittele monityydyttymättömiä rasvahappoja lasten ja nuorten ADHD:n hoitoon.

ADHD:n (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö) hyvä hoito suunnitellaan yksilöllisten tarpeiden ja tavoitteiden mukaan. Hoidon tavoitteena on lievittää ADHD-oireiden aiheuttamaa haittaa ja parantaa toimintakykyä. ADHD:ssä on tutkittu myös ravitsemushoitoja.

Ruokavalioon lisättävien monityydyttymättömien rasvahappojen (esim. omega-6- tai omega-3-rasvahapot) on todettu olevan ilmeisesti tehottomia ADHD:n keskeisiin oireisiin lapsilla ja nuorilla. Eri tavoin mitattuihin käytös- tai tunne-elämän oireisiin tai elämänlaatuun rasvahappolisällä ei ole todettu olevan merkitsevää vaikutusta.

Aikuisia koskevaa tutkimustietoa monityydyttämättömien rasvahappojen lisäämisestä ruokavalioon ei ole.

 

Lähde: ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö) Käypä hoito -suositus «ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö)»1
Näytönastekatsaus: Monityydyttymättömät rasvahapot ovat ilmeisesti tehottomia lasten ja nuorten ADHD:n hoidossa «Monityydyttymättömät rasvahapot ovat ilmeisesti tehottomia ADHD:n hoidossa lapsilla ja nuorilla.»B
Implementoinnin esteet ja edistäjät: Potilas ja hänen huoltajansa saattavat toivoa ohjetta monityydyttämättömien rasvahappojen lisäämisestä ruokavalioon.
Riittävä keskustelu riittämättömästä hyödystä ja mahdollisista haitoista potilaan sekä huoltajien kanssa.