Takaisin Tulosta

Liuotushoito kohtalaisen kuolemanriskin keuhkoemboliassa

Vältä viisaasti
Marjukka Mäkelä, Veli-Pekka Harjola, Tuula Meinander ja Riitta Lassila
5.1.2018

Vältä systeemistä liuotushoitoa kohtalaisen kuolemanriskin keuhkoemboliassa, sillä se ei vähennä kokonaiskuolleisuutta, mutta lisää vakavan verenvuodon vaaraa.

Liuotushoito (tenekteplaasi vs. pelkkä hepariinialoitus) vähensi kohtalaisen riskin keuhkoemboliapotilaiden hemodynamiikan romahtamisen mahdollisuutta (kuolema, elvytys, sokki tai kollapsi 7 vuorokauden kuluessa) 3 prosenttiyksiköllä (2,6 % vs. 5,6 %; p = 0,02), mutta lisäsi kallonsisäisten ja muiden vakavien vuotojen vaaraa 5 prosenttiyksiköllä (6,3 % vs. 1.2 %; p < 0,001). Trombolyyteillä ei ollut vaikutusta 30 päivän kokonaiskuolleisuuteen (2,4 % vs. 3,2 %; p = 0,42), mutta ne lisäsivät sekä kallonsisäisten vuotojen (2,4 % vs. 0,2 %; p < 0,001) että vakavien kallonulkoisten vuotojen (6,3 % vs. 1,2 %; p < 0,001) määrää.

 

Lähde: Laskimotukos ja keuhkoembolia Käypä hoito -suositus «Laskimotukos ja keuhkoembolia»1
Näytönastekatsaus: Systeeminen trombolyysi (tPA) voi avata suonen pelkkää hepariinihoitoa tehokkaammin, mutta se aiheuttaa enemmän komplikaatioita, eikä sitä voida suositella yleisesti «Systeeminen trombolyysi (tPA) voi avata suonen pelkkää hepariinihoitoa tehokkaammin, mutta se aiheuttaa enemmän komplikaatioita, eikä sitä voida suositella yleisesti.»B
Implementoinnin esteet ja edistäjät: Teknisesti helpompi toteuttaa kuin paikallishoito.