Takaisin Tulosta

Suun huuhtelu hampaiden harjauksen jälkeen

Vältä viisaasti
Marjukka Mäkelä, Marja Pöllänen ja Hannu Hausen
5.2.2018

Ohjaa välttämään suun voimakasta huuhtelua hampaiden harjauksen jälkeen, sillä se ilmeisesti heikentää fluorihammastahnan tehoa.

Hampaiden harjaus suojasi reikiintymiseltä heikommin lapsilla, jotka käyttivät mukia harjauksen yhteydessä. Tutkimukset on tehty 1980–90-luvuilla Isossa-Britanniassa 11- ja 12-vuotiailla. Kolme vuotta kestäneen seurannan aikana DMFS-lisäys (decayed, missing, filled surfaces eli karieksen vaurioittamien, karieksen vuoksi poistettujen tai paikattujen hammaspintojen lukumäärää) oli suurempi lapsilla, jotka käyttivät mukia harjauksen yhteydessä (keskiarvo 6,87, SE 0,18) kuin lapsilla, jotka ottivat suoraan hanasta vettä harjaan, käsiinsä tai suuhunsa. Suuhun jäänyt tahna syljetään pois. Suun voi huuhdella kevyesti, mutta voimakas purskuttelu voi huuhtoa hampaita suojaavan fluoridin pois.

 

Lähde: Käypä hoito -suositus Karies (hallinta) «Karies (hallinta)»1
Näytönastekatsaus: Suun voimakas huuhtelu harjauksen jälkeen saattaa vähentää fluorihammastahnan tehoa «Suun voimakas huuhtelu harjauksen jälkeen saattaa vähentää fluorihammastahnan tehoa.»C
Implementoinnin esteet ja edistäjät: Tietämättömyys
Tottumus
Hammastahnan liian voimakas maku