Takaisin Tulosta

Akuutin sivuontelotulehduksen röntgentutkimukset

Vältä viisaasti
Raija Sipilä, Jukkapekka Jousimaa, Eero Ilkko ja Maija Hytönen
22.5.2018

Vältä radiologisia tutkimuksia akuutin sivuontelotulehduksen diagnostiikassa.

Kliininen tutkimus on tärkein osa akuutin sivuontelotulehduksen diagnoosia. Nenän keskikäytävästä valuva märkäinen erite ja nenänielussa tai nielun takaseinää pitkin valuva märkäerite ovat viitteitä märkäisestä poskiontelotulehduksesta.

Äkillisen sivuontelotulehduksen diagnostiikassa ei tarvita röntgentutkimuksia. Toistuvissa äkillisissä tai pitkittyvissä sivuontelotulehduksissa radiologisista tutkimuksista voi olla hyötyä diagnoosin varmistamiseksi. Jos halutaan varmistaa oireilun olevan sivuonteloperäistä tai sulkea pois sivuonteloperäisyys, tarpeellinen tieto saadaan tavallisimmin NSO-kuvan kuutamoprojektiolla.

Kaikututkimuksen osuvuus äkillisen sivuontelotulehduksen diagnostiikassa on verrattavissa natiiviröntgentutkimukseen. Molempien herkkyys ja tarkkuus verrattuna punktioon on ollut tutkimuksissa 80–90 %. Kaikututkimuksen etuja ovat helppo saatavuus, nopeus ja säderasituksen puuttuminen. Sen käytön oppiminen edellyttää kuitenkin koulutusta.

 

Lähde: Sivuontelotulehdus Käypä hoito -suositus «Sivuontelotulehdus»1
Näytönastekatsaukset: Kaikututkimuksen osuvuus äkillisen sivuontelotulehduksen diagnostiikassa on verrattavissa natiiviröntgentutkimukseen «Sinus ultrasound has similar accuracy as sinus X-ray in the diagnosis of acute maxillary sinusitis.»A
Takarinoskopiassa nenänielussa tai nielun takaseinää pitkin valuva märkäerite on myös merkittävä viite poskiontelotulehduksesta «Symptoms such as pain in bending, pain in teeth, unilateral pain, purulent nasal discharge, appear not to be prognostic factors for treatment effect of antibiotics in acute maxillary sinusitis. However, treatment effect is slightly better in patients with purulent nasal discharge (NNT=8 vs NNT=15 in general).»B
Implementoinnin esteet ja edistäjät: Mahdollisia esteitä:
  • Nuoret lääkärit eivät saa riittävää ohjausta kliinisen tutkimuksen ja kaikututkimuksen tekemiseen.
Mahdollisia edistäjiä:
  • Kaikututkimus on nopeampi ja helpompi sekä lääkärille että potilaalle.
  • Röntgenyksikkö sijaitsee erillisissä tiloissa.
  • Säderasitus puuttuu.