Takaisin Tulosta

Vuotavan putkitetun korvan hoito

Vältä viisaasti
Raija Sipilä, Marjo Renko, Tuomas Klockars ja Terho Heikkinen
7.6.2018

Älä rutiininomaisesti hoida vuotavaa putkitettua korvaa suun kautta otettavalla mikrobilääkkeellä.

Vuotavan putkitetun korvan ensisijainen hoito on paikallinen korvaan annosteltava mikrobilääke.

Meta-analyysin mukaan (4 RCT-tutkimusta, potilaiden n=560) mikrobilääketippa on tehokkaampi vuotavan putkitetun korvan hoidossa kuin suun kautta otettava mikrobilääke (Number needed to benefit NNTB 4,7; RR=1,35, p<0,001). Lisäksi suun kautta otettava mikrobilääke aiheuttaa useammin haittoja.

Antibioottitipan parempi teho perustunee useampaan seikkaan: 1) tippa laimentaa ja vähentää bakteerieritteen määrää, 2) tipoilla saadaan paikallisesti jopa 1 000-kertainen antibioottipitoisuus tablettiin verrattuna ja 3) tippahoidon on esitetty vähentävän ilmastointiputken biofilmimuodostusta, joka on erityisen edullista pseudomonas huomioiden.

Hoitoon tulee liittää suun kautta otettava antibiootti, jos lapsi on yleissairas tai vuoto jatkuu tippahoidosta huolimatta.

 

Lähde: Välikorvatulehdus (lasten äkillinen) «Välikorvatulehdus (lasten äkillinen)»1
Näytönastekatsaus: Paikallishoito antibioottitipoilla on ilmeisesti vuotavan putkikorvan hoidossa suun kautta otettavia antibiootteja parempi vaihtoehto niin hoitotulosten kuin haittavaikutustenkin suhteen «Paikallishoito antibioottitipoilla on ilmeisesti vuotavan putkikorvan hoidossa suun kautta otettavia antibiootteja parempi vaihtoehto niin hoitotulosten kuin haittavaikutustenkin suhteen.»B
Implementoinnin mahdollisia esteitä: Totuttu tapa
Vanhempien toive tehokkaasta hoidosta