Epäiletkö aivoinfarktia? Aikailu ei kannata – Soita heti hätänumeroon 112!

UUTISET 29.10.2021

Aivoinfarkti on Suomessa neljänneksi yleisin kuolinsyy ja merkittävin aikuisiän vammaisuutta aiheuttava sairaus. Nopea hoitoonpääsy on tärkeää. Mitä aikaisemmin liuotushoito aloitetaan, sitä paremmin voidaan ehkäistä pysyviä vaurioita ja kuolemia. Terveelliset elintavat vähentävät aivoinfarktin riskiä.

Aivoinfarkti tarkoittaa puutteellisen verenvirtauksen aiheuttamaa aivokudoksen pysyvää vauriota. Aivoinfarkti iskee yleensä yllättäen ja oireet etenevät huippuunsa muutamissa minuuteissa tai harvemmin tunneissa. Sairastunut ei itse välttämättä edes tunnista oireitaan. Pyydä häntä  

• nostamaan käsivarsia (käsien tai jalkojen voimattomuus tai tunnottomuus)  

• toistamaan yksinkertainen lause (epäselvä puhe tai puhumisen vaikeus) tai  

• hymyilemään (roikkuuko potilaan toinen suupieli, jääkö hymy toispuoleiseksi).  

Mikäli jokin näistä ei onnistu, sairaalan päivystykseen on hakeuduttava välittömästi. Muista merkitä ylös myös kellon aika, jolloin oireet ilmaantuivat.  

Nopea soitto hätänumeroon 112 ja kiireellinen kuljetus ambulanssilla sairaalan päivystyspoliklinikalle voi pelastaa hengen, sillä mitä nopeammin liuotushoito aloitetaan, sitä suurempi hyöty siitä saadaan.  

Noin 50–70 % aivoinfarktin sairastaneista toipuu päivittäisissä toimissaan itsenäisiksi jo kolmen kuukauden kuluessa. Mahdollisimman varhain aloitettu, moniammatillinen ja suunnitelmallinen kuntoutus edistää aivoinfarktipotilaiden toipumista ja lisää itsenäistä toimintakykyä. 

TIA-kohtaus voi olla merkki tulossa olevasta aivoinfarktista 

TIA (transient ischemic attack) on ohimenevä aivoverenkiertohäiriö, joka kestää yleensä alle tunnin, tyypillisimmin 2–15 minuuttia. TIA:n oireet muistuttavat aivoinfarktia, mutta korjaantuvat täysin eikä pysyviä neurologisia vammoja tai aivokudoksen vauriota aiheudu. 

TIA-kohtauskin täytyy ottaa vakavasti, sillä se saattaa olla ennusmerkki tulossa olevasta aivoinfarktista. Myös TIA:n kohdalla on tarpeen lähteä päivystykseen, vaikka oireet olisivat menneet jo ohitse. TIA:nkin selvittelyihin kuuluvat kuvantamistutkimukset ja laboratoriokokeet. Aivoinfarktin riski TIA:n jälkeen on suurin ensimmäisten päivien ja viikkojen aikana. 

Ennaltaehkäise aivoinfarktin riskiä hoitamalla kohonnutta verenpainetta 

Aivoinfarktin tärkein hoidettavissa oleva riskitekijä on kohonnut verenpaine. Yleinen tavoite on alle 140/90 (kotimittauksissa 135/85) mmHg, mutta jos sairastat jotakin tiettyä pitkäaikaissairautta, se on tätäkin tiukempi.   

Aivoinfarktin riskiä kohottavat myös ylipaino, kohonnut veren kolesterolipitoisuus, tupakointi, runsas alkoholinkäyttö ja liikkumattomuus. Suurin osa aivoinfarkteista olisikin ehkäistävissä terveellisillä elintavoilla. 

Maailman AVH-päivänä 29. lokakuuta kiinnitetään huomiota AVH:n oireiden tunnistamiseen ja nopeaan hoitoon hakeutumiseen.  

Tutustu Aivoinfarktin ja TIA:n Käypä hoito suositukseen ja sen potilasversioon.