
Tunnetko itsesi usein väsyneeksi? Onko läheisesi kertonut sinun kuorsaavan? Saatat tietämättäsi sairastaa uniapneaa, johon liittyy unen aikaisia hengityskatkoksia. Hoitamattomana uniapnea lisää pitkäaikaissairauksien ja ennenaikaisen kuoleman vaaraa.
Uniapnealla tarkoitetaan nukkuessa tapahtuvia toistuvia, vähintään kymmenen sekunnin mittaisia hengityskatkoksia tai hengityksen vaimentumia, jotka johtuvat ylähengitysteiden ahtautumisesta.
Uniapnean oireita ovat muun muassa päiväväsymys, keskittymisvaikeudet ja mielialahäiriöt. Nukkuessa uniapnean tyypillisiä oireita ovat kuorsaus, unenaikaiset hengityskatkot, herääminen tukehtumisen tunteeseen ja huonolaatuinen uni. Kaikki uniapneasta kärsivät eivät kuitenkaan kuorsaa. Oireita on joskus hankala tunnistaa, sillä ne kehittyvät pitkän ajan kuluessa.
Uniapnean varhainen toteaminen ja hoito on tärkeää, sillä hoitamaton uniapnea lisää sydän- ja verisuonitautien vaaraa ja suurentaa riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Uniapnealla on yhteyttä myös kohonneeseen verenpaineeseen, keskittymis- ja oppimisvaikeuksiin, muistihäiriöihin ja masennukseen. Lisäksi sairauteen liittyvä päiväväsymys on merkittävä liikenneonnettomuuksien riskitekijä.
Uniapneaa epäiltäessä kannattaa ottaa yhteyttä terveyskeskus- tai työterveyslääkäriin. Vastaanotolla käydään läpi potilaan unen pituutta, elämäntapoja, allergioita ja muita mahdollisia sairauksia. Varsinainen uniapneatutkimus eli unirekisteröinti (yöpolygrafia) voidaan tehdä sairaalassa tai kotona.
Terveelliset elintavat uniapnean hoidon kulmakivi
Ylipaino on uniapnean suurin riskitekijä. Säännöllinen liikunta lievittää uniapneaa, vaikka paino ei laskisikaan. Tupakoimattomuus vähentää limakalvoturvotusta. Ennen nukkumaanmenoa kannattaa välttää alkoholin nauttimista ja tiettyjen keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden käyttöä. Univaje pahentaa uniapnean oireita, joten riittävästä unen määrästä on hyvä huolehtia.
Erityisesti lievä uniapnea voi korjaantua tupakoinnin lopettamisella tai painon pudottamisella. Nukkujan asentoon liittyvän lievän uniapnean hoidossa voidaan kokeilla asentohoitoa kiinnittämällä yöpuvun selkämykseen kova pallo, joka estää nukkumasta selinmakuulla.
Keskivaikeaa tai vaikeaa uniapneaa hoidetaan ensisijaisesti unen aikana käytettävällä ylipainehengityslaitteella (CPAP-hoito), joka pitää ylähengitystiet avoimina unen aikana.
Kansallista Uniapneapäivää vietetään 16.3.