Tässä laajassa systemaattisessa katsauksessa «Bakris GL, Williams M, Dworkin L ym. Preserving re...»1 kliinisistä satunnaistetuista kliinisistä lumekontrolloiduista tutkimuksista (n = 12), joissa seuranta oli vähintään 2 vuotta ja joissa hoitotavoitteena oli verenpainetaso alle 130/85 mmHg. Pääasiallisesti kohteena oli diabeteksen munuaistautia sairastavia ja ensisijaisena päätetapahtumana munuaisfunktio tai sydän- ja verisuonitapahtuma.
Tässä todettiin ensiksi, että munuaisfunktion lasku on suoraan yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen. Toisekseen, yhdistetty näyttö puoltaa sitä, että diastolisen paineen alentaminen alle 80 mmHg hidastaa munuaisfunktion laskua ja vähentää kardiovaskulaaritapahtumia tyypin 2 diabetesta sairastavilla. Kolmanneksi, verenpainetason alle 130/80 mmHg saavuttaminen vaatii useimmiten (vähintään 65 %:lla) vähintään 2 tai useamman eri verenpainelääkityksen käytön. Lisäksi todettiin, että ACE:n estäjän aloituksen myötä seerumin kreatiniini nousee noin 30 %, mutta tämä nousu korreloi hitaampaan munuaisfunktion laskuun vähintään 3 vuoden seurannassa.
Verenpainetason merkitys diabeteksen munuaistaudin etenemiseen eri aineistoissa. Eri aineistoissa on selkeästi osoitettu verenpainetason merkitys diabeteksen munuaistaudin etenemiseen. Mitä matalampi verenpaine, sen hitaampi on GFR:n lasku.
Kuvan lähde: Bakris GL ym. Am J Kidney Dis 2000;36:646-61. Copyright: Elsevier. Lupa kuvan käyttöön saatu: Leo Niskanen 11.05.2007
Kommentit:
Yhteenveto kliinisistä satunnaistetuista hoitotutkimuksista vahvistaa aiempien seurantatutkimusten ja yksittäisten hoitotutkimusten tulokset, joissa osoitetaan verenpaineen ja sen hoidon keskeinen merkitys munuaisfunktion säilyttämisessä.