Ruotsissa Lundissa tutkittiin «Aberg AE, Jönsson EK, Eskilsson I ym. Predictive f...»1229 raskausdiabeteksen sairastanutta naista vuosi synnytyksen jälkeen. Diagnoosi perustui raskauden aikana 75 g:n glukoosirasituskokeen (OGTT) 2 tunnin yli 9 mmol/l ylittävään arvoon. Insuliinihoito aloitettiin, jos päivän mittaan oli useita yli 8 mmol/l ylittäviä arvoja. Kontrolliryhmänä oli 153 naista, joilla raskausaikana 2 tunnin OGTT-arvo oli alle 7,8 mmol/l. Vain 39 % kontrolleista osallistui vuosikontrolliin.
Uusintatutkimuksessa 9 % raskausdiabeetikoista ja 0 % kontrolleista oli sairastunut diabetekseen. Glukoosi-intoleranssi oli kehittynyt 22 %:lle raskausdiabetespotilaista ja 1,7 %:lle kontrolleista. Diabetesvaaraa ennustivat äidin ikä (yli 40 vuotta), 2 tunnin sokeriarvo raskausajan OGTT:ssa ja insuliinihoito raskauden aikana.
Kommentti: Ruotsissa on varsin erilaiset kriteerit raskausdiabeteksen diagnostiikalle (vuodelta 1991 oleva EASD:n ohje) kuin Suomessa. fP-glukoosiarvoa ei huomioida lainkaan.
Täysin poikkeava sokerirasitus (kaikki 4 arvoa poikkeavia) raskausaikana ennustaa diabeteksen puhkeamisen. Kyseessä on Barcelonassa tehty tutkimus Albareda M, Caballero A, Badell G ym. Diabetes and...2, jossa seurattiin prospektiivisesti 696 raskausdiabeteksen sairastanutta ja 70 kontrollia 11 vuoden ajan (5 vuoden välein) ja määritettiin diabeteksen esiintyminen OGTT:n (WHO 1998, 75 g) avulla. Alun perin raskausdiabetekseen sairastuneita oli 982, ja näistä 696 osallistui jälkitarkastuksiin. Raskausdiabeteksen diagnoosi tehtiin kaksiosaisesti: aluksi 50 g:n seulontakoe, joka uusittiin raskausviikoilla 24–28 ja 31–34, jos se oli negatiivinen. Itse raskausdiabeteksen diagnoosi tehtiin 75 g:n OGTT:lla. Kontrolleilla seulontatesti oli negatiivinen, heitä oli alun perin 500, mutta vain 70 suostui jatkoseurantaan, eli mahdollisuus valikoitumiseen on ollut (vain terveimmät lähtivät mukaan).
Kumulatiivinen riski sairastua diabetekseen oli 13,8 % ja glukoosi-intoleranssiin 42,4 % 11 vuoden aikana. Kontrollipopulaatiossa riski oli vain 0 ja 2,8 %. Tekijät, jotka vaikuttivat diabeteksen puhkeamiseen, olivat aikaisempi hyperglykemia, 4 patologista arvoa OGTT:ssa, diabeteksen puhkeaminen raskauden aikana, 2 tunnin verensokeriarvo diagnostisessa OGTT:ssa (> 11;7 mmol/l), gestaatioikä raskausdiabetesdiagnoosin yhteydessä ja ennen raskautta mitattu BMI (> 26,4). Vahvimmat prediktiiviset tekijät olivat 4 patologista arvoa OGTT:ssa ja diabeteksen puhkeaminen raskauden aikana. Tärkein lisätekijä oli BMI (13,3 %).
Kommentti: Systemaattinen prospektiivinen tutkimus, jossa oli pieni kontrolliryhmä, joka oli mahdollisesti valikoitunut.
Uusi raskaus lisää vaaraa sairastua tyyppi 2 diabetekseen raskausdiabeteksen jälkeen. Los Angelesissa tunnettujen diabetestutkijoiden tekemään tutkimukseen «Peters RK, Kjos SL, Xiang A ym. Long-term diabetog...»3 osallistui 666 latinalaistaustaista naista, joilla oli todettu raskausdiabetes (normaalin yhdysvaltalaisen tavan mukaan 100 g:n glukoosirasituskokeella, OGTT). Kaikilta suljettiin diabetes pois raskauden jälkeen tehdyllä 75 g:n OGTT:lla, ja kehotettiin käymään vuosittain OGTT:ssä. Heitä seurattiin pisimmillään 7,5 vuotta (keskimäärin 22 kuukautta).
Heistä 87/666 (13 %) oli tullut uudelleen raskaaksi ja heistä 91 %:lla raskausdiabetes uusiutui. Kaikkiaan 146/666 (21,9 %) naisista sairastui seuranta-aikana diabetekseen. Vuosittainen diabetesinsidenssi oli 12 %. Uusi raskaus yli kolminkertaisti diabetesvaaran (OR 3,34, 95 % luottamusväli 1,8–6,19), vaikka muutkin vaaratekijät (ennen raskautta tutkittu glukoosinsieto, suuri paastosokeri, gestaatioikä raskausdiabeteksen diagnosoinnin yhteydessä sekä seuranta-ajan painoindeksi, painonnousu, glukoosinsieto, imetysaika ja e-pillereiden käyttö) huomioitiin. Painonnousu lisäsi myös itsenäisesti diabeteksen sairastumisriskiä: riskikerroin oli 1,95 (95 % luottamusväli 1,63–2,33) jokaista 4,5 kg painonnousua kohti.
Tutkijat tähdentävät sitä, että raskausdiabeetikoilla perusvika on haiman beetasoludysfunktio. Toistuvat raskaudet "väsyttävät" haiman beetasolufunktiota edelleen voimakkaalla insuliiniresistenssillään.
Tämä teksti on linkitetty seuraaviin artikkeleihin:
Kommentti: Kyseessä oli sekundaariprevention kannalta tärkeä tutkimus. Se korostaa laihdutuksen tärkeyttä raskausdiabeteksen sairastamisen jälkeen. Tutkituilla eteläamerikkalaistaustaisilla oli suuri diabetesvaara.