Meta-analyysissa «Aiello KD, Caughey WG, Nelluri B ym. Effect of exe...»1 arvioitiin 6 satunnaistetun ja kontrolloidun ja 2 havainnoivan interventiotutkimuksen tulokset. Tutkitut 180 potilasta olivat 32–54-vuotiaita, vähintään lievää uniapneaa (AHI ≥ 5/h) sairastavia henkilöitä, joiden BMI oli keskimäärin 29,6 kg/m2. Liikuntainterventio kesti 2–6 kuukautta ja koostui 30–150 minuuttia kestäneistä, 2–7 kertaa viikossa toistetuista aerobisista ja/tai anaerobisista harjoitteista.
Liikuntaharjoitteluryhmään osallistuneiden AHI laski keskimäärin 0,5/h (95 % luottamusväli 0,2–0,9/h) ja Epworthin uneliaisuusasteikon pistemäärä keskimäärin 1,2 (95 % luottamusväli 0,1–2,4/h), joskin tutkimusten välillä oli merkitsevää heterogeenisyyttä. Liikuntaharjoittelulla ei todettu olevan tilastollisesti merkitsevää vaikutusta tutkittujen painoindeksiin. Liikunnan suotuisat vaikutukset olivat riippumattomia CPAP-hoidon käytöstä ja liikuntakertojen määrästä, kestosta tai laadusta.
Kommentti: Tutkitut olivat kaikissa satunnaistetuissa ja kontrolloiduissa osatutkimuksissa miehiä ja heidän lukumääränsä oli pieni: interventioryhmissä 7–27 ja kontrolliryhmissä 9–19. Tutkimuksen perusteella ei voida arvioida sitä, minkälainen liikuntaharjoittelu on uniapnean hoidossa suositeltavinta. Vaikka väsymysoireet lievittyivät, AHIn lasku ei ollut kliinisesti merkittävä.