Systemaattisessa katsauksessa «Serra-Torres S, Bellot-Arcís C, Montiel-Company JM...»1 arvioitiin 12 tutkimusta, joissa tutkittiin erilaisten alaleukaa eteenpäin tuovien apneakiskojen vaikutusta polysomnografiassa mitattuun valtimoveren happisaturaatiotasoon (SaO2). Valintakriteereinä mukaan otetuille artikkeleille olivat systemaattiset katsaukset ja meta-analyysit, satunnaistetut katsaukset, kohorttitutkimukset ja tapaus-verrokkitutkimukset. Tutkimuksista 11 oli prospektiivisia ja 1 tutkimus retrospektiivinen; 1 prospektiivisessa tutkimuksessa verrattiin 2 erilaisen kojeen vaikutusta. Yhteensä tutkimuksissa oli 1 337 potilasta. Potilaiden uniapnea oli keskivaikeaa – vaikeaa. Yhtä tutkimusta lukuun ottamatta potilaat olivat lievästi ylipainoisia keskimääräisen BMI:n vaihdellessa tutkimusten välillä 24,2–29,3 kg/m2. 4 tutkimuksessa mukana oli lämpömuovattavia, tehdasvalmisteisia kojeita, muutoin kojeet olivat yksilöllisesti valmistettuja. 2 tutkimuksessa apneakisko oli kiinteärakenteinen, muissa kiskoissa leuan eteenpäin tuonnin määrä oli säädettävissä.
Apneakiskohoidolla SaO2 parani hieman prosentuaalisen muutoksen ollessa 0–12 % lähtötilanteeseen nähden.
Kommentti: Tutkimuksissa käytettyjen apneakiskojen rakenne ja ominaisuudet vaihtelivat. Sovellettavuus suomalaiseen väestöön on hyvä erityisesti ylipainoisen aikuisväestön osalta.
Toisessa systemaattisessa katsauksessa ja meta-analyysissä «Zhu Y, Long H, Jian F ym. The effectiveness of ora...»2 oli mukana 8 tutkimusta, joissa arvioitiin apneakiskojen vaikuttavuutta polysomnografiassa mitattuun alhaisimpaan happisaturaatiotasoon (MinSaO2). Apnea- ja lumekojehoitojen osalta potilaat satunnaistettiin vaihtovuoroisuusperiaatteen mukaisesti, osassa tutkimuksia oli rinnakkaiset vertailuryhmät. Lähtökohtaisesti systemaattisessa katsauksessa oli 792 keski-ikäistä henkilöä, joiden uniapnea oli lievää – vaikeaa. Tutkimuksen kesto vaihteli 4 viikosta 6 kuukauteen.
Erot kisko suussa mitatuissa happisaturaatiotasoissa osoittautuivat alaryhmissä (tutkimusasetelma, uniapnean vaikeusaste) apnea- ja lumekojeita käyttävien kesken merkitseviksi. Myös meta-analyysin mukaan apneakiskot paransivat alhaisinta happisaturaatiotasoa kontrollikojeita enemmän; ero ryhmien välillä oli 3,08 (95 % luottamusväli 1,97–4,19). Yksittäisten tutkimusten tulokset kuitenkin vaihtelivat suuresti (I2 = 84 %).
Kommentti: Kontrolliryhmän lumekojeet saattavat muuttaa alaleuan vertikaalista asentoa, millä voi olla vaikutusta ylähengitysteiden volyymiin. Myös tutkimuksessa käytetyt apneakiskot vaihtelivat ominaisuuksiltaan. Yksittäisten tutkimusten tulokset vaihtelivat suuresti, joten harhan riskiä voidaan pitää suurena.