Takaisin

Nikotiinikorvaushoito yhdistettynä varenikliiniin

Näytönastekatsaukset
Heikki Ekroos
19.6.2018

Näytön aste: B

Nikotiinilaastarihoito liitettynä varenikliiniin ilmeisesti parantaa tupakasta vieroituksen tulosta, kun nikotiinilaastarihoito aloitetaan 2 viikkoa ennen lopetuspäivää.

Meta-analyysi «Chang PH, Chiang CH, Ho WC ym. Combination therapy...»1 vertasi nikotiinikorvaushoitoa varenikliiniin liitettynä pelkkään varenikliinihoitoon. Vertailu tehtiin erikseen 3 kuukauden (3 tutkimusta) ja 6 kuukauden kohdalla (2 tutkimusta). Molempia hoitoja sai 450 potilasta ja pelkkää varenikliinia 454 potilasta. 12 viikon kohdalla nikotiinikorvaushoito varenikliiniin liitettynä tupakoinnin lopettamisen todennäköisyys oli 1,50 (95 % luottamusväli 1,14–1,97) todennäköisempää kuin pelkällä varenikliinihoidolla.

Molempia hoitoja sai 392 potilasta ja pelkkää varenikliinia 395 potilasta 24 viikkoon asti. Nikotiinikorvaushoito varenikliiniin liitettynä tupakoinnin lopettamisen todennäköisyys oli 1,62 (95 % luottamusväli 1,18–2,23) todennäköisempää kuin pelkällä varenikliinihoidolla.

  • Tutkimuksen laatu: kelvollinen
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Kommentti: Vain terveitä tupakoijia oli mukana. Potilaiden nikotiiniriippuvuus oli kohtalainen eli Fagerströmin testin (FTND) pisteet 4,5–6,9. Osalla myös poltettujen savukkeiden määrä oli suuri.

Kommentti:

Kliininen merkitys: Nikotiinilaastarihoito voidaan liittää varenikliiniin, kun potilaalla on merkittävä nikotiiniriippuvuus, ja poltettujen savukkeiden määrä on suuri. Edellytys on, että nikotiinilaastarihoito tulee aloittaa 2 viikkoa ennen sovittua lopetuspäivää.

Kirjallisuutta

  1. Chang PH, Chiang CH, Ho WC ym. Combination therapy of varenicline with nicotine replacement therapy is better than varenicline alone: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. BMC Public Health 2015;15:689 «PMID: 26198192»PubMed