Takaisin

Transkraniaalinen magneettistimulaatio (rTMS) paniikkihäiriön hoidossa

Näytönastekatsaukset
Maija Purhonen
7.1.2019

Näytön aste: D

Tutkimusnäyttö transkraniaalisen magneettistimulaatiohoidosta (rTMS) paniikkihäiriössä on niukkaa, eikä luotettavia päätelmiä sen tehosta ole mahdollista tehdä.

Vuonna 2014 julkaistu Cochrane-katsaus «Li H, Wang J, Li C ym. Repetitive transcranial mag...»1 pyrki arvioimaan transkraniaalisen magneettistimulaation (rTMS) tehoa aikuisten paniikkihäiriön hoidossa. Haku tehtiin 19.2.2014 ja se kohdentui tietokantoihin MEDLINE (1950 alkaen), EMBASE (1974 alkaen), PsycINFO (1967 alkaen) ja CENTRAL (kaikki vuodet). Näiden lisäksi haettiin tietokannat Psyndex ja main Chinese medical databases. Haku kohdentui satunnaistettuihin vertailututkimuksiin tai kvasisatunnaistettuihin (kaikkia satunnaistamisen vaatimuksia ei täytetä) tutkimuksiin, jotka kohdentuivat 18–65-vuotiaisiin ja joissa paniikkihäiriön hoitona oli joko pelkkä rTMS tai rTMS muun hoidon lisänä.

Haun pohjalta 2 tutkimusta otettiin mukaan katsaukseen. Näistä kumpikin vertasi rTMS-hoitoa lume-rTMS:ään (sham rTMS). Molemmissa 1 Hz:n rTMS-stimulaatio kohdennettiin oikeanpuoleiseen dorsolateraaliseen prefrontaaliseen korteksiin (DLPFC) 2 viikon ajan. Kummassakin oli kyseessä muun hoidon ohella annettu lisähoito. Tutkittavia oli yhteensä 40 (25 + 15), ja molemmissa päävastemuuttujana oli paniikkioirekysely (Panic Disorder Severity Scale, PDSS).

25 koehenkilön tutkimuksen alkuperäisjulkaisussa todettiin paniikkioireiden vähentyneen lume-rTMS-hoitoon verrattuna (rTMS-ryhmällä 40 % PDSS-pistelasku ja sham-TMS-ryhmällä 5 % lasku), (t = 3,04, df = 16,57, p = 0,007), mutta kyseisen tutkimuksen kato oli 16 %, mikä voi vääristää tulosta. 15 koehenkilön tutkimuksessa ei todettu eroa aktiivi- ja lumehoidon välillä (Mann Whitney U testi, p > 0,05).

Cochrane-katsauksessa todetaan, ettei tämän pohjalta ole mahdollista tehdä päätelmiä rTMS-hoidon tehosta paniikkihäiriössä.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Kirjallisuutta

  1. Li H, Wang J, Li C ym. Repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS) for panic disorder in adults. Cochrane Database Syst Rev 2014;(9):CD009083 «PMID: 25230088»PubMed