Amerikkalaisessa 2017 julkaistussa meta-analyysissä «Fu Z, Liska D, Talan D ym. Cranberry Reduces the R...»1] tutkittiin karpalon tehoa virtsatieinfektioiden ehkäisyssä muutoin terveillä naisilla. Meta-analyysia varten tehtiin MEDLINE- ja EMBASE-haut aihetta koskevista tutkimuksista vuosilta 2010–2017. Meta-analyysiin sisällytettiin satunnaistetut kontrolloidut tutkimukset, jotka oli tehty perusterveillä ei-raskaana olevilla yli 18-vuotiailla naisilla, joilla oli aiemmin ollut virtsatieinfektio, ja joissa verrattiin karpaloa lumelääkkeeseen tai hoidotta jättämiseen ja joissa tulos raportoitiin niiden potilaiden määränä, jotka sairastuivat virtsatieinfektioon. Tutkimukset, joita ei ollut julkaistu vertaisarvioiduissa lehdissä, jätettiin pois analyysistä.
Yhteensä 7 satunnaistettua kontrolloitua tutkimusta sisällytettiin meta-analyysiin (taulukko «Meta-analyysissä mukana olevat tutkimukset....»1). Tutkimuksista 5:ssä käytettiin karpalomehua, 1:ssä karpalokapseleita ja 1:ssä näitä molempia. 6 tutkimuksessa karpalon tehoa verrattiin lumevalmisteeseen ja 1:ssä oli avoin kontrolliryhmä. Seuranta-aika oli 5 tutkimuksessa 6 kuukautta ja 2 tutkimuksessa 12 kuukautta. Kaikkiaan näihin tutkimuksiin osallistui 1 498 naista, joista 798 oli satunnaistettu karpaloryhmiin ja 702 lume/kontrolliryhmiin.
Karpalotuotteet vähensivät virtsatieinfektion riskiä 26 % verrattuna lume- ja kontrolliryhmään (RR 0,74, 95 % luottamusväli 0,55–0,98, I2 = 54 %). Alaryhmäanalyysissa karpalovalmisteet vähensivät virtsatieinfektioriskiä 35 % naisilla, joilla tutkimuksen käynnistyessä ei ollut virtsatieinfektion oireita (RR 0,65, 95 % luottamusväli 0,51–0,84). Sen sijaan karpalovalmisteiden ja lume- ja kontrolliryhmien välillä ei ollut merkitsevää eroa virtsatieinfektion riskissä naisilla, joilla oli akuutti virtsatieinfektio tutkimuksen käynnistyessä (RR 0,84, 95 % luottamusväli 0,47–1,50). Vain 3 tutkimusta raportoi eron haittavaikutuksista ryhmien välillä. Näistä 2 tutkimuksessa haittavaikutuksia oli enemmän lumelääkitysryhmässä kuin karpaloryhmässä ja 1 tutkimuksessa ryhmien välillä ei ollut eroa haittavaikutusten esiintyvyydessä.
Tutkimus | Interventio (karpalo) | Proanthosyanidipitoisuus |
---|---|---|
Kontiokari ym. «Kontiokari T, Sundqvist K, Nuutinen M ym. Randomis...»2 | 7,5 g karpalotiivistettä ja 1,7 g puolukkatiivistettä | Ei raportoitu |
Stothers ym. «Stothers L. A randomized trial to evaluate effecti...»3 | 2 karpalomehutablettia + 750 ml lumemehua 750 ml makeuttamatonta 100 % karpalomehua ja yksi lumetabletti |
Ei raportoitu |
Barbosa-Cesnik ym. «Barbosa-Cesnik C, Brown MB, Buxton M ym. Cranberry...»4 | 480 ml matalakalorista karpalomehua (27 %) | 224 mg/dl |
Stapleton ym. «Stapleton AE, Dziura J, Hooton TM ym. Recurrent ur...»5 | 120 ml tai 240 ml matalakalorista karpalomehua (27 %) päivässä | Ei raportoitu |
Takahashi ym. «Takahashi S, Hamasuna R, Yasuda M ym. A randomized...»6 | 125 ml karpalomehua päivässä | > 40 mg / 125 ml |
Vostalova ym. «Vostalova J, Vidlar A, Simanek V ym. Are High Proa...»7 | 500 mg karpalokapseli | 1,4 mg 2 x / vrk |
Maki ym. «Maki KC, Kaspar KL, Khoo C ym. Consumption of a cr...»8 | 240 ml matalakalorista karpalomehua (27 %) | 41,1/119 mg/vrk |
Suomalaisessa vuonna 2001 julkaistussa satunnaistetussa kontrolloidussa seurantatutkimuksessa «Kontiokari T, Sundqvist K, Nuutinen M ym. Randomis...»2 selvitettiin karpalo-puolukkamehun ja Lactobacillus GG -juoman tehoa virtsatieinfektioiden ehkäisyssä naisilla. Tutkimukseen rekrytoitiin 150 naista, joilla oli todettu Escherichia Coli:n aiheuttama virtsatieinfektio. Naiset satunnaistettiin 3 ryhmään, joista 1. ryhmä sai 50 ml karpalo-puolukkamehutiivistettä päivässä 6 kuukauden ajan, 2. ryhmä sai 100 ml Lactobacillus GG -juomaa 5 päivänä viikossa 1 vuoden ajan ja 3. ryhmä toimi avoimena verrokkiryhmänä.
6 kuukauden seuranta-aikana 8 (16 %) naista karpalo-puolukkamehuryhmässä, 19 (39 %) naista lactobacillus-ryhmässä ja 18 (36 %) naista verrokkiryhmässä sairasti vähintään 1 virtsatieinfektion. Riskin vähenemä oli 20 % karpalo-puolukkamehuryhmässä verrattuna verrokkiryhmään (95 % luottamusväli 3–36 %, p = 0,023, NNT 5, 95 % luottamusväli 3–34). Haittavaikutuksia ei raportoitu lukuun ottamatta karpalo-puolukkamehun hapanta makua.
Tämä teksti on linkitetty seuraaviin artikkeleihin: