Takaisin

Pulpiittisen hampaan puudutus

Näytönastekatsaukset
Olli-Pekka Lappalainen
18.5.2022

Näytön aste: C

Pulpiittisen alamolaarin puudutuksessa artikaiini saattaa olla tehokkain puudutusaine.

Vuonna 2020 julkaistussa systemaattisessa kirjallisuuskatsauksessa ja meta-analyysissä «Larocca de Geus J, Nogueira da Costa JK, Wambier L...»1 analysoitiin hammaslääketieteessä yleisesti käytettyjen puudutusaineiden tehoa irreversiibelisti pulpiittisen alaleuan hampaan puudutuksessa juurihoitotoimenpiteiden yhteydessä. Tutkimuksissa käytetyt puudutusaineet olivat lidokaiini, artikaiini, prilokaiini, mepivakaiini ja bupivakaiini. Puutuminen mitattiin tutkimuksissa sähköisellä pulpatestauksella, kylmäprovokaatiotestillä, pulpakavumin avauksella ja juurikanavien preparoinnilla sekä alahuulen puutuneisuudella. Kirjallisuushaussa käytettiin seuraavia tietokantoja: MEDLINE (, Scopus, Web of Science, Cochrane, Latin American and Caribbean Health Sciences Literature ja Brazilian Library of Dentistry). Haut ulottuivat vuoteen 1990 saakka. Tutkimukseen sisällytettiin vain kliiniset RCT-tutkimukset, joissa oli verrattu vähintään kahden erilaisen puudutusaineen välistä vaikutusta irreversiibelistä pulpiitista kärsivän potilaan alaleuan johtopuuduttamiseen juurihoitotoimenpidettä varten. Tutkimuksia, joissa ei verrattu kahta tai useampaa puudutusainetta, joissa verrattiin puudutusaineiden kombinaatioita tai joissa potilaalla oli pulpanekroosi, ei sisällytetty tutkimukseen. Tutkimukseen oli seulottu rekisteröidyt kliiniset tutkimusraportit, abstraktit, tutkimuskatsaukset sekä kliiniset hoitosuositukset relevanttien tutkimusten varalta. Tutkimusten laatua arvioitiin käyttämällä Cochranen GRADE-tarkastuslistaa.

7 981:stä löydetystä tutkimuksesta 16 arvioitiin laadullisesti, ja nämä otettiin mukaan myös meta-analyysiin. Tutkimuksista koostetun puuduteparianalyysin perusteella tutkimukset olivat tasoltaan heikkoja tai hyvin heikkoja (rajoittunut tutkimusten määrä ja luottamusvälien huomattava leveys, epäluotettavuus ja epäsuorat vertailut).

Meta-analyysin perusteella tutkimusten perusteella voidaan kuitenkin melko luotettavasti todeta, että alaleuan johtopuudutuksessa irreversiibelin pulpiitin hoidossa puudutuksen onnistuminen on lidokaiiniin verrattuna todennäköisintä artikaiinilla (OR 0,76; 95 % luottamusväli 0,63–0,88). Lidokaiiniliuoksen käyttövahvuus oli tutkimuksissa 2 % ja artikaiinin 4 %. Puudutteiden standardoitu annosmäärä oli 1,8 millilitraa. Tutkimuksessa korkean näytönasteen saivat puudutteiden onnistumisprosentin suhteen järjestyksessä: artikaiini (73 %), prilokaiini (57 %), mepivakaiini (55 %), bupivakaiini (53 %) ja lidokaiini (12 %).

  • Tutkimuksen laatu: kelvollinen
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Kommentti

«Larocca de Geus J, Nogueira da Costa JK, Wambier L...»1: Arvioituja tutkimuksia on hyvin vähän, ja niiden taso on heikko.

Tutkimustulosta voi soveltaa alaleuan johtopuudutuksen puuduteaineen valintaan irreversiibelistä pulpiitista aiheutuvan juurihoitotoimenpiteen kivunlievityksessä.

Kirjallisuutta

  1. Larocca de Geus J, Nogueira da Costa JK, Wambier LM ym. Different anesthetics on the efficacy of inferior alveolar nerve block in patients with irreversible pulpitis: A network systematic review and meta-analysis. J Am Dent Assoc 2020;151:87-97.e4 «PMID: 31813471»PubMed.