Skapinakisin ym. systemaattisessa katsauksessa ja verkostometa-analyysissa selvitettiin farmakologisten ja psykoterapeuttisten hoitojen tehoa pakko-oireisen häiriön (obsessive-compulsive disorder, OCD) oireiden vähentämisessä aikuisilla «Skapinakis P, Caldwell DM, Hollingworth W ym. Phar...»1.
Artikkeleita haettiin keskeisistä tietokannoista asianmukaisilla hakusanoilla, ja katkaisupäivämäärä oli 16.2.2016. Mukaan hyväksyttiin aikuisilla tehdyt, satunnaistetut, vertailevat tutkimukset. Edellytyksenä oli OCD-diagnoosi. Samanaikaiset häiriöt olivat sallittuja, lukuun ottamatta skitsofreniaa ja bipolaarihäiriötä.
Näillä kriteereillä mukaan otettavaksi löytyi 13 klomipramiini-tutkimusta, joissa oli yhteensä 831 tutkimuspotilasta. Klomipramiini vähensi Y-BOCS-pisteitä (lumelääkkeeseen verrattuna) -4,72 (95 % luottamusväli -6,85 – -2,60). Oireet vähenivät jonkin verran enemmän kuin SSRI-lääkkeillä keskimäärin, mutta verrattaessa klomipramiinia SSRI-lääkkeisiin klomipramiini ei ollut tehokkaampi: Y-BOCS-pisteiden ero oli keskimäärin -1,23; 95 % luottamusväli -3,41–0,94. Ero ei ollut tilastollisesti merkitsevä.
Yleiskommentti: Aiemmista tutkimuksista poiketen klomipramiini ei näyttäisi olevan tehokkaampi kuin SSRI-lääkkeet. Koska klomipramiini on yleisesti ottaen heikommin siedetty kuin SSRI-lääkkeet, sitä ei tulisi käyttää ensisijaislääkkeenä OCD:n hoidossa.