Takaisin

KTEPH:n seulonta akuutin keuhkoembolian jälkeen

Näytönastekatsaukset
Antti Nykänen
11.4.2023

Näytön aste: A

Kliinisiin tietoihin pohjautuvaa KTEPH-riskilaskuria ja EKG- ja proBNP-tuloksiin perustuvaa KTEPH-poissulkualgoritmia voidaan käyttää KTEPH:n seulontaan 3 kuukautta akuutin keuhkoembolian jälkeen

Tutkimus «Boon GJAM, Ende-Verhaar YM, Bavalia R ym. Non-inva...»1: Non-invasive early exclusion of chronic thromboembolic pulmonary hypertension after acute pulmonary embolism: the InShape II study.

Boon ynnä muiden prospektiivisessa kansainvälisessä monikeskustutkimuksessa "Non-invasive early exclusion of chronic thromboembolic pulmonary hypertension after acute pulmonary embolism: the InShape II study" «Boon GJAM, Ende-Verhaar YM, Bavalia R ym. Non-inva...»1 selvitettiin kliinisiin tietoihin perustuvan KTEPH-riskilaskurin ja EKG- ja NT-proBNP-tuloksiin perustuvan KTEPH-poissulkualgoritmin toimivuutta KTEPH:n seulontaan akuutin keuhkoembolian jälkeen.

Tutkimukseen kuului 424 perättäistä yli 18-vuotiasta ensimmäisen tai uusiutuneen KE-TT-varmennetun oireisen keuhkoembolian sairastanutta potilasta, jotka olivat saaneet terapeuttista antikoagulaatiota vähintään 3 kuukauden ajan. Tutkimuksesta suljettiin pois potilaat, joilla oli tiedossa KTEPH, pulmonaalihypertensio, NYHA III tai IV -tasoinen krooninen sydämen vajaatoiminta (sydämen kaikukuvauksessa varmennettu vasemman kammion systolinen tai diastolinen dysfunktio) tai vaikea munuaisten vajaatoiminta (eGFR < 15 ml/min tai munuaisten korvaushoito). KTEPH:n seulonta-algoritmia käytettiin seurantakäynnillä 3 kuukautta keuhkoembolian jälkeen, ja potilaiden seurantaa jatkettiin 2 vuotta.

Potilaat jaettiin kliinisten riskitekijöiden mukaan pienen KTEPH-riskin (≤ 6 pistettä) ja suuren KTEPH-riskin (> 6 pistettä) potilaisiin (taulukko «KTEPH:n seulonta riskilaskurilla ja poissulkukriteereillä...»1). Pienen KTEPH-riskin oireettomille potilaille ei tehty jatkotutkimuksia. Suuren KTEPH-riskin potilaille ja pienen KTEPH-riskin oireisille potilaille (rasitushengenahdistus, turvotukset, uusi palpitaatio-oire, synkope tai rintakipu) tehtiin KTEPH-poissulkututkimukset, jotka perustuivat EKG- ja NT-proBNP-tuloksiin (taulukko 1), ja näistä potilaista sydämen kaikukuvaus tehtiin vain niille, joilla oli koholla oleva NT-proBNP ja/tai merkit sydämen oikean puolen kuormituksesta EKG:ssä.

Kaikille potilaille tehtiin sydämen kaikukuvaus 2 vuotta keuhkoemboliasta ja tarkempi KTEPH-diagnostiikka tehtiin niille, joilla oli kaikukuvauksen perusteella merkit kohonneesta keuhkovaltimopaineesta. Tutkimuksen päätavoite oli selvittää KTEPH:n seulonta-algoritmin epäonnistumisaste (niiden potilaiden osuus, joilla ei seulonta-algoritmin mukaan ollut KTEPH:ta, mutta joilla todettiin KTEPH 2 vuoden kohdalla).

KTEPH:n seulonta-algoritmin mukaisesti 343 potilaalle (81 %) ei tehty jatkotutkimuksia, ja näistä vain yhdellä (0,29 %) todettiin KTEPH. Jatkotutkimuksiin ohjautui 81 potilasta (19 %), ja KTEPH:n ilmaantuvuus koko potilasjoukossa oli 3,1 %.

Taulukko 1. KTEPH:n seulonta riskilaskurilla ja poissulkukriteereillä
1Matala riski ≤ 6 pistettä ja korkea riski > 6 pistettä
2KTEPH poissuljettu, jos molemmat kriteerit normaalit
3EKG-konfiguraatio rSR' tai rSr' V1-kytkennässä, R: S > 1 ja R > 0,5 mV V1-kytkennässä tai QRS-akseli > 90°
KTEPH, krooninen tromboembolinen pulmonaalihypertensio;
TT, tietokonetomografia
Riskilaskuri1 Pisteet
Keuhkoembolia ilman riskitekijöitä + 6 pistettä
Kilpirauhasen vajaatoiminta + 3 pistettä
Keuhkoembolian diagnoosin viive > 2 viikkoa + 3 pistettä
Sydämen oikean puolen dysfunktio keuhkoembolian diagnoosivaiheessa TT:ssä tai sydämen kaikukuvauksessa + 2 pistettä
Diabetes - 3 pistettä
Akuutin keuhkoembolian hoito trombolyysillä tai embolektomialla - 3 pistettä
Poissulkukriteerit2
Ikä- ja sukupuolivakioitu proBNP
Oikean kammion kuormituksen EKG-muutokset3
Riskilaskuri ja poissulkukriteeristö InShape II -tutkimuksesta
  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus: hyvä

Kommentti:

Kliinisiin tietoihin perustuvaa KTEPH-riskilaskuria ja EKG- ja NT-proBNP -tuloksiin perustuvaa KTEPH-poissulkualgoritmia voidaan käyttää luotettavasti KTEPH:n seulontaan 3 kuukautta sairastetun akuutin keuhkoembolian jälkeen. Algoritmin perusteella voidaan tunnistaa potilaat, joille ei tarvitse tehdä jatkotutkimuksia ja mahdollisesti lyhentää KTEPH-potilaiden diagnostista viivettä.

Kirjallisuutta

  1. Boon GJAM, Ende-Verhaar YM, Bavalia R ym. Non-invasive early exclusion of chronic thromboembolic pulmonary hypertension after acute pulmonary embolism: the InShape II study. Thorax 2021;76:1002-1009 «PMID: 33758073»PubMed